perjantai 21. elokuuta 2015

Sorbetto al limone - sitruunasorbetti

Heippa taas pitkästä aikaa! :) 

Koko kesän odotin tilaisuutta tehdä tätä italialaisen kesä klassikkoa, mutta sopivaa ilmaa ei meinannut kuulua...

Pelkäsin jo, että sorbetit jäävät tältä kesältä tekemättä, mutta tämä elokuu on ollut kyllä ihana - ja viimein on kesäruokia päässyt kokkaamaan, kun niitä on oikeasti alkanut tehdä mieli! :D

Sitruunasorbetti tosiaan kuuluu ehdottomasti italialaiseen kesään: se on ihanan raikas päätös aterialle sellaisini helteisinä päivinä, kun lämpötila huitelee 40 asteen tienoilla. ;) 

Sitruunasorbetti sopii erityisesti kalasta ja merenelävistä koostuvan aterian päätökseksi, mutta hyvin se istuu myös muunkin tyyppisten aterioiden loppuun. :) Toisaalta, sitruunasorbettia voi nautiskella hyvin myös aterian eri osien välissä (esim. lihan ja kalan välissä, jos niitä osuu samalle aterialle) tai aivan hyvin sellaisenaankin, esim. helteisen iltapäivän välipalana.

Juhlissakin sorbettia syödään: itse muistan esimerkiksi yhdet häät, joissa sitruunasorbetti oli ensimmäinen jälkiruoista: sen jälkeen tuli hedelmiä, sitten pikku leivoksia ja lopulta kakku...Makeannälkä tuli tyydytetyksi. :)

Sorbetti on todella helppo tehdä kotona eikä siihen tarvita jäätelökonetta tai mitään muutakaan sen kummempaa, mutta toki aikaa pitää varata pakastimessa oloon, ihan vähintään sellainen 3 tuntia. Sorbetti on myös mahdollista jättää pakkaseen yön yli itsekseen olemaan, mutta tämä vasta sitten, kun se on kunnolla työstetty niin, että kaikki ainekset ovat huolella sekaisin, eli kyllä siihen se kolmisen tuntia kuluu - aktiivisesti ei tarvitse koko ajan jotain tehdä, mutta esim. kaupassa tai muuallakaan ei voi oiken piipahtaa, koska pakastimelle on ehdittävä 20 min. välein. :)

Ainekset 

2-3 (luomu)sitruunaa koosta ja mehukkuudesta riippuen (+4, jos haluat käyttää sitruunan kuoria tarjoiluastioina)
2,5 dl sokeria
4,5 dl vettä
2 kananmunan valkuaista
1 pieni lasillinen vodkaa tai alkoholittomaan versioon maustamatonta kuplavettä

Valmistus

Laita (mieluiten metallinen, mutta myös keraaminen tai lasinen käy) kulho jäähtymään tyhjänä pakastimeen. 
Pese sitruunat huolella lämmintä vettä, juuriharjaa ja tiskiainetta apuna käyttäen.
Mittaa pieneen kattilaan 2,5 dl sokeria ja 4,5 dl vettä. Laita joukkoon myös mahdollisimman ohuelti leikatut sitruunankuoret; ole tarkkana, ettei mukaan joudu ollankaan kuoren alista valkoista osaa, sillä se tuo sorbettiin kitkeryyttä.

Anna seoksen kiehahtaa, kunnes sokeri on sulanut joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
Purista joukkoon 2 dl sitruunamehua; tähän tarvitset kolmisen sitruuna, hiukan koosta ja sitruunoiden mehukkuudesta riippuen. Lisää lopuksi joukkoon vodka/kuplavesi. Sekoita huolella. 

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vielä valkuaisvaahtokin nesteseoksen joukkoon ja sekoita. 

Ei pidä huolestua, jos valkuaiset eivät sekoa joukkoon kunnolla: ne ovat niin ilmavia, että jäävät mieluummin kellumaan, mutta sekoavat kyllä aikanaan sorbetin jäätyess joukkoon. 

Kaada seos pakkasessa viilenneesee kulhoon ja laita takaisin väh. puoleksi tunniksi - älä kuitenkaan ylitä tuntia.

Ota seos pakastimesta ja sekoita huolella tai vatkaa hiukan vispilällä. Laita takaisin pakastimeen 20 minuutiksi ja toista sama operaatio. 

Jatka näin, kunnes sorbetti on syömävalmista, tähän menee ehkä n. 3,5 tuntia. 

Kun sorbetti on valmista, voit myös jättää sen pakastimeen oman onnensa nojaan, jos tarkoitus on nautiskella siitä vasta vaikka seuraavana päivänä. 

Ota sorbetti huoneenlämpöön n. 10 min. ennen tarjoilua.

Voit tarjoilla sorbetin vaikka kuoharilaseista (kata mukaan pilli tai pikkulusikka makusi mukaan) tai tyhjiksi kaiverretuista sitruunoista. Sitruunan kaivertaminen onnistuu esim. ruokalusikalla pientä, terävää veistä apuna käyttäen. MUKAVAA JA AURINKOISTA VIIKONLOPPUA JA KOKEILKAAHAN TÄTÄ SORBETTIA! :)


2 kommenttia:

  1. Kiitos, Salla, ihanasta sisilialaisesta illallisesta, josta saimme nauttia. Ja päälle päätteeksi juuri tuota suloisen makeaa ja raikasta sitruunasorbettia. Täytyy varmaan kokeilla joskus itsekin tehdä, vaikka on tosi mukavaa, kun saa vain istahtaa valmiiseen pöytään ;) Juuri kuuman hellepäivän raikastaja se toden totta oli. Saas nähdä nautitaanko tuollaista Sisilian-matkallamme, johon on aikaa enää kolme viikkoa ja yksi päivä :)

    VastaaPoista
  2. Ei kestä kiittää, kiva kun maistui! :) Kannattaa ehdottomasti Sisiliassakin kokeilla tätä - aidossa ympäristössä maku on aina parhaimmillaan! :D

    VastaaPoista