sunnuntai 31. elokuuta 2014

Pasta ai peperoni - pastaa paprikan kera

Kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika - siinä taitavat olla italialaisen keittiön (niin kuin muunkin välimerellisen kiettiön, uskoisin) käytetyimmät kasvikset, jollei tietysti lasketa mukaan tomaattia, joka monikäyttöisyydessään ei taida jäädä kakkoseksi millekään...

Tämä kolmikko on mielestäni myös ehdottomasti maukkaimmasta päästä ja kaikki kolme ovat suosikkivihannesteni joukossa. Jostain itsellenikin täysin mysteeriksi jääneestä syystä käytän paprikaa kuitenkin huomattavasti munakoisoa ja kesäkurpitsaa harvemmin - en todella osaa edes arvuutella syytä, koska se taitaa näistä kolmesta olla jopa maukkain ja terveellisin ja erittäin helppo valmistaa ja kaiken lisäksi hyviä paprikoita on suht helppo löytää kun taas Suomessa mallikelpoisten yksilöiden löytäminen munakoisoista ja kesäkurpitsoista ei ole aivan yhtä itsestäänselvää.

Silloin, kun paprikasta kuitenkin ruokaa teen, täytyy sanoa, että harvoin jos koskaan joudun pettymään - se antaa ruokaan kuin ruokaan niin ihastuttavan ja veden kielelle tuovan tuoksun ja tietysti maun. Tämän päiväinen resepti ei ole poikkeus, sillä mikä ruoka voisi olla maukkaampaa kuin sellainen, johon tulee paprikan lisäksi oliiveja, valkosipulia, sipulia, basilikaa ja chiliä?

Vielä ennen reseptiin siirtymistä sellainen kuriositeetti paprikan käytöstä italialaisessa keittiössä, että toisin kuin Suomessa, jossa siihen voin törmätä niin leivän päällä kuin salaatissakin, Italiassa paprikaa syödään vain kypsennettynä. Itse en ainakaan muista koskaan Italiassa törmänneeni raa'an paprikan syöntiin.

Ja Italiassa paprika kypsennetään huolella. Se ei saa jäädä narskuvaksi missään nimessä, vaan sitä haudutetaan tarpeeksi kauan, jotta se on suusasulavan pehmeää ja siinä vaiheessa jo lähes makean tai ainakin makoisan maukasta. Itsellenikin kieltämättä paprika maistuu nykyään parhaiten todella hyvin kypsennettynä. (Mikä ei tietenkään tarkoita kärvähtänyttä vaan pehmeää - pitkään matalalla lämmöllä kypsynyttä, muhennosmaista pehmeyttä.)

Ainekset kahdelle

200 grammaa pastaa (esim. pennejä)
ekstarneitsytoliiviöljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen tuore chili (voi toki jättää poiskin, jollei satu kovin pikantisa pitämään)
1 iso punainen paprika 
4-5 tomaattia
joitakin tuoreita basilikan lehtiä
suolaa
(mustia) oliiveja (mielestäni Kalamata-oliivit sopivat loistavasti tähän tarkoitukseen)

Valmistus

Pese ja suikaloi paprikat poistaen siemenet. Kuumenna tällä välin reiluhkosti oliiviöljyä pannulla. Laita paprikat paistumaan pannulle ja peitä kannella, pienennä hieman lämpöä. Hienonna tällä välin sipuli ja kuori valkosipulinkynnet. Kun paprikat ovat pehmeitä ja saaneet jo hieman väriä, siirrä ne pannulta lautaselle odottelemaan. 

Lisää tarvittaessa hieman öljyä pannulle ja kuumenna, jonka jälkeen lisää valkosipulinkynnet ja kokonainen chili. Paista sen verran, että ne saavat aivan kevyesti väriä. Lisää sipulisilppu ja tilkkanen vettä, peitä kannella ja anna kypsyä pehmeäksi. 

Pilko tällä välin tomaatit. Kun sipulit ovat pehmeitä, lisää tomaattipalat, pienemmiksi revityt basilikan lehdet ja suola. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes tomaatitkin ovat kypsiä - tähän menee n. 10 min. Laita sillä välin myös suolattu pastavesi kiehumaan. 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tomaattien ollessa kypsiä lisää pannulle paprikat ja oliivit ja sekoita. 

Poista pasta vedestä ja käytä nopeasti kuumalla pannulla sekoittaen muihin aineksiin. 

Tee annokset ja koristele ne tuoreella basilikalla - valmista tarjottavaksi! Buon appetito!!

P.S. Muista poistaa valkosipulinkynnet ja chili ruuasta ennen tarjoilua.


Jälkimmäisessä kuvassa punainen paprika on korvattu keltaisella ja oliivit kapriksilla eikä tomaattia ole käytetty. Muuten annos on samaan tapaan valmistettu. Hyvää tuli tuostakin. Pinnalle voi halutessaan raastaa parmesaania. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti