tiistai 23. elokuuta 2016

Calamari ripieni alla griglia - grillatut täytetyt pikkumustekalat (kalmarit)

Jo parisen vuotta olen halunnut tehdä täytettyjä pikkumustekaloja. Aina se on jotenkin vaan jäänyt, milloin miksikin: Suomessa kun ei näitä pikkumustekaloja aivan joka kaupasta löydy, en ole löytänyt täydellisen inspiroivaa reseptiä ja ehkä suurimpana syynä on se, että olen pelännyt valmistuksen olevan liian työlästä ja taitotasolleni liian vaativaa. 

Jokin aika sitten paikallisen Cittarin pakastealtaasta kuitenkin tarttui aivan ex tempore mukaan paketti mustekaloja. Nyt tai ei koskaan, ajattelin. Ehkä parisen viikkoa paketti ehti kotona pakkasessa olemaan, kunnes päätin ryhtyä tuumasta toimeen löydettyäni vihdoin täydelliseltä vaikuttavan reseptin. Alkuperäiseen italiankieliseen videoreseptiin pääset tästä, ja vaikket italiaa ymmärtäisikään, videosta näkee tosi kätevästi työvaiheet, joiden selittäminen kirjallisesti on haastavaa. ;)

Pakko sanoa, että yllätyksekseni onnistuin yli odotusten: mustekalat olivat todella herkullisia, eikä niiden teko aivan niin vaikeaa ollutkaan, kun olin kuvitellut. Aikaa vievää ja vähän sorminäppäryyttä vaativaa kumminkin, ainakin näin mustakalan käsittelyyn tottumattomalle. Kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä lopputulos palkitsee merenherkkujen ystävän aivan ehdottomasti ja voi sitä onnistumisen iloa, kun ruoka kaiken näperryksen jälkeen on valmis. :) 

Grilliäkään ei muuten välttämättä edes tarvita, eikä itsellänikään grillausmahdollisuutta ole, vaan parilapannu ajaa asian loistavasti. :)

Ennen reseptiä sellainen varoituksen sana vielä, että kaikki mustekalat, edes pakastealtaasta kalastettuna eivät aina ole perattuja, esim. minun tällä kertaa käyttämäni eivät olleet, joten varaudu siihen. Kokemattomalta perukuuseen saattaa menne tovi ja jos olet kovin herkkähipiäinen, ehkä kertakäyttöiset kumihanskat ovat paikallaan. ;)  Itsellä ei hanskoja ollut ja vähän tiukkaa teki, mutta sisulla selvisin. ;)

Tarvitset:

1,2 kg (pakastettuja) kalmareita
50 g ekstraneitsytoliiviöljyä
220 g tuoretta vaaleaa leipää
30 g tuoreita basilikan lehtiä
yhden (luomu)sitruunan kuori ja 20 g sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

lisäksi cocktailtikkuja, grilli tai parila ja monitoimikone tai vastaava täytteen valmistusta varten

Valmistus:

1. Ota mustekalapaketti pakkasesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä.
2. Perkaa mustekalat: kaavi sormella mustekalan vartalon (valkoisen "pussin") sisältä kaikki pois, sen pitää jäädä aivan tyhjäksi. Nyppäise myös mustekalan sisällä oleva läpinäkyvä, kova "kynä" (pahoittelut, mutten todellakaan tiedä, mikä tuon osan suomenkielinen nimi on - kertokoon ken tietää ;)) pois - löydät sen helposti sormin tunnustelemalla ja se lähtee irti melko kevyesti vetämällä. 
3. Irrota varovasti sormin tai veitsellä "lonkerotupsu" ja irrota sormin tai veitsellä siinä olevat silmät. Silmät menevät perkuujätteeseen, lonkerot säästetään. Tässä vaiheessa voit myös halutessasi poistaa nahan; tämä on makuasia, itse mielelläni poistan sen. Nahka lähtee todella helposti irti ihan sormilla hieromalla ja nyppimällä tai kevyesti vetämällä.
4. Huuhdo mustekalat viileässä vedessä sisältä ja ulkoa ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Laita syrjään odottelemaan, kun valmistat täytteen. 
5. Valmista täyte: aivan ensimmäiseksi leikkaa leipä isoiksi kuutioiksi ja siirrä ne monitoimikoneeseen. Lisää joukkoon lähes kaikki oliiviöljy (jätä hiukan pannulla kypsennystä varten), basilikan lehdet, raastettu sitruunan kuori, sitruunamehu ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Surauta koneella tasaiseksi. 
6. Täytä kalmarit sormin; monesti Suomessa myytävät kalmarit tuntuvat olevan varsin pieniä, mistä johtuen tämä on mielestäni reseptin haastavin vaihe. Vähän kärsivällisyyttä matkaan, niin onnistuu kuitenkin. ;) Muista työntää täytettä ihan perille asti ja täytä aika reilulla kädellä, muttei kuitenkaan aivan ääriään myöten, jotta sulkeminen onnistuu vielä. 
7. Sitä mukaa, kun täytät kalmareita, "parsi" sen reunat kiinni pujottamalla niiden läpi cocktailtikku niin, että lonkerotupsu jää reunojen väliin tikun avulla kiinni. Toimi samoin kaikkien kalmareiden kanssa. 
8. Kun kalmarit on täytetty, grillaa ne grillissä tai kuumennetulla, kevyesti öljytyllä parilalla. Kypsennä molemmin puolin; yhtä puolta pitää kypsentään 3-7 minuuttia kalmarin koosta riippuen. Älä kääntele välillä, vaan anna kypsyä liikuttelematta, kunnes yhden puolen aika on kulunut. Näin saat kalmareihin herkullisen, vähän rapsakan ja raidallisen pinnan. 
9. Poista cocktailtikut ja tarjoile esimerkiksi salaatin kera. 



4 kommenttia:

  1. Nyt onkin mielenkiintoinen resepti! En kyllä itse uskaltautuisi kokeilemaan perkauksineen kaikkineen, hui! Mutta maistelisin kyllä ihan mielenkiinnolla, jos joku ne olisi tehnyt.

    VastaaPoista
  2. Tää on tosiaan aika jännä resepti. :) Ei tule suomalaisesta ruokakulttuurista ihan äkkiseltään mitään vähääkään samantyylistä mieleen, edes makumaailmaltaan. Hyvää kyllä on, mutta tosiaan aika työläs tehtävä, tosin tässäkin varmasti kokemus ja harjoitus tekisivät mestarin. Tuota perkaamista itsekin vähän säikähdin kun paketin avattuani tajusin, että mustekalat eivät olleet valmiiksi perattuja. Youtuben videoreseptistä löytyi kyllä hyvät ohjeet, muuten olisi varmaan jäänyt perkaamatta. :-P

    VastaaPoista
  3. Onneksi on youtube! Sieltä näköjään mestarikokkikin vielä joskus joutuu apua hakemaan :)

    VastaaPoista
  4. Haha, itse asiassa tosi useinkin joudun sieltä uutta opettelemaan! :) Paljon vielä varsinkin harvinaisemmissa tekniikoissa opeteltavaa ja toisinaan aika perusjutuissakin. :D Mutta tosiaan, onneksi on Youtube, sillä sanallisesti tai edes pelkillä kuvilla tiettyjä juttuja on hankala selittää/ymmärtää, kyllä se paljon helpottaa, kun konkreettisesti joku "kädestäpitäen" näyttää, miten joku juttu tehdään. :D

    VastaaPoista