maanantai 10. lokakuuta 2016

Lasagne ai quattro cavoli - neljän kaalin lasagne

Voiko syksyisempää ruokaa olla, kuin neljän kaalin höystämä, uunin lempeässä lämmössä kypsynyt lasagne? 

Kehittelin reseptin ex tempore kaupassa ruokaostosten lomassa - muistelin, että kotona jääkaapissa käyttöön pääsyä odottivat parsakaali ja kukkakaali ja kaupasta nappasin mukaan pussin mustakaalia kuten lähes aina, kun sitä kaupasta löydän. Sen lisäksi ostoskärryyn päätyi tarjouksessa ollut mehevän värinen punakaali. 

Aluksi pohdin lasagnen tekoa pelkästään kukka- ja parsakaalista kunnes mieleeni juolahti, että voisin yhtähyvin laittaa samaan vuokaan muutkin kaalit. Makunautinnon kruunasi gratinointiin käyttämäni Aurajuusto, johon olen viime aikoina vähän yllättäen todella tykästynyt. 

Tämä kaalilasagne osoittautui todella meheväksi ja herkulliseksi - juuri niin lempeäksi ja lämmittäväksi, kuin kauniina, mutta viileänä syyspäivänä voi toivoa. 

Tee lasagnea samantien reilu satsi, sillä seuraavana päivänä maku on entistä parempi. 

Tarvitset: 

béchamel-kastiketta litrasta (täys)maitoa
1 pieni punakaali
1 keskikokoinen parsakaali
1 keskikokoinen kukkakaali
1 pussi (200 g) mustakaalia
n. 1/2 pkt lasagnelevyjä
3 mozzarellaa
2 pussia (yht. 300 g) Auramurua tai muuta sinihomejuustoa
oliiviöljyä 
suolaa
jauhettua mustapippuria

Valmistus: 

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa kukka- ja parsakaalista kukinnot irti ja leikkaa tarvittaessa pienemmäksi. Huuhtele ja taputtele talouspaperilla kuivaksi. 
2. Laita kukka- ja parsakaali leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, valuta päälle norona oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Sekoita niin, että öljyä ja mausteita on tasaisesti jokapuolella. Paahda uunissa, kunnes kaalit ovat pehmeitä  ja saaneet hieman väriä.
3. Sillä välin poista punakaalin uloimmat kerrokset ja kanta ja leikkaa n. 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Voitele parilapannu (tai tavallinen teflonpannu) oliiviöljyllä ja kuumenna.Paista punakaaliviipaleita molemmin puolin pannulla, kunnes kaali on pehmennyt. Mausta suolalla. 
4. Huuhdo mustakaalin lehdet ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Revi irti sitkeä lehtiruoti ja revi lehdet pienemmiksi. Paista kevyesti öljytyssä parilapannussa hiukan rapsakaksi ja mausta suolalla. 
5. Kokoa lasagne: laita uunivuoan pohjalle ohut kerros béchamel-kastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Peitä kastikkeella ja laita sen päälle sekaisin kaaleja. Ripottele kaalejen päälle hiukan Auramurua ja revittyä mozzarellaa. 
6. Jatka näin, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Varaa lasagnen pinnan kuorrottamista varten 1 mozzarella ja toinen Auramuru-pussi. Viimeisen kerroksen tulee olla ohut kerros béchamel-kastiketta. Sen päälle ripotellaan juustot. 
7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min. tai kunnes lasagnen pinta on saanut kaunista väriä. 
8. Ota uunista ja anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua, halutessasi voit valmistaa lasagnen jo edellisenä päivänä, sillä maku vain paranee. 


2 kommenttia:

  1. Kiva, kun olet taas palannut linjoille!
    Jännittävä lasagneohje ja varmasti herkkua. Kaalit ovat niin ihania ja kuuluvat tähän syksyyn. Niistähän voi näköjään kehitellä mitä vain, muutakin kuin perinteisiä kaaliruokia.
    Hyvää syyslomaviikkoa 😁

    VastaaPoista
  2. Onpa mukava olla taas täällä! :D Blogitauko venyikin harmillisen pitkäksi monen asian seurauksena. Huomasin, että viimeisin postaus oli keski-Italian maanjäristyksen aatolta. Vähän aikaa järistyksen jälkeen tuntui väärältä jatkaa italialaisten herkkujen postailun parissa, niin kuin ei mitäään olisi tapahtunutkaan. Sitten tulivat kameraongelmat, ja kun nekin viimein oli ratkottu, niin eikös terveys alkanut reistailla. :-/ No mutta, nyt ongelmat on selätetty ainakin toistaiseksi ja olo on riittävän pirtsakka blogiin keskittymiseen. :D
    Tosiaan, kaalaista voi kehitellä kaikenlaista jännää, risottoonkin ne sopivat ja joskus tekisi mieli kokeilla pizzassakin...Itse asiassa kerran joskus kauan sitten jo kokeilinkin lehtikaalia pizzassa muistaakseni kurpitsan kera ja kokeilu oli varsin onnistunut. :)
    Kiitos, mukavaa syksyistä viikkoa sinnekin! :)

    VastaaPoista