sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Niin hyvää, ettei sanotuksi saa: sitruunainen pizza

Lempihedelmäni on sitruuna - rakastan sitruunan tuoksua, sen makua ja väriä ja käytän sitä maun antajana niin suolaiseen kuin makeaankin. Varsinkin näin keväällä huomaan olevani erityisen viehättynyt sitruunaan. Niitä löytyy tähän vuoden aikaan kotoa lähes aina, sillä tuhtien talviruokien jälkeen alkaa tehdä mieli raikkaita makuja.
Erityisesti keväällä ostoskoriin tekee sitruunojen seuraksi mieli laittaa tuoreita yrttejä (niistä suosikkini on klassinen basilika, joka parhaimmillaan upeine, voimakkaan vihreineen lehtineen ja tuoksuineen on suorastaan huumaava) ja viikonloppuisin usein myös kimppu tai kaksi tulppaaneja, ihan vain itselle. :)

Sitruunasta tosiaan saa vaikka mitä, ja Italiassa sitä käytetäänkin todella monipuolisesti, mutta ihan joka reseptiin se ei perinteisesti kuulu...

Pääsiäisen aikoihin sitruunaista pastaa (ohje tulossa lähipäivinä) tehdessäni mieleeni juolahti ajatus: mitenköhän sitruunan maku sopisi pizzaan? Ajatus kiehtoi niin valtavasti, että tiesin saman tien laittavani ennemmin tai myöhemmin idean kokeiluun.

Sopiva hetki koitti eilen, kun vietimme pizzailtaa perheen parissa. Tein pellillisen margheritaa, toisen tuorepizzaa (tämänkin ohje tulossa lähipäivinä) ja koska taikinaa oli vielä jäljellä ja jääkaapissa avattu purkillinen mascarponea, joka piti saada käytettyä ja jota olin sitruunan pariksi kaavaillut pizzaan, ryhdyin tuumasta toimeen ja toteutin ideani...lopputulos oli mahtava ja toimiva, tulen takuulla tekemään tätä toisenkin kerran! Mascarponen pehmeys ja sitruunan kirpeys yhdessä...nam!

Ainekset yhteen isoon pyöreään pizzaan (lähes pellilliseen)

2 dl vettä 
n. 5 dl pizzajauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
suolaa

1/2 prk mascarponea
2-3 rkl voita
(suolaa)
puolen sitruunan mehu
1 mozzarella
(paistamisen jälkeen halutessasi lisäksi rucola ja parmesaanilastuja)

Valmistus

Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja jauhot, sekoita huolella ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi massaksi. Jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan n. 1/2 tunniksi.

Valmista sillä välin mascarponekastike: sulata paistinpannulla miedolla lämmöllä voi ja lisää joukkoon mascarpone. Sekoittele tasaiseksi ja kaada joukkoon sitruunamehu. Sekoita ja tuo kiehumispisteeseen. Anna kiehua miedolla lämmöllä lyhyen aikaa. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa makusi mukaan suolaa. Ota pois levyltä.

Laita uuni kuumenemaan 300 asteeseen ja leivo taikina ohuehkoksi, tasapaksuksi pizzapohjaksi. Paista uunipellillä leivinpaperin päällä viitisen minuuttia. Ota pois uunista ja levitä mascarpone-sitruuna -kastike pizzapohjalle. Revi päälle yksi mozzarellapallo ja laita takaisin uuniin. Paista, kunnes pizzan reunat ovat saaneet kauniin vaaleenrusekan värin ja mozzarella on sulanut. Tarjoa lämpimänä.


Pizzaa jäi seuraavaan päivään, jolloin lämmitin sen uudelleen ja keksin lisätä päälle rucola ja parmesaanilastuja - erinomainen yhdistelmä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti