maanantai 1. kesäkuuta 2015

Torta mimosa - mimosakakku

Täällä taas! :) 

Tovi onkin jo taas vierähtänyt edellisestä postauksesta ja toukokuu jäi kirjoittelun osalta olemattoman laiskaksi, mutta keittiössä olen kyllä touhunnut kaikenlaista. :) Lomalla kun olen, niin jos kesäkuu jatkuu yhtä koleana kuin se nyt näyttää alkaneen, niin ulkoilma-aktiviteeteilta liikenee varmasti hyvinkin aikaa taas blogille ja tietysti myös kaiken kivan toteuttamiselle keittiössä. 

Eilen juhlimme pienellä porukalla vanhempieni 35-vuotishääpäivää ja leivoin heille torta mimosan eli mimosakakun. Nimensä kakku saa siitä, että sen pinta koristellaan kellertävän palleroiseksi, mimosa-kukkaa muistuttavaksi. 

Italiassa mimosa kuuluu naistenpäivään, tapana on silloin lahjoittaa siitä tehtyjä suurempia tai ihan pikkuruisia kimppuja naisille. Mimosakakku kuuluu Italiassa itse asiassa myös naistenpäivään, mutta eihän mikään estä sitä muulloinkaan tekemästä. Raikkaan makumaailmansa ja hempeän värinsä puolesta kakku sopii loistavasti kaikkiin kevään ja kesän tilaisuuksiin - äitienpäivään, juhannuskakuksi, synttäreille...

Mimosakakku on tapana koristella oikeilla mimosankukilla, mutta niitä varmaan on Suomessa aika vaikea saada, joten toki muukin käy. Mieleeni tulevat esimerkiksi orvokit, jotka varmaankin näyttäisivät aivan ihanalta kakun päällä. 

Itse päädyin koristelemaan kakun mansikoilla, mitä muuten Italiassakin jonkin verran näkee. Ajankohtainen ja raikas maku, joka sopii hyvin yhteen täytteen ananaksen kanssa. :)

POHJAA VARTEN:
6 kananmunaa
2,5 dl sokeria
vajaa 3 dl jauhoja
85 g voita
n. rkl vanilliinisokeria

TÄYTETTÄ VARTEN:
½ l maitoa
4 keltuaista
reilu 1,5 dl sokeria
2/3 dl jauhoja
1 rkl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 tlk säilykeananasta
(tomusokeria)

Vatkaa huolella (n. 15 min ajan) munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää jauhot siivilän avulla. Lisää joukkoon sulatettu voi ja vanilliinisokeri, sekoita hyvin ja kaada leivinpaperilla vuorattuun pyöreään kakkuvuokaan. Paista 180 asteessa 20-25 min.

Lämmitä maito kattilassa liedellä koko ajan sekoittaen tai esim. muovikulhossa mikrossa.  Sekoita toisessa kattilassa miedolla lämmöllä keltuaiset ja sokeri. Lisää jauhot, vanilliinisokeri ja lämmin maito ja sekoita edelleen miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee leipurinkreemiksi. Anna jäähtyä. 

Vatkaa vielä erillisessä kulhossa kerma vaahdoksi ja lisää se leipurinkreemin joukkoon varovasti sekoittaen, niit saat tuloksena chantilly-kreemiä.

Leikkaa kakkupohjasta "kansi" (eli n. 1/3 kakun korkeudesta) pois ja poista käsin sisällystä niin, että se murustuu ”mimosan kukiksi”. Kannattaa poistaa suht reilusti (myös "kannesta" voi poistaa osan), sillä murusia tarvitaan aika paljon - jätä kuitenkin pohjaan paksuhkot seinät, jotta kakku pysyy koossa vielä täyttämisen jälkeenkin.

Kostuta alimmainen puoli ananasmehulla ja täytä chantilly-kreemillä (muista jättää osa kreemistä, n. 1/4 -osa,  kakun päällystämistä varten!) ja paloiksi leikatulla ananaksella ja laita lopuksi ”kansi” päälle. Kostuta myös kakun päällinen.

Levitä kakun päälle loppu chantilly-kreemistä ja ripottele päälle ”mimosat”. Halutessasi voit tässä vaiheessa ripotella koko komeuden päälle vielä tomusokeria. Koristele oikeilla mimosan kukilla tai vaikka mansikoilla, anna oleutua jääkaapissa väh. parisen tuntia tai vaikka yön yli ennen tarjoilua. 

Valmis kakku

Työvaiheita ja yksityiskohtia:












2 kommenttia:

  1. Oli aivan ihana kakku. Nams...niin hyvää, että hävisi kokonaan herkuttelijoiden suuhun! Kiitos leipurille ja kaikille juhlintaan osallistujille :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun maistui! :) Kiitos syöjille! ;)

    VastaaPoista