lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ruokamuistoja Umbriasta: Torta di Pasqua al formaggio - juustoinen pääsiäisleipä

Yksi rakkaimmista ja herkullisimmista ruokamuistoistani Umbrian vuosiltani on kotitekoinen paikallinen pääsiäisajan erikoisuus, torta al formaggio (myös nimeä pizza di Pasqua, pääsiäispizza, kuulee käytettävän), joka ei nimestään huolimatta ole torttu, vaan ihana juustoinen leipä. 

Umbriassa tämä kuuluu todennäköisesti jokaisen perheen pääsiäisajan pöytään - varsinkin pääsiäissunnuntaina aamiaisella, jolloin sitä syödään keitettyjen kananmunien ja leikkeleiden kera.

Itsellänikin tämä herkku kuuluu vain pääsiäiseen, jolloin teen siitä majoneesi-kananmuna -päällysteisen antipaston, mutta mikään ei estä leipomasta tällaista leipää ympäri vuoden ja korvaamasta sillä tavallisen leivän. :) 

Valmistus ei ole vaikeaa, joskin aikaa pitää varata reilusti kohottamiselle ja tietenkin myös paistamiselle.

Umbriassa jokaisella perheellä on varmastikin vähän omanlaisensa resepti; yhdistävä tekijä on kuitenkin se, että taikinaan laitetaan kananmunia, juustokuutioita (tyypillisimmin pecorinoa ja parmesaania) ja silavaa, jonka itse korvaan oliiviöljyllä. 

Torta al formaggio kuuluu valmistaan pyöreään ja korkeaan vuokaan, mutta itselläni ei ollut sopivan mallista, joten sovelsin ja käytin tavallista leipävuokaa.

Kannatta ehdottomasti kokeilla tätä herkkuleivän reseptiä, mutta muista noudattaa kohottamisaikaa, koska taikina on sen verran raskasta, ettet muuten saa leivästä kuohkeaa. :)

Ainekset

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl suolaa
150 g parmesaania
100 g roomalaista pecorinoa
1 dl oliiviöljyä
5 kananmunaa
jauhettua mustapippuria maun mukaan 

Valmistus

Paloittele parmesaani ja pecorino n. 1 cm x 1 cm kuutioiksi. Lämmitä maito hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kananmunat ja sekoita niiden rakenne rikki huolella. Lisää suola, mustapippuria ja oliiviöljy ja sekoita. Lisää vielä jauhot ja sekoita taas huolella. Vaivaa taikinaa n. 10 min. kunnes se on aivan kauniin tasaista. 
Sekoita joukkoon juustokuutiot ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Anna kohota vedottomassa paikassa n. 2,5 h. Kohotuksen jälkeen taikinan pitäisi ylettyä suurin piirtein vuoan reunoihin saakka. 
Paista 180 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Tarjoile antipastona tai tavallisen leivän tavoin.



Pääsäisleipä antipastolautasen etualalla majoneesilla ja kananmunalla päällystettynä. Lisäksi lautaselta löytyy ligurialaista torta pasqualinaa (ks. ed. resepti), tryffelimunakasta (ohje täällä), roomalaista pecorinoa, tryffelijuustoa ja aprikoosihilloa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti