sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Gusto divino - jumalainen maku: ZABAIONE

Italialainen klassikkojälkkäri zabaione (tai zabaglione) on täydellinen ratkaisu, kun haluat tehdä jälkiruokaa, joka tekee vieraisiin vaikutuksen. Se on uskomattoman tyylikäs ja hienostuneen makuinen, mutta vaivaton valmistaa. 

Zabaioneen tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: sokeria, kananmunan keltuaisia ja Marsala-viiniä (tai muuta jälkiruokaviiniä, esim. Moscato d'Astia). 

Koostumukseltaan zabaione on lusikoitavaa vaahtoa ja se syödään kulhosta vaikka kissankielikeksien kera. 

Zabaione on aika tuhdin makeaa, joten mielestäni hedelmäpalat tai marjat ovat oiva vaihtoehto sen kanssa tarjottavaksi. Itse päädyin mansikoihin, ja makuyhdistelmä oli todella toimiva. 

Tarvitset (annoksesta riittää neljälle):

80 g sokeria
4 keltuaista
50 ml Marsalaa tai muuta jälkiruokaviiniä

Valmistus:

1. Erottele keltuaiset valkuaisista ja lisää keltuaiskulhoon sokeri. 
2. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, kunnes sokerikiteet ovat täysin sulaneet. 
3. Sekoita joukkoon Marsala. 
4. Jatka vatkaamista sähkövatkaimella tai vispilällä vesihauteessa, kunnes vaahto muuttuu sakeammaksi. Tähän menee ehkä n. 10 min.
5. Laita vaahto odottelemaan jääkaappiin tarjoilua. 

2 kommenttia:

  1. Oi oi taatusti onkin jumalaista! Hieno keväinen jälkiruoka. Olen haaveillut zabaionen tekemisestä, mutta minusta se on tuntunut vaikealta. Ehkä uskaltaudunkin kokeilemaan. Sopivasti onkin mansikka-aika tulossa.
    Aurinkoista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä todella unelmaisen makuista. :) Eipä äkkiseltään tule mieleen toista yhtä hienostuneen makuista jälkkäriä. :) Kannatta kokeilla, ei ollut vaikeaa eikä edes kovin aikaavievää. ;)

    VastaaPoista