keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Idea juhannukseksi: tiramisù con fragole - mansikkatiramisu

Jos vielä mietitte, millaisen kakun tai muuta makeaa juhannuspöytään tekisi, tässä teille vinkki oivasta vaihtoehdosta: takaan, että maku on pökerryttävän suloinen ja valmistus todella nopea ja helppo! 

Vähän niinkuin se perinteinen mansikkakakku, mutta niin paljon helpompi, kun minkäänlaista kakkupohjaa ei tarvitse alkaa väsätä. ;) 

Sitä perinteistä, kahvin makuista tiramisua teen aika usein, ja pidän siitä valtavasti, mutta niin paljon kuin mansikkaa rakastankin, ei tätä mansikkaista tiramisua ollut tullut jostain syystä koskaan kokeiltua. 

Eilen sain ihanan, rakkaan ystävän vieraakseni ja hänen sekä kesän (ainakin kalenterin mukaan) kunniaksi päätin, että on aika kokeilla, millaista herkkua siitä tulisi. 

Odotin hyvää lopputulosta (sillä jos, hyvä tavaton, resepti sisältää tuoreita mansikoita, mascarponea ja tuhdisti sokeria, miten ihmeessä lopputulos voisi olla olematta hyvää?), mutta ikinä en olisi voinut kuvitella, millaista herkku vähällä vaivalla ja yksinkertaisista aineksista voisi saada aikaan. Taivaallinen ei riitä kuvaamaan huikeaa makua, joten kai se sitten oli sanoinkuvaamaton. ;) 

Kokeile itse, juhannuksen kunniaksi tai muulloin, niin kauan kuin mansikkakautta riittää. :) 

Makuyhdistelmä on yksinkertaisesti täydellinen: pehmeä, kesäisen raikas, sopivasti kirpsakka, täyteläinen mutta samalla kepeä...

Keskenään hieman erilaisia mansikkatiramisun reseptejä on olemassa runsaasti ja aluksi ajattelinkin, että täytyy vähitellen kokeilla useampaakin erilaista, jotta löytää oman suosikkinsa. 

Eilisen kokemuksen jälkeen kuitenkin sanoisin, että napakymppi löytyi ensi yrittämällä, eikä mitään muita versioita enää teekään mieli kokeilla, koska eivätähän ne vaan voi olla yhtä herkullisia. :P 

Ainekset

500 g tuoreita mansikoita
16 savoiardi- tai pavesini-keksiä
250 g mascarponea
3 kananmunaa
1,25 dl + 2 rkl sokeria
yhden sitruunan mehu
sitruunamelissa koristeluun (minttukin varmaan sopii)

Valmistus 

Leikkaa mansikoista kannat, pese ja kuivaa ne huolella. Laita osa mansikoista (n. kolmannes) syrjään koristelua varten ja paloittele loput pienehköiksi kuutioiksi. Kippaa kuutiot kuulhoon, lisää pari ruokalusikallista sokeria ja yhden sitruunan mehu, sekoita ja jätä marinoitumaan väh. puoleksi tunniksi. Mansikat voi laittaa marinoitumaan myös jo edellisenä päivänä, jolloin kulho on tietenkin syytä laittaa jääkaappiin odottelemaan. 

Riko kananmunat niin, että keltuaiset ja valkuaiset päätyvät keskenään eri kulhoihin. Kaada puolet sokerista valkuaisten ja puolet keltuaisten joukkoon. 

Vatkaa valkuaiset ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. (Niin kovaksi, että jos käännät kulhon ylösalaisin, vaahto pysyy kulhossa kiinni.) Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkekasi vaahdoksi. Jos teet toisin päin, eli vatkaat ensin keltuaiset, huomaa, että vatkaimet on pestävä huolellisesti ennen valkuaisten vatkaamista, sillä ne eivät vaahtoudu kunnolla, jos niiden seassa on vähänkin keltuaista. 

Sekoita mascarpone varovasti, mielellään käsin (mahdollisesti puiselle työvälineellä tai nuolijalla tms.), keltuaisvaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon myös valkuaisvaahto entistäkin varovaisemmin, alhaalta ylöspäin käännellen ja nostellen. 

Kaada marinoidut mansikat siivilän läpi niin, että otat marinadi-liemen talteen.

Aloita tiramisun kokoaminen riittävän laajaan kulhoon: laita ensin pohjalle ohut kerros mascarpone-vaahtoa. Kasta savoiardit yksitellen, nopeasti ja molemmin puolin mansikka-marinadiin ja asettele puolet niistä tiivisti vierekkäin vaahdon päälle tarjoilukulhon pohjalle. 

Laita savoiardien päälle puolet marinoiduista mansikoita ja peitä ne mascarpone-vaahdolla. Kasta loputkin savoiardit samaan tyyliin marinadissa ja kokoa niistä toinen keksikerros. 

Levitä päälle loput mansikat ja niiden päälle loppu vaahto. Koristele mielikuvitustasi käyttäen syrjään laitetuilla, marinoimattomilla mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Anna tekeytyä väh. 2 tuntia jääkaapissa  ennen tarjoilua. 






2 kommenttia:

  1. Kyllä oikein vesi herahtaa kielelle, kun noita kuvia katselee :), Tuo onkin kiva vinkki "mansikkakakuksi". Itse olin sattumalta suunnitellut tekeväni mansikkatrifleä, joka on hyvin saman tapainen. Aika hauska sattuma :) Makoisaa Juhannusta :),

    VastaaPoista
  2. Pian saatte oikeasti maistaakin, viimeistään ensi viikolla! :D Tosi helppo "mansikkakakku" tosiaankin kyseessä, eikä oikein voi epäonnistuakaan. ;)
    Trifleä munkin täytyy kokeilla pian!
    Makoisaa juhannusta teillekin! :D

    VastaaPoista