sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Risotto alla barbabietola e caprino - punajuuri-vuohenjuusto -risotto

Viime aikojen onnistuneimpien reseptien joukossa on ehdottomasti tämä, jonka kehittelin punajuuren ja vuohenjuuston ihastuttavan liiton pohjalta. Maku on syvä ja mehevä ja mielestäni juhlavakin, joten miksipä tätä reseptiä ei voisi hyödyntää joulunajan tarjoiluja suunnitellessa, jos ajatus kinkun ja laatikon syömisestä monta päivää putkeen ei innosta? Plussaa tämä ihastuttava risotto saa myös punajuuren antamasta väristä, joka juuston joukkoon sekoittamisen jälkeen muuttuu hempeän vaaleanpunaiseksi. :) 

Helppouden ja nopeuden vuoksi päädyin käyttämään valmiiksi kypsennettyjä punajuuria, mutta toki raa'atkin käyvät. Silloin punajuuri on varmastikin paras raastaa tai ennen käyttöä itse kypsentää keittämällä tai uunissa suolapedillä.

En osaa sanoa, onko italialaista vuohenjuustoa Suomessa jostakin saatavilla; itse en ole moiseen törmännyt. Itse käytin ranskalaista hunajalla maustettua Soignon Merci Chef -vuohenjuustoa, joka toimi hyvin: punajuurten ja hunajan tuoma makeus sopi loistavasti yhteen juuston suolaisuuden kanssa. 

Ainekset

1,5 risottoriisiä 
2 keskikokoista (esikeitettyä) punajuurta kuutioiksi pilkottuna
1 pieni (salotti)sipuli
125 g vuohenjuustoa
nokare voita
ekstraneitsytoliiviöljyä
n. 1 l kuumaa kasvislientä
n. 1/2 lasia punaviiniä
mustapippuria
tuoretta timjamia
(lisäksi koristeluun tuoretta timjamia tai rosmariinia)

Hienonna sipuli ja kuumenna sillä välin pannussa nokare voita ja muutama muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Kuullota sipuli ja lisää punajuuri ja riisi. Paista sekoitellen n. minuutin ajan ja lisää viini. Anna viinin haihtua lähes kokonaan koko ajan sekoitellen ja lisää timjami. Ala lisätä kasvislientä edelleen koko ajan sekoitellen kauhallinen kerrallaan niin, että lisäät uutta, kun vanha on lähes kokonaan imeytynyt. Jatka näin, kunnes kasvisliemi on käytetty; huomio kuitenkin, että risoton on tarkoitus jäädä löysäksi. Mausta mustapippurilla ja sekoita joukkoon vuohenjuusto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Valmista annokset, koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoile välittömästi. 




2 kommenttia:

  1. Heippa! Sinulla on todeella monta hyviä reseptiä :)
    Olen puolet italialainen ja puolet suomalainen, asun italiassa.
    Asutko italiassa? Tulee käymään minun blogissa!!
    http://kioskodifruttidibosco.blogspot.it/
    Leena

    VastaaPoista
  2. Moi Leena!
    Kiitos vierailusta, kiva että löysit mieluisia reseptejä. :) Sinulla on myös tosi upea blogi ja kivoja resepti, täytyypä laittaa jotakin kokeiltavien listalle! Olen asunut 6 vuotta Italiassa, mutta asun tällä hetkellä Suomessa. Missä päin Italiaa asut?

    VastaaPoista