maanantai 15. kesäkuuta 2015

Crostata con crema e frutta - leipurinkerma täytteinen hedelmäpiirakka

Crostata -piirakat, eli murotaikinapohjaiset piirakat, ovat Italiassa suosittuja niin aamu- ja välipalalla kuin jälkuruuaksikin. 

Suosioon vaikuttaa varmasti helppo ja nopea valmistus (murotaikina on todella helppo tehdä itse, mutta jos ei aikaa ja innostusta kerrassaan riitä, ainahan voi oikaista ja käydä kaupan pakastealtaan kautta...) ja lukuisat eri vaihtoehdot, jolla piirakan voi päällystää: tyypillisiä ovat hillot ja  vaikkapa Nutella ja todellinen klassikko on myös tämä versio, jossa tuoreet hedelmät saavat kaverikseen ihanan täyteläisen ja pehmeän makuisen leipurinkerman (erittäin helppo ja nopea on muuten sekin tehdä itse, joten minkäänlaisia jauheita yms ei mielestäni kannata edes harkita vaikkai sellaisia sattuisi löytymäänkin - maku kärsii liikaa ;)). 

Tämä klassikko on suosittu varsinkin kesällä ihan vaikka juhlapöydässäkin, mutta toki tätä on mahdollista tehdä ympäri vuoden - päälle laitettavat hedelmät kun voi itse valita omien mieltymisten, saatavuuden ja sesongin mukaan. 

Piirakan koristelussa voi siis täysin päästää luovuutensa valloilleen, valmiita kaavoja ei ole! Nyt kesällä ihania ovat tietenkin mansikat ja muut marjat, mutta oikeastaan mikä vaan käy: kiivit, banaanit, appelsiinit, luumut...

Jos koristeluun kaipaa insipraatiota, niin Googlen kuvanhakuun vaan "crostata di frutta" ja jo alkaa vaihtoehtoja tulla. ;) 

Itse innostuin kokeilemaan piirakan koristeeksi "huurteisia hedelmiä" - aika ei riittänyt kaikkien "huurruttamiseen", joten käytin tekniikkaa ainoastaan muutamaan kirsikkaan, jotka laitoin koristeeksi kakun keskelle. 

Ennen en ollut vastaavaa kokeillut ja eilen sain huomata, että helppoa ja nopeaa kuin mikä - todella vaivaton tapa saada näyttävyyttä kakkuihin, piirakoihin ja leivoksiin! 

Työvaiheita on tasan kaksi: kasta hedelmät/marjat valkuaisessa ja pyörittele sen jälkeen sokerissa - ja se on siinä. Sokeroidut hedelmät kannattaa laittaa odottelemaan koristelua ja kuivumaan lautaselle, jolle on kaadettu ohut kerros sokeria. 

Omat kirsikkani näyttivät muuten alun perin, juuri sokeroituina paljon upeammilta, mutta koska tein kakun kylään viemisiksi ja aikataulu oli vähän tiukka, jouduin aloittamaan koristelun, kun piirakka oli vielä melkoisen lämmin, joten tottahan toki sokerikuorrute vähän suli ja valui...Koitin lopuksi korjata tilannetta ripottelemalla hiukan lisää sokeria kirsikoiden päälle ja vähän se auttoi, muttei niistä enää yhtä hienoja tullut. Kuvat eivät siis tee oikeutta sille, millaisia kaunokaisia huurteisista hedelmistä parhaimmillaan tulee. ;)

Täytyypä kokeilla uudemman kerran - väljemmällä aikataululla! :)

AINEKSET 

Murotaikinaan

vajaa 4 dl vehnäjauhoja 
2 keltuaista
reilu 1,5 dl tomusokeria
125 g voita
1 tl vanilliinisokeria

Leipurinkermaan

3/4 dl vehnäjauhoja
1 vaniljatanko
1,75 dl sokeria
6 keltuaista
5 dl täysmaitoa

VALMISTUS

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja valmista sillävälin murotaikina. Vatkaa sähkövatkaimella esim. muovikulhossa vaahdoksi pehmeä (ei kuitenkaan täysin sulanut!) voi ja tomusokeri. Vatkaa tämän jälkeen joukkoon vielä keltuaiset ja sekoita lopuksi huolella joukkoon vanilliinisokeri ja vehnäjauhot. 

Vuoraa pyöreä piirakkavuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuokaan tasaisesti, myös reunoille. Pistele haarukalla joitakin reikiä pohjaan ja kuvioi reunat haarukalla. 

Laita piirakkapohjan päälle toinen leivinpaperi ja kaada sen päälle painoksi kuivattuja papuja tai herneitä - pohja säilyttää näin paistettaessa paremmin muotonsa. 

Paista 20-25 min. ja valmista sillä aikaa leipurinkerma

Lämmitä 5 dl maitoa mikrossa tai kattilassa hellalla. 

Halkaise vaniljatanko terävällä veitsellä ja raaputa sen sisällä oleva musta "tahna" talteen veitsen kärjellä.

Laita pienehköön kattilaan keltuaiset ja sokerit ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista massaa ja sokeri sulanut keltuaisten joukkoon. 

Lisää joukkoon vaniljatangon sisus ja siivilöidyt jauhot ja sekoita tasaiseksi. 

Lisää maitoa pikkuhiljaa edelleen koko ajan sekoittaen, edelleen miedolla lämmöllä. Kun kaikki maito on lisätty, jatka sekoittelua liedellä, kunnes seos sakenee.

Kaada tasaisesti valmiiksi paistetun pohjan päällä ja anna jäähtyä täysin ennen koristelua.

Koristele makusi mukaan erilaisilla hedelmillä ja marjoilla. 

Laita jääkaappiin tekeytymään ja odottamaan tarjoilua. 







2 kommenttia:

  1. Tuo piirakka oli kyllä niin herkullista ja todella kaunis. Kuvat ovat ihanat ja nuo huurretut hedelmät oivallinen tapa koristella ja vielä helpolla ja edullisesti ja mikä parasta todella näyttävästi ja erilaisesti :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiva, jos maistui! :) Huurretut hedelmät todellakin ovat oivallinen koriste - täytyy koittaa pitää mielessä, että tällainenkin mahdollisuus on olemassa! :D Eikä todellakaan vie paljon aikaa. Ensi kerralla koitan sokeroida vielä kirsikoiden varretkin. :)

    VastaaPoista