sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Karnevaali-aikaa ja kotitekoista tuorepastaa

Italiassa karnevaaliaika on riehakkaimillaan ja se huipentuu ensi tiistaina martedì grassona eli lihavana tiistaina kulkueisiin, syöminkeihin ja yleiseen ilonpitoon. 

Ruoka on siis taas kerran tärkeässä asemassa näissäkin juhlissa - voisi sanoa erityisen tärkeässä, sillä keskiviikkona muuttuu ääni kellossa mercoledì delle cenerin eli tuhkakeskiviikon myötä, joka on pääsiäistä edeltävän paaston ensimmäinen päivä.

Syödään siis vielä, kun voidaan - ja niin mekin tänään teemme; tarkoituksena on kokkailla italialaisia laskiaisherkkuja ja syödä yhdessä, nam. :)

Raportoin kyllä myöhemmin kuvien kera, mitä söimme, mutta sitä ennen raporttia eilisestä tuorepastasessiosta. 

Käsikäyttöinen pastakone minulla on ollut jo iät ja ajat, vaan turhan harvoin sitä tulee kaivettua esiin. Eilen aloin toden teolla ihmetellä miksi. Saahan siihen kotitekoisen pastan tekoon jokusen tovin kulutettua, eikä itselläni ainakaan arkena sellaista aikaa todellakaan ole. Ei ihan mahdottomuuksista kuitenkaan puhuta, joten kyllä useimpina viikonloppuina varmaan sen verran liikenisi aikaa. Pastakonettakaan ei välttämättä tarvita, vaan ihan kaulin riittää taikinalevyjen tekoon - tosin silloin aikaa menee kyllä enemmän.

Vaikeaa hommaa tuo ei myöskään ole, ja ohjeenkin oppii tuosta vaan ulkoa. Etuna vielä edullinen hinta kaupan tuorepastoihin verrattuna - ainakin, jos laadukkaasta sellaisesta puhutaan. 

Ehkäpä jatkossa tulee useammin ryhdyttyä tuumasta toimeen. Kolmevuotias lapsikin tykkäsi kovasti puuhasta, joten mukavaa yhdessä tekemistä lauantai-illaksi onkin vastedes helposti tiedossa. Iso plussa tässä puuhassa on myös se, että se on tavattoman hauskaa ja rentouttavaa, muttei silti tylsää, koska erilaisia vaiheita kuitenkin riittää. Käsillä tekeminen on ihanaa ja lopuksi on upeaa nauttia omien kätten töiden tuloksesta kaikilla aisteilla. 

Tarvitset

100 g vehnäjauhoja / syöjä
1 keskikokoinen kananmuna / syöjä

Puhdista, huuhtele ja kuivaa huolella jokin keittiön tasaisista, väh. 30 levyisistä pinnoista. Kumoa tarvittava määrä jauhoja tasolle ja muodosta kekoon kuvan mukainen, reilun kokoinen kuoppa ja riko sinne kananmunat.1. Ala vatkata kananmunien rakennetta rikki haarukalla ottaen samalla vähä vähältä reunoilta myös jauhoja mukaan seokseen. Jatka jauhojen ja kananmunien sekoittamista toisiinsa haarukalla niin kauan kuin se on kätevä, ja jatka sen jälkeen käsin. 

2. Älä säikähdä, vaikka taikina olisi kuinka kokkareista tahansa - se on aluksi oikeastaan väistämätöntä. mutta lopputulos on taattu, jos mittasuhteet ovat oikein (1 kananmuna per 100 g jauhoja) ja jaksat kärsivällisesti työstää taikinaa riittävän kauan. 

3. Jatka taikinan vaivaamista käsin 5-10 minuuttia, kunnes se on aivan tasaista, sileää ja kiinteää. Hyvä tekniikka on pitää taikinasta toisella kädellä kiinni ja venyttää toisella työtason pintaa pitkin. Taita venytetty osa lopun taikinan päälle ja käännä sivuttain. Jatka loputtomiin, kuunes taikina on halutun kaltaista. 

4. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se huolella tuorekelmuun tai kosteaan, puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja laita jääkaappiin n. tunniksi. 

5. Leikka terävällä veitsellä (älä missään tapauksessa revi taikinaa) taikinasta muutaman sentin paksuisia paloja ja työstä ne yksitellen pastakoneella: aloita suurimmalla "terällä", omassa koneessani se on seiska. Rullaa (tai surauta, jos käytät sähkökäyttöistä konetta) taikina muutamia kertoja koneen läpi ja taita. Rullaa pariin kertaan koneen läpi ja taita taas ja rullaan. Jatka, kunnes taikina on aivan tasaista, todella kiinteää, eikä siinä ole ryppyjä, ilmakuplia tms. 

6. Pienennä koneen terän numeroa parilla, ja rullaa taikina ainakin pariin kertaan läpi. Jatka näin, kunnes taikina on halutun paksuista. Itse en pidä kovin ohuesta tuorepastasta, joten käytän viimeisenä kolmosta, korkeintaan kakkosta. Jos sinulla ei ole pastakonetta, tee tämä kaikki kaulimen avulla, kunnes pastalevysi on aivan tasaisen kiinteää ja korkeintaan 3 mm paksuista. 

7. Kun ns. sfoglia eli tuorepastalevy on valmis, voit tehdä siitä haluamasi mallista pastaa. Jauhota levyt kevyesti molemmin puolin, jotta ne eivät tartu toisiinsa tai mihinkään muualle kiinni. 

8. Jos haluat lasagnelevyjä, leikkaa vain reunat tasaiseksi esim. kokkiveitsellä. Jos taas tarkoituksena on tehdä nauhapastaa. se hoituu kätevästi koneen asiaan tarkoitetuilla terillä. Myös terävällä veitsellä asia hoituu kätevästi, kun käärit levyt rullalle (muista jauhottaa hyvin molemmin puolin, muuten pikkurullia on jälkikäteen vaikea tai mahdoton avata!) ja leikkaat halutun paksuisiksi pikkurulliksi. Avaa rullat varovasti ja laita nauhat kekoon, muista jauhottaa kevyesti vielä tässä vaiheessa. 

9. Ylijääviä paloja ei kannata heittää pois, ne voi käyttää maltagliati -eli huonosti leikattu -nimiseen formaattiin, jossa kaikki pastan palat ovat keskenään hiukan erimallisia ja -kokoisia. 

10. Voit keittää tuorepastan saman tien reilusti suolatussa vedessä (tuorepasta kypsyy nopeasti, n. 2-3 minuutissa, toki paksuudesta riippuen) tai säilyttää 2, korkeintaan 3 päivää jääkaapissa puhtaaseen ja kuivaan keittiöpyyhkeeseen käärittynä. 

Etualalla lasagnelevyjä, ylhäällä vasemmalla pappardellea ja oikealla maltagliati, "huonosti leikattua" pastaa.

HYVÄÄ LASKIAISSUNNUNTAITA! :)

3 kommenttia:

 1. Ihan ekaksi kiitos ihanista karnevaalitarjoiluista ja kivasta karnevaalijuhlasta! Mielenkiintoinen postaus ja oikein kivasti kirjoitettu. On mielenkiintoista kuulla muiden maiden tavoista ja tietysti eteenkin italialaisista tavoista. Kuva ovat myös tosi kauniita. Ihan kuin ruokalehdistä. Ja niin oli herkullista myös tuoreesta pastasta tehty punajuurilasagne :-P Mukavaa karnevaaliaikaa :-D

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä, kiitos itsellenne ruokaseurasta ja kiva, jos maistui! :)
  Itse olen myös koko pienen ikäni ollut todella kiinnostunut toisten maiden tavoista ja perinteistä. Luonnollisesti ennen kaikkea italialaisista jutuista, mutta menee ne muutkin. :D
  Ihmeen hyviä kuvia saa meidän uudella kameralla jopa mun taidoilla. :D
  Kiitos ja mukavaa karnevaaliaikaa myös teille - nyt ilo irti, koska keskiviikosta lähtien paastotaan ja eletään hillitymmin. ;)

  VastaaPoista