keskiviikko 20. elokuuta 2014

Lasagne con melanzane - munakoisolasagne

Pitkästä aikaa lasagnea, ihanaa! :)

En juurikaan löydä hurrattavaa tässä kesän äkkinäisessä loppumisessa (reilusti elokuun puolella!), mutta yhdestä asiasta ilmojen viilentyessä todella nautin: siitä, että ruokaa voi taas valmistaa uunissa ilman, että tuntee itsekin paistuvansa samalla lähes saunaksi muuttuneessa pienessä keittiössä!

Meillä tämä tarkoittaa pääasiassa kotitekoista pizzaa ja erilaisia uunipastoja, joiden kiistaton kuningatar on tietysti lasagne.

Olenkin jo aiemmin maininnut täällä blogissa, että lasagneen ei todellakaan aina automaattisesti kuulu sekä tomaatti- että béchamel-kastike niinkuin me suomalaiset usein tunnumme olettavan, vaan on täysin mahdollista, että reseptissä käytetään vain jompaa kumpaa. Olen suuri valkoisen lasagnen (sen, jossa käytetään pelkkää béchamel-kastiketta) ystävä, mutta joskus teen pelkkää punaistakin, tomaattipohjaista siis.

Siltä varalta, etten vielä tarpeeksi ole asiaa mainostanut, niin mainittakoon vielä kerran, että rakastan munakoisoja (siis todella rakastan, jopa ulkonäkönsä ja suloisen värinsä puolesta - yhtä keittiöni hyllyistä jopa koristaa munakoison mallinen munakello...). Tällä kertaa halusinkin käyttää niitä lasagnessani, ja silloin lasagnen väri määräytyi kuin itsestään: punainen. Mikään tai kukaan ei tietysti estä tekemästä puna-valkoistakaan (tai edes aivan valkoista, mikä ei kyllä itseäni vakuuta munakoisojen kohdalla), mutta minusta munakoison kaveriksi sopii parhaiten tomaatti. Varmasti siksikin, että munakoisot itsessään ovat aika raskasta syötävää, joten voipohjainen kastike niiden kaverina ei ainakaan helpota ruoan jälkeistä oloa. ;)

Ainekset 2-4:lle nälästä ja muusta tarjottavasta riippuen

2 keskikokoista munakoisoa
1 keskikokoinen sipuli
3 tölkkiä tomaattimurskaa
n. 1/2 pkt lasagnelevyjä
ekstraneitsytoliiviöljyä
tuoreita basilikan lehtiä
raastettua grana padanoa (tai parmesaania)
suolaa
pippuria
ripaus sokeria

Valmistus

Itketä viipaloidut munakoisot. Munakoisojen "itkiessä" valmista tomaattikastike: pilko sipuli (makusi mukaan aivan hienoksi tai niin kuin itse tein tällä kertaa, reiluiksi suikaleiksi) ja kuumenna sillä aikaa reilu määrä oliiviöljyä pannulla. Kuullota sipulit öljyssä ja kaada joukkoon tomaattimurska. Lisää tuoreet basilikan lehdet, suola, pippuri ja sokeri; sekoita, ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 10 min.

Kumenna uuni 180 asteeseen ja pese ja kuivata huolella munakoisoviipaleet. Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ja valele kauttaaltaan oliiviöljyllä. Paista uunissa keskitasaolla, kunnes viipaleet ovat pehmenneet ja saaneet edes hieman väriä. 

Kokoa lasagne: laita vuoan pohjalle reiluhko määrä tomaattikastiketta ja sen päälle munakoisoja sinne tänne. Peitä tämä kerros lasagnelevyillä ja jatka näin niin kauan, kun aineksia riittää. Viimeisen kerroksen tulee olla tomaattikastiketta. Ripottele lopuksi päälle raastettu grana ja paista uunissa n. 30 min, joista viimeiset 5 min grillivastuksella. 

Ota uunista, anna levätä joitakin minuutteja, tee annokset ja tarjoile - BUON APPETITO! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti