maanantai 1. helmikuuta 2016

Harmaan talvipäivän lohturuokaa: punajuuri-vuohenjuustolasagne

Eilen, tammikuun viimeisenä päivänä, tein vihdoin punajuurilasagnea, joka oli ollut kokeiltavien listalla jo jonkun tovin. 

Voi, kuinka idyllistä olisikaan ollut tätä tehdä pakkaspäivänä hankien loistaessa - paistella uunissa valmiiksi, jättää folion alle tekeytymään, käydä ulkoilemassa kinosten keskellä ja sisäänpalatessa nauttia reilut annokset ihanan samettista, pinkkiä ja höyryävän lämmintä lasagnea. 

Vaan kun ei enää ainakaan täällä Turussa kinoksista ole tietoakaan. Ne ovat olleet poissa jo noin viikon, tilalla aina niin ihana jäisen märkä maa, harmaat, kosten sumuiset ja tuuliset päivät, jolloin kylmyys (vaikka plussan puolella oltaisiinkin) tunkeutuu luihin ja ytimiin. 

No mutta, toisaalta tällaisena päivänä lohturuokaa vasta tarvitaankin. Jotain samettisen pehmeää, lämmintä ja tuhtia. Jotain, mikä hivelee silmää ja lämmittää mieltä myös uskomattoman kauniillä värillään. Kuvien perusteella ei ehkä näytä siltä, mutta kyseessä on kuin onkin ns. valkoinen lasagne. Tietysti siinä merkityksessä, että tomaattikastiketta ei ole mukana lainkaan. 

Itse en osaa kuvitella tomaattia ja punajuurta en sitten millään samassa lasagnessa, ja siksi käytinkin kastikkeena pelkkää béchamel-kastiketta, mutta toki voit soveltaa mielesi mukaan. 

Mozzarellan lisäksi käytin juustona kotimaista somerolaisen Kolatun juustolan kuttucheddar Waldemaria (paras maistamani kotimainen juusto, jonka kaikenlisäksi minulle turkulaisena voi laskea lähiruoaksi), mutta varmasti muukin vuohenjuusto sopii. Tai feta tai gorgonzola tai Aurajuusto. Tai miksei ihan vaan parmesaani tai grana. Tai Valion ihana uutuus Keisarinna. Tai taleggio, espanjalainen manchego...Täytyypä kokeilla erilaisia versioita! 

Lopputuloksesta sen verran, että se ylitti kirkkaasti kaikki odotukset, jotka oikeastaan olivat aika korkealla. Niin maukasta herkkua oli, että en varmaan ainakaan kovin paljon liiottele, jos sanon, että tämä taisi olla paras tekemäni lasagne ikinä. 

Kokeilkaa, kokeilkaa, kokeilkaa!!! Ei ole edes vaikeaa - aikaa pitää varata reilusti ainoastaan punajuurten hitaaseen kypsyttämiseen uunissa - aika riippuu punajuurten koosta, mutta väh. tunti on hyvä varata. Punajuuret voi toki kypsentää hyvin jo edellisenä päivänä valmiiksi.

Vuoalliseen lasagnea tarvitset:

n. 1 kg kokonaisia pestyjä punajuuria
n. 1/2 pkt lasagnelevyjä
béchamel-kastiketta litrasta maitoa (linkki yllä)
3 palloa mozzarellaa
150 g vuohenjuustoa raastettuna

Valmistus:

Kypsennä punajuuria uunivuoassa 175 asteessa, kunnes ne ovat pehmeitä ja esim. harukka uppoaa niihin helposti. Tähän menee punajuurten koosta riippuen noin tunti, tai reilukin.

Anna punajuurten jäähtyä ja valmista sillä aikaa béchamel-kastike. Kuori punajuuret, leikkaa puoliksi ja puolikkaat ohuiksi siivuiksi. 

Kokoa lasagne: levitä uunivuoan pohjalle kerros béchamel-kastiketta ja lado sen päälle kerros lasagnelevyjä. Jatka kerroksella kastiketta, sitten kerroksella punajuuria ja revittyä mozzarellaa. Peitä lasagnelevyillä, kastikkeella jne, kunnes ainekset on käytetty loppuun. 

Viimeisenä pitää lasagnelevyjen päällä olla vain kerros ohut kastiketta ja mozzarellaa. Ripottele lopuksi päälle vuohenjuustoraaste. 

Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa n. 30 min tai kunnes lasagne on saanut hyvin väriä.

Anna tekeytyä n. 10 min ja tarjoile. 

2 kommenttia:

  1. Ihana, tunnelmallinen teksti ja mielenjiintoinen lasagneohje. Maistuis varmaan mullekin ;) Nyt totisesti lohturuoka on tarpeen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! <3 Oli kyllä hyvää, täytyy teillekin tehdä joskus - ei ollut edes vaikeaa tai aikaa vievää! :)

    VastaaPoista