torstai 4. elokuuta 2016

Risotto alla panna con nota di limone - sitruunan kirpeyttämä kermarisotto

Risotoilla jatketaan. ;) Toivottavasti tykkäätte, sillä risottoja on varmasti paljon luvassa lähiaikoina - elän nimittäin sellaista risottohuumaa, että ainakin tällä hetkellä mainitsisin sen lemppariruoakseni, jopa pizzan ohi. ;) Nähtäväksi jää, onko kyse tilapäisestä olotilasta vai pysyvästä arvojärjestyksen muutoksesta...

Tämänpäiväisen lounasrisoton kehittelin ex tempore siitä, mitä jääkaapista sattui löytymään (tämä kriteeri muuten ohjaa kokkailujani kovasti muutenkin ja hyvä niin): purkillinen kuohukermaa, jossa parasta ennen -päivä on huomenna ja jolle siis piti kehitellä kiireesti jokin virka ja pieni tilkka sitruspuristimen pohjalle jäänyttä sitruunamehua eiliseltä. 

Aluksi tarkoitus oli tehdä pelkkä yksinkertainen kermarisotto, mutta viime tipassa silmiini osuivat sitruunamehun jämät ja ratkaisu laittaa nekin pannulle oli oikea - sitruuna toi mukavaa hapokkuutta muuten enemmän kuin täyteläiseen makumaailmaan. 

Ihana risotto, mitä muuta voi tai edes tarvitsee sanoa? ;) 

Kahdelle tarvitset: 

160 g risottoriisiä
n. 6 dl kuumaa kasvislientä
1/2 pienehköstä sipulista
2 valkosipulinkynttä
n. 2 rkl voita
1 dl kuohukermaa
2-3 rkl sitruunamehua
jauhettua mustapippuria
reilu kourallinen vastaraastettua parmesaania

Valmistus:

1. Kuori valkosipulinkynnet mutta jätä kokonaisiksi. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. 
2. Sulata voi pannulla miedolla lämmöllä ja kuullota siinä sipulisilppu ja valkosipulinkynnet. Kummatkaan eivät saa ruskistua. 
3. Lisää pannulle riisi ja kuullota 1-2 min. välillä käännellen. Nosta keittolevyn lämpötila maksimiin. 
4. Lisää sitruunamehu ja anna höyrystyä. Sekoita joukkoon mustapippuri.
5. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki liemi on käytetty. Lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. 
6. Lisää kuohukerma ja sekoita joukkoon. Sammuta liesi ja sekoittele, kunnes risotto on hieman kiinteytynyt - jätä kuitenkin puuromaisen löysäksi. 
7. Ota pannu pois liedeltä ja lisää parmesaaniraaste. Sekoita huolella joukkoon, kunnes raaste on sulanut ja risotto tasaista. Tarjoile heti. 

3 kommenttia:

  1. Varmasti kivan kirpsakan kesäinen sitruunalla höystettynä :-P
    Terveiset Liettuasta ja hyvää perjantai-iltaa!

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä - kyllä sitruuna vaan passaa reseptiin kun reseptiin. :D Mitään en keksi mihin se ei sopisi - jopa pizzaan tulin kerran laittaneeksi ja se oli todella, todella hyvää. :)
    Kiitos sitä samaa!!

    VastaaPoista
  3. Heh, meillä oli tänään sitruunatorttua 30-vuotisasuntoautojuhlakiertueen kunniaksi ja tosi hyvää oli sekin sitruunasta tehty juttu :-P

    VastaaPoista