torstai 7. marraskuuta 2013

Minestra di zucca e orzo (kurpitsa-ohra -keitto)

Aina ei ole aikaa kokkailla kummoisia, eikä joka päivä edes voi pizzaa tai tuhtia, kermaista pastaa tai vastaavaa syödä.

Viikonlopulla on aikaa, ja silloin voi nautiskella raskaammista herkuista, mutta kiireiseen arkeen oiva ratkaisu on nopeasti valmistuva, kevyt ja terveellinen minestra, italialainen kasviskeitto. Se valmistuu kuin itsestään, se on edullista, ihanan lämmittävää ja sitä voi valmistaa ison kattilallisen kerralla jota voi sitten useampana päivänä lämmittää tai osan vaikka pakastaa.

Niin, ja yksi hyvä puoli lisää: siitä on olemassa lukuisia eri variaatioita Italian eri alueilla ja joukkoon kelpaa oikestaan mikä vaan mikä itsellesi maistuu tai omasta jääkaapista sattuu löytymään, joten minestra pelastaa, kun jääkaappiin on kertynyt yhtä jos toista kasvista jotka olisi syytä saada mitä pikimmiten johonkin ruokaan hyödynnettyä.

Itsellä oli eilen tällainen tilanne: jääkaapissa oli mm. kurpitsaa ja kesäkurpitsaa jotka molemmat odottivat pataan pääsyä ja lisäksi pakastimessa oli joitakin pussinpohjallisia erilaisia vihanneksia, jotka halusin myös jo käyttää.

Loin siis oman versioni minestrasta, lopputulos oli tällainen:

 
 
Kauniin väristä, eikö totta? :)

Minestrasta löytyi seuraavaa:

oliiviöljyä
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutioita
suolaa
1 purjo
pala kurpitsaa
1,5 kesäkurpitsaa
hieman pakasteherneitä
pakastettuja vihreitä papuja
säilöttyjä ruskeita papuja
ohraa

Valmistus oli näinkin yksinkertainen:

Lämmitäoliiviöljyä kattilan pohjalla ja sillä välin pilko purjo ja kuutioi kurpitsa. Öljyn kuumettua kuullota siinä ensin purjo ja lisää jonkin ajan kuluttua kurpitsa. Paista hiukan aikaa sekoittaen. Lisää vesi, suola ja kasvisliemikuutioit. Jätä kiehumaan miedolla lämmöllä. Pilko kesäkurpitsat.

Kurpitsan ollessa jo jonkin verran pehmennyt, lisää kesäkurpitsa, ohrasuurimot, vihreät ja ruskeat pavut ja herneet. Jätä kiehumaan miedolla lämmöllä, kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä.

Keiton tekee erityisen maukkaaksi, jos tarjoat sen lisäämällä lautaselle maukasta, voimakasaromista neitsytoliiviöljyä ja raastat päälle parmesaania tai grana padanoa. Itse on ole koskaan ollut suuren suuri keittojen ystävä, mutta minestra on kyllä maukasta varsinkin parmesaaniraasteen kanssa nautittuna joten ehkäpä muutkin ei-niin-keittojen-ystävät saattavat yllättyä positiivisesti - kokeilkaa! :)

Tässä vielä kuva parmesaanilla kuorrotetusta keittoannoksesta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti