keskiviikko 26. elokuuta 2015

Italialaista kotiruokaa: ragù di carne - tomaattinen lihakastike

Ragù di carne, tomaattipohjainen lihakastike, on taatusti ihanaa italialaista kotiruokaa parhaimmillaan!

Kyseessä on helppo resepti: tarvitset vain muutamia, yksinkertaisia raaka-aineita, eikä valmistuvaiheitakaan ole monta. Aikaa pitää kuitenkin varata suht reilusti, sillä lihan on tarkoitus hautua kastikkeessa kypsäksi aivan pikkuhiljaa, miedolla lämmöllä. Tästä syystä tähän reseptiin voi hyvinkin käyttää niitä sitkeämpiäkin lihanpaloja, sillä ne kyllä hautuvat kastiikkeessa sopivan mureaksi.

Koska lihan kypsyminen vie reilusti aikaa, on tämä resepti aivan omiaan kiireettömille sunnuntailounaille. :)

Ragù di carnea syödään tavallisesti pastan kera, jolloin se on oiva piatto unico, ainut ruokalaji. josta saa jo kaiken aterialla tarvitsemansa (ts. hiilarit ja proteiinit samassa annoksessa). 

Kastikkeen ollessa valmis, lihanpalata voi mainiosti myös poistaa tomaattikastikkeesta (ne antavat kypsymisen aikana aivan ihanaa makua kastikkeelle ja tietysti päinvastoin tomaatit lihalle) ja tarjoilla tomaattikastikkeen pastan kanssa primona, alkuruokana, ja lihan seuraavaksi esimerkiksi tuoreen leivän kera secondona, pääruokana. Leipää kannattaa todellakin ehdottomasti varata pöytään, jotta saat kaavittua leivänpalalla viimeisetkin kastikkeen rippeet lautaselta parempiin suihin. :)

Kätevä resepti siis kyseessä, jossa saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: alkuruoan ja pääruoan samassa padassa. :)

Ainekset neljälle

1 kg naudanlihaa suuriksi paloiksi paloiteltuna
1 tölkki kaltattuja tomaatteja (esim. Mutti) tai vaihtoehtoisesti tomaattimurskaa
(tomaattipyrettä)
oliiviöljyä
1 pienehkö sipuli
muutama valkosipulin kynsi
pieni kourallinen basilikan lehtiä
suolaa

lisäksi pastaa kastikkeen kera ja tarjoiluun pecorinoa, parmesaania tai grana padanoa annosten päälle raastettavaksi

Valmistus

Laita reili loraus oliiviöljyä kuumenemaan pannulle ja kuori sillä välin valkosipulinkynnet ja sipuli ja hienonna jälkimmäinen pieneksi silpuksi.
Kuullota sipulisilppu ja valkosipulinkynnet kuumassa öljyssä, mutta varo kuitenkaan ruskistamasta niitä. 
Lisää tomaatit (ja tomaattipyree), basilikan lehdet ja mausta suolalla. Lisää joukkoon lihanpalat ja sekoita. Jätä hautumaan kannen alle aivan miedolla lämmöllä 1,5-2 tunniksi. 

Tarjoile pastan tai tuoreen leivän kera.


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kerran illallisesta :) On mukava tulla suoraan töistä valmiiseen ruokapöytään ja herkutella taattuun italialaseen tapaan. Helpontuntuisella ohjeella ja yksinkertaisilla aineksilla italialaiset todellakin osaavat taikoa herkkuaterioita. Kyllä maistui :) Mielenkiintoinen myös tuo tapa tehdä yhdessä padassa aterian eri ruokalajeja samalla kertaa! Hauska kuulla ja saada lukea tarinoita noista italialaisista tavoista :) Tavat ja tapakulttuuri kiinnostavat tosi paljon. Kiva olisi saada kuulla niistä enemmänkin, jos ne vain jotenkin sopivat blogin luonteen puitteisiin. Tai mikä ettei, olisiko niille tarpeen luoda oma blogi? Mukavaa sadepäivää sinne teille :)

    VastaaPoista
  2. Ei kestä kiittää, hyvä jos maistui. :) Onhan se kiva joskus valmiiseen ruokapöytäänkin istahtaa, vaikka itse ainakin keittiössä touhuilustakin nautin. :D
    Hyvä idea myös tuo toinen blogi tai tapakulttuurin liittäminen osaksi tätä blogia - täytyy ehdottomasti laittaa harkintaan!
    Mukavaa sadepäivää sinnekin päin! :D

    VastaaPoista