maanantai 31. lokakuuta 2016

Helppo tomaattinen nyhtökaura-pastavuoka

Joko olet kokeillyt nyhtökauraa? Mitä hyvää päädyit siitä valmistamaan? ;)

Itse kokeilin ensimmäisen kerran jo aikaa sitten, joskus kesällä, kun sisko oli onnistunut sitä kaupasta löytämään. Ensimmäisen kerran valmistin kuitenkin siitä itse ruokaa vasta eilen. Lauantaisella kauppareissulla mukaan tarttui ex tempore paketti, kun sattumalta kiinnitin huomiota, että sitä sattui hyllyssä olemaan. Jännä juttu, sitä oli aika runsaasti jäljellä, vaikka illan puolella oltiin jo. Mahtaakohan sitä alkaa pikkuhiljaa olla paremmin saatavilla? 

Lauantaina paketin ostaessani minulla ei ollut mitään visiota, mihin sen käyttäisin. Ostin vaan, kun sitä kerrankin oli saatavilla ja toisaalta, eiköhän sitä nopealle, helpolle ja monikäyttöiselle raaka-aineelle ennemmin tai myöhemmin käyttöä ilmene. :) 

Tällä ensimmäisellä kokeilukerralla tein ihan simppeliä tomaattista pastavuokaa vähän sen mukaan, mitä kotoa löytyi ja mitä oli käytettävä pois. Lopputulos oli onnistunut - ei ehkä mitään gurmeeta, mutta maukasta, lohdullisen lempeän makuista ja lämmittävää. ;) Ainakin arkeen todella sopivaa. 

Nyhtökauraa on olemassa maustamatonta ja kahta erilaista valmiiksi maustettua. Yleensä tykkään suosia maustamattomia tuotteita ja maustaa itse, mutta tällä kertaa päädyin ottamaan tomaatti-savupaprika-lehtipersiljan -makuisen. Maku oli ihan miellyttävä sellaisenaankin, mutta kyllä todella mieto. Jos olisin sokkona maistanut, olisin kyllä luullut tuota maustamattomaksi. Rakenteesta kyllä pidin kovasti ja maukkaan kastikkeen kera toimii mainiosti. Otan varmasti toisenkin kerran paketillisen, jos nyt vain satun löytämään. ;)

Halloweenin kunniaksi käytin pastana hauskaa Lidlistä ostamaani halloweenikuvio-pastaa, johon poikani kovasti ihastui, mutta voit toki vapaasti valita, mitä formaattia käytät. 

Tarvitset: 

300 g pastaa
1 paketti nyhtökauraa
1/2 sipuli
2-4 valkosipulinkynsiä 
ekstraneitsytoliiviöljyä
1 tölkki tomaattimurskaa
reilu desi kermaa (itselläni pieni tilkka kuohukermaa ja loput kaurakermaa)
(loraus marsalaa)
2 mozzarellaa
tuoretta basilikaa
suolaa 
mustapippuria

Valmistus:

1. Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan pastalle. 
2. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska, mausta mustapippurilla, suolalla ja tuoreilla basilikanlehdillä. Anna keittyä hieman kokoon. 
3. Lisää kerma ja loraus marsalaa ja keitä edelleen hieman kokoon. 
4. Kun pastavesi kiehuu, lisää pari rkl merisuolaa ja lisää pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. 
5. Sekoita nyhtökaura kastikkeen joukkoon, siivilöi pasta. 
6. Öljyä uunivuoka, kaada sinne pasta ja sekoita joukkoon kastike. 
7. Revi päälle mozzarella ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes mozzarella sulaa. 
8. Ota uunista, anna jäähtyä hetken. Viimeistele basilikanlehdillä ja tarjoile. 




2 kommenttia:

  1. Onpa hauskoja pastoja!
    Nyhtökaurasta on kerran maistelukokemus. Ilmeisesti ollaan samaan aikaan siihen tutustuttu. Rakenne on aika mukava, mutta mausteita se kyllä kaipaa oikein rutkasti. Muuten on mautonta. Kiva kotimainen vaihtoehto soijalle.

    VastaaPoista
  2. Juu, noi oli kyllä hauskoja, mutta nuo (varsinkin mustat) hämähäkit lautasella, yök! :O :D
    Nyhtökaura on tosiaan kiva kotimainen kasvisproteiinivaihtoehtoa ja minä myös tykkään rakenteesta eikä se ominaismakukaan paha ole, mutta tosiaan, ei riitä sellaisenaan, vaan vaatii hyvän maustamisen. :)

    VastaaPoista