lauantai 21. toukokuuta 2016

Ellan Toscana ja parsa-vuohenjuustobruschetat

Huhtikuussa ilmestyi ihanassa Toscanassa asustelevan toimittaja Ella Kannisen kirja Ellan Toscana


Kirjaa aivan pikaisesti kirjakaupassa vilkaistuani ihastuin saman tien ja pakkohan se oli omaksi tilata. Kirja on ihastuttava sekoitus toscanalaisia reseptejä ja kertomuksia elämänmenosta toscanalaisessa pikkukylässä  - kirja on todella viihdyttävä ja hauska, oikea hyvän mielen kirja,  jonka kruunaavat upeat, tunnelmalliset valokuvat. Kirjan lukee nopeasti loppuun, mutta siihen on silloin jo jäänyt niin koukkuun, että kirjan loputtua mieli on haikea ja sille kaipaisi saman tien jatkoa. Tai vielä parempaa: reissua Toscanan kukkuloille. 

Suosittelen lämpimästi tätä lukunautintoa kaikille Italian ystäville - itselleni ainakin tämä oli ehdottomasti paras kirjahankinta pitkiin aikoihin, vaikka muitakin upeita teoksia on tullut ostettua. 

Kirjan reseptit ovat pääosin helppoja ja nopeita ja houkuttelevat kokeilemaan. 

Itselläni kokeiluun päätyivät ensimmäisenä parsa-vuohenjuustobruschetat, jotka olivat juuri niin maukkaita, kuin kuvitella saattaa. Toteutus on myös äärimmäisen vaivaton, joten näitä on nyt jo tullut tehtyä useamman kerran. 

Tässä resepti pienin omin muokkauksin. 

Tarvitset:

vaaleaa paperipussileipää viipaloituna n. 1,5 cm:n siivuiksi
nippu tankoparsaa (mahdollisimman ohuet ovat maukkaimpia)
200 g levitettävän pehmeää vuohenjuustoa
jotakin tuoretta yrttiä, esim. minttua (toimii hyvin myös ilman)
tiraus sitruunamehua
suolaa
rouhittua mustapippuria
laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä

Valmistus:

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja esikäsittele parsat: leikkaa paksuin, puumainen osa varresta pois (usein hiukan punertava väriltään) ja huuhtele huolellisesti. Jos parsat ovat ohuita, tämä riittää, mutta mitä paksumpia parsat ovat, sen järkevämpää on esim. kuorimaveitsellä kuoria paksuin kerros varresta pois.
2. Sitaise parsat nippuun joko keittiökäyttöön sopivalla langalla tai tarkoitusta varten suunnitellulla silikonikiinnikkeellä (saa ainakin Stockmannilta) tms. Höyrytä nippua matalassa, suolatussa vedessä niin, että ainostaan nipun alin osa on vedessä. Aivan kypsennyksen lopuksi voit upottaa nipun kokonaan veteen lyhyeksi ajaksi. 
3. Ota parsat vedestä ja laita valumaan esim. lävikköön. 
4. Paahda leipiä uunissa, kunnes ne ovat rapsakoita ja saaneet hieman väriä.
5. Laita vuohenjuusto kulhoon ja riko rakennetta hiukan haarukalla. Sekoita joukkoon hienonnettu yrtti. 
6. Päällystä leivät vuohenjuustolla ja halki leikatuilla parsoilla. Purista päälle muutama tippa sitruunamehua ja kaada ohuena norona hiukan oliiviöljyä. Rouhi lopuksi päälle mustapippuria.


2 kommenttia:

  1. Tuo Ellan kirja oli aivan hurmaava. Se piti saada äkkiä omaksi. Luin sen pikavauhtia. Todella viihdyttävä ja miksei olisi, kun aiheena on Italia!
    Kivoja reseptejä oli paljon tuossa kirjassa ja nuo vuohenjuustobruschetat parsan kera kerrassaan herkkuja!Kiitos kokkailuista!

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä. :) Muutamasta yksinkertaisesta raaka-aineesta voi kyllä parhaimmillaan saada uskomattomia herkkuja, kun makujen sinfonia on kohdallaan ja raaka-aineet laadukkaita. :)

    VastaaPoista