torstai 5. marraskuuta 2015

Focaccia con zucca, cipolla e rosmarino - kurpitsa-sipuli-rosmariini -focaccia

Kun näin tämän focaccian italialaisen A Tavola -ruokalehden  kannessa, tiesin heti, että kokeiltava oli - miten kurpitsan, punasipulin ja rosmariinin yhdistelmä voisi olla olematta hyvä?!

Aivan loistavaksi se osoittautuikin ja kurpitsan luontaisen vesipitoisuuden ansiosta focaccia oli todella mehevä, ei kuitenkaan yhtään liian vetinen.

Focacciaa paistaessa uunista tuli aivan ihana tuoksu - pääasiassa rosmariinin, johon sekoittuivat ihanasti sipulin ja hiukan kurpitsankin aromit. :)

Alkuperäisen ohjeen mukaan taikinaa pitäisi kohottaa koko yö (10-12 tuntia) jääkaapissa, mutta en älynnyt edellisenä päivänä toimeen ryhtyä, joten ainakin tällä kertaa sai riittää pikakohotus, olisikohan ollut kolmisen tuntia huoneen lämmössä. Aivan ihanaa oli silti, joskin toki kunnon kohotuksen jälkeen epäilemättä vielä parempaa. Pitänee kokeilla sitäkin.


Tarvitset (kahteen pyöreään focacciaan, halkaisija reilu 30 cm):

taikina:

300 g durumjauhoja
200 g tavallisia vehnäjauhoja
320 ml huoneenlämpöistä vettä
5 g kuivahiivaa
2 tl ekstraneitsytoliiviöljyä 
1 tl merisuolaa

päällyste:

350 g kurpitsaa (jo kuorittua ja puhdistettua)
300 g punasipulia 
ekstraneitsytoliiviöljyä
tuoreen rosmariinin neulasia
merisuolaa

Valmistus:

1. Mittaa jauhot suureen kulhoon keoksi ja tee keskelle kuoppa. Lisää hiiva, vesi, suola ja oliiviöljy ja sekoita haarukalla. Vaivaa taikinaa n. 5 min., kunnes se on tasainen ja sileä. Ei haittaa, vaikka taikina olisi vielä hiukan tarttuvaista. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin yön ajaksi, 10-12 tunniksi. 

2. Seuraavana päivänä ota taikina jääkaapista ja kaada kevyesti jauhotetulle työtasolle. Vaivaa joitakin minuutteja, kunnes taikina on pehmeä ja kimmoisa. Laita takaisin kulhoon, peitä ja anna levätä pari tuntia.

3. Jaa taikina kahteen osaa ja levitä öljyttyihin uunivuokiin (tai -pelteihin tai vaihtoehtoisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille). Anna levätä vielä tunti.

4. Valmista sillä välin päällyste. Raasta kurpitsa suurella terällä ja leikkaa sipuli ohuiksi rinkuloiksi tai suikaleiksi. 

5. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä focaccia-pohjan päälle kurpitsa ja sipuli ja ripottele pinnalle rosmariinin neulasia. Ripottele päälle vielä hieman merisuolaa ja kaada ohuena norona oliiviöljyä. Paista uunissa n. 20 min.



AURINKOISTA TORSTAITA! :)

2 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat ja taas mielenkiintoinen kurpitsaohje :) Tuo vaikuttaa aivan pizzan ja foccacian välimuodolta. Eikös pizza olekin suomalaisen pyttipannun vastine, johon voi laittaa, mitä kaapissa sattuu olemaan?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :)
    Kieltämättä pizzaa muistuttaa tosi paljon - varsinkin, kun laitoin leivinpaperille enkä öljyttyyn vuokaan. :)
    Kovin samantyyppisiä ovat - pizzassa usein on mozzarellaa, mutta ei aina, kuten esim. Marinarassa. ;)
    Totta se on, kyllä pizzan päälle voi oikeastaan laittaa mitä vaan - vaikea kuvitella, mikä ei sopisi. :D Perunat ovat loistavia samoin ranskikset ja varmaan ne nakitkin, mitä en tosin itse ole kokeillut. ;)
    Makeitakin pizzoja on, joihin laitetaan nutellaa, smartiseja, kookoshiutaleita, tomusokeria...Vain mielikuvitus on rajana. :)

    VastaaPoista