sunnuntai 30. elokuuta 2015

Zucchine alla scapece - paistettuja kesäkurpitsoja etikkamarinadissa

Zucchine alla scapece on alunperin campanialainen ruoka (Campania on se maakunta, jossa sijaitsee useampikin Italian lemppareistani - ehdoton suosikkikaupunkini Napoli, kuvankaunis Amalfin rannikko, Capri, Ischia, Sorrento, Pompei, Herculaneum... - ja jossa ruoka on aina taivaallista, mielestäni Italian parasta yhdessä puglialaisen keittiön kanssa), joskin nykyään laajalti levinnyt ympäri eteläistä Italiaa. 

Termi alla scapece viittaa valmistustapaan, uppooliiviöljyssä paistamiseen ja sen jälkeen etikalla maustamiseen. Perinteisesti tätä valmistustekniikkaa on suosittu vihannesten ja pienikokoisten kalojen valmistuksessa. 

Jos olet varsin kirpsakoiden makujen ystävä, suosittelen kokeilemaan. Tähän tyyliin valmistettuja kesäkurpitsoja voi tarjoilla niin lisukeruokana kuin antipastobruschettojenkin päällysteenä.

Muista varata riittävästi aikaa, sillä vaikka itse valmistus ei olekaan aikaavievää tai vaikeaa, tarvitaan hiukan odottelua parissakin kohdassa. Hyvä idea on valmistaa tämä ruoka jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja antaa tekeytyä yön yli jääkaapissa. 

Ainekset 

1 kg kesäkurpitsoja (mitä pienempiä, sen parempi - valitse korkeintaan keskikokoisia; sama koskee aina kesäkurpitsojen valintaa, koska suuret ovat puisevia ja mauttomia - kiinnitä myös huomiota pintaan, jonka on oltava kiinteän tuntuinen ja ehjä)
1 pienehkö ruukullinen tuoretta minttua
2-3 valkosipulinkynttä koosta riippuen
ekstraneitsytoliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistus

Pese ja kuivaa kesäkurpitsat, poista kannat ja päät ja leikkaa 2-3 millin paksuisiksi rinkuloiksi.
Laita rinkulat kerroksittain lävikköön niin, että joka kerroksen välillä on hieman suolaa. Laita viimeisen kerroksen päälle sopivankokoinen puhdas lautanen tai alumiinifoliota. Laita painoksi päälle esim. säilyketölkkejä, täysi kulhollinen vettä tms. Anna tekeytyä lavuaarissa noin tunnin verran, kunnes kesäkurpitsat ovat menettäneet vetisyyttään.

Puristele rinkuloista neste ja levittele puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Taputtele huolellisesti kuiviksi.
Kuumenna reilu määrä (kesäkurpitsat on tarkoitus uppopaistaa) oliiviöljyä pannulla ja paista kesäkurpitsat öljyssä niin, että ne saavat reilusti väriä.
Nostele reikäkauhalla laakeaan tarjoiluastiaan.

Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet aivan ohuiksi viipaleiksi ja lisää kesäkurpitsojen sekaan. Revi joukkoon myös tuore minttu ja mausta ripauksella mustapippuria. Lisää tarvittaessa suolaa - muista, että kesäkurpitsat ovat jo valmiiksi suolattuja, joten maku kannattaa tarkistaa! 

Lisää tarvittaessa oliiviäljyä ja mausta makusi mukaisella määrällä valkoviinietikkaa. Sekoita varovasti kaikki ainekset sekaisin ja anna tekeytyä jääkaapissa väh. kaksi tuntia.

Tarjoile lisukkeena tai bruschettojen päällysteenä.


2 kommenttia:

  1. Taas kerran mielenkiintoinen ohje ja varmasti taattua italialaista herkkua :) Varsin erikoiselta kuulostaa tuo valkoviinietikan käyttö, mutta on varmasti hyvää!

    VastaaPoista
  2. Juu onhan tuo aika poikkeuksellista, mutta tekee kyllä yhdessä mintun kanssa uskomattoman raikkaan yhdistelmän! :D

    VastaaPoista