tiistai 18. lokakuuta 2016

Risotto alla pizzaiola - pizzaleipurin risotto

Ei ole mikään salaisuus, että rakastan risottoja. Erityisesti, kun ilma on kolea tai kun kaipaan lohturuokaa. Onneksi poikani jakaa intohimoni ja siksi meillä onkin risottoja tosi usein. 

En muista koskaan kokeilleeni mitään, mikä ei mielestäni olisi sopinut risottoon, mutta toki jotkin makuyhdistelmät miellyttävät vielä enemmän, kuin toiset. Yksi parhaista viimeaikojen löydöistä on pizzaleipurin risotto. jota onkin tullut tehtyä jo useampaan otteeseen. Koostumus ja maku ovat yksinkertaisesti täydellisiä lempeän täyteläisen tomaatin ja ihanasti venyvän mozzarellan ansiosta. Tämä resepti sopii niin arkeen kuin sunnuntailounaallekin ja maistuu niin lapsille kuin aikuisille. ;)

Kahden annokseen tarvitset:


1,5 dl risottoriisiä
1 mozzarella kuutioina
1/2 tölkkiä hienoa tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
8 dl kuumaa kasvislientä
pari valkosipulinkynttä
ekstraneitsytoliiviöljyä
nokarea voita
kuivattua oreganoa
jauhettua mustapippuria
(suolaa)
(nokarea maustamatonta tuorejuustoa tai sulatejuustoa viimeistelyyn)

Valmistus:

1. Lämmitä oliiviöljy ja voi laakealla, korkeareunaisella paistinpannulla miedolla lämmöllä niin, ettei voi ruskistu. 
2. Lisää rasvan joukkoon kuoritut valkosipulinkynnet ja kuullota, mutta älä anna tummua. 
3. Poista valkosipulinkynnet ja lisää riisi. Kuullota käännellen noin minuutin ajan. 
4. Lisää kasvislientä niin, että riisit peittyvät. Sekoita koko ajan ja keitä, kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen on lähes imeytynyt. 
5. Kun nesteestä on n. puolet käytetty, lisää tomaattimurksa, oreganoa ja mustapippuri. Sekoita huolella ja jatka keittämistä taas, kunnes nestettä ei ole lähes ollenkaan jäljellä. 
6. Lisää taas kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes kaikki liemi on käytetty. Muista, että risoton tulee jäädä löysäksi. 
7. Sammuta liesi ja lisää mozzarella. Sekoita huolella joukkoon, kunnes mozzarella sulaa.
8. Viimeistele risotto halutessasi maustamattomalla tuorejuustolla tai sulatejuustolla. 
9. Tarkasta maku ja lisää halutessasi suolaa. Tarjoile. 2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta, vaikken mikään risoton ylin ystävä olekaan, kuten tiedät. Sitä taas en tiedä, miksen niin kauheasti risottoa rakasta. Kummallista. Tuo on varmasti ihanasti lämmittävää näin syksyllä. Voi kuvitella itsensä syömään vaikka pienenpieneen trattoriaan jonnekin Umbrian vanhaan kukkulakaupunkiin, jota ruskassa hehkuvat puut ympäröivät.
    Iloista lokakuuta!

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä niin mahdottoman herkullista, että kannattaa antaa mahdollisuus vaikkei tavallisesti niin risotoista pittaakaan. :D
    Oi ja voi miten suloisen nostalginen mielikuva tuo syksyn väreissä kylpevä Umbria...Siellä, jos missä risotto tosiaan maistuu! :)

    VastaaPoista