keskiviikko 3. elokuuta 2016

Risotto con peperoni e scamorza affumicata - paprika-savujuustorisotto

Tiedättehän, joskus, kun näkee ihanan reseptin, ei sitä vaan saa aikaiseksi toteuttaa. Jotkut näistä vaipuvat pikkuhiljaa ja huomaamattomasti unholaan ikuisiksi ajoiksi, jotkut taas tulee sitten jossain vaiheessa toteutettua. 

Tämä raukkaparka sai odottaa toteutustaan vuosia  - kyllä, vuosia!! Enkä edes tarkalleen ottaen tiedä miksi. Muistaakseni näin paprika-savuscamorzarisoton ohjeen ensimmäistä kertaa joskus vuosien 2008-2009 tienoilla, joka tapauksessa Italiassa asuessani. Bongasin reseptin ruokaliitteestä, joka ilmestyi erään aikakauslehden mukana joka toinen viikko ja jonka otin tavaksi hankkia; yhteensä ne maksoivat vain 1,5 euroa - aikamoista luksusta verrattuna suomalaisten lehtien hintoihin! Joka tapauksessa, tämä taitaa olla oma ennätykseni: mieleeni ei tule mitään muuta reseptiä, joka keittiössäni olisi joutunut odottelemaan toteutusta huimat 7-8 vuotta! 

Kuten sanottu, en oikeastaan osaa sanoa, miten ihmeessä tämän risoton toteutus jäi, mutta nyt se palasi mieleeni, kun mietin, miten hyödyntäisin jääkaapissa olevan Lidl:istä ostamani savuscamorzan, scamorza affumicatan (sivuhuomautuksena sanottakoon, että sitä ikävä kyllä on saatavilla vain aika ajoin Italia-teemaviikkojen aikoina, mutta voit koittaa korvata sen jollain muulla savujuustolla). Aikoinani talteen laittamaani reseptiä ei ole enää aikoihin näkynyt missään pyörimässä, joten eikun googlettamaan...Löysin joitakin versioita, mutten yhtään aivan täysin täydellistä, joten lopulta sovelsin itse. 

Lopputulos oli taivaallinen - toivottavasti seuraavaan toteutuskertaan ei mene sentään 7-8 vuotta. ;) 

Tarvitset (neljälle):

2-3 eriväristä paprikaa (itselläni 1 keltainen ja 1 oranssi)
320 g risottoriisiä
n. 1 litra kuumaa kasvislientä 
150 g scamorza affumicataa 
2-4 tomaattia koosta riippuen ja myös siitä, kuinka tomaattisen haluat risotosta
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
jauhettua mustapippuria
(suolaa)
ekstraneitsytoliiviöljyä

Valmistus:

1. Pese paprikat ja pilko haluamasin kokoisiksi paloiksi. Pese ja pilko myös tomaatit ja silppua sipuli hienoksi. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa kevyesti veitsenterällä.
2. Kuumenna oliiviöljyä laakeassa, korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota siinä kevyesti sipulisilppua ja valkosipulinkynsiä miedolla lämmöllä - älä ruskista! Lisää paprikat ja kuullota hetki. Lisää vielä tomaatit, sekoita, ja nosta lämpötilaa. 
3. Lisää vettä vähitellen tarpeen mukaan, kunnes paprikat ovat keittiyneet puolipehmeiksi. 
4. Poista valkosipulinkynnet ja haihduta tässä vaiheessa lähes kaikki neste pois ja lisää pari rkl oliiviöljyä ja riisi. 
5. Anna riisin kuullottua 1-2 minuuttia välillä käännellen. 
6.  Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan. Lisää nestettä, kun edellinen kauhallinen on lähes kokonaan haihtunut. Jatka näin, kunnes riisi on kypsää - jätä kuitenkin risotto puuromaisen löysäksi. 
7. Lisää mustapippuri ja sekoita huolella joukkoon. Lisää joukkoon myös kuutioiksi paloittelemasi savujuusto ja poista liedeltä. Sekoita niin, että juusto sulaa ja tarjoile. 


3 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköinen ja varmasti myös maistuu herkulliselta :-P Kiva resepti, sillä tykkään savujuustosta :-D Mukavaa loppuviikkoa toivottelen täältä Puolasta :-D

    VastaaPoista
  2. Noi on taatusti hyviä ja suomalaiseen suuhun sopivia :-P

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä tosi maukasta - sääli vaan, että scamorzaa ei täällä aina ole saatavilla, sillä sen avustuksella kyllä ruoasta kuin ruoasta tulee todella herkullista! :)
    Kiitos samoin teille sinne! :)

    VastaaPoista