maanantai 28. huhtikuuta 2014

Arancini di riso - friteeratut riisipallot

Tällä viikolla ollaan jo vapussa ja ajattelin tänne laittaa reseptin, joka mielestäni sopii vappuevääksi vallan loistavasti vaikkei tämä Italiassa olekaan mitenkään sidottu vappuun tai mihinkään muuhun erityiseen juhlaan tai vuodenaikaan.

Resepti on Sisiliasti peräisin, mutta koko Italiasta näitä kyllä saa ihan hyvällä menestyksellä - jopa kaupan pakastealtaasta. :)

Muualla Italiassa näitä löytyy esim. pizzerioista antipastona tai take away -pizzeriasta tällaisen voi kätevästi napata mukaan pizzapalan seuraksi, mutta sisilialaiset itse tuntuvat ottavan arancinit hyvin tosissaan ja siellä ne ovatkin ruoka itsessään, ei pizzan tai muun jatke.

Näitä on kätevä pakata mukaan vaikka eväsretkelle - kokeilkaa ihmeessä, jos on vappupiknik suunnitteilla. :)

Meidän perhe teki kauden ensimmäisen piknikin toisena pääsiäispäivänä, la Pasquettana, jolloin monet italialaiset viettävätkin päivän rannikolla tai maaseudulla eväät mukanaan, ja silloin tein meille arancineja mukaan - kyllä kelpasi ihanassa auringonpaisteessa ja raikkaassa meri-ilmassa herkutella. :D

Vinkkinä vielä sellainen, että edellisen päivän ylijäämäriisi saa kätevästi uuden elämän tämän reseptin kautta. :)Itse käytin kasvissyöjänä täytteenä mozzarellaa, mutta klassisin täyte on ragù -lihakastike. Myös mozzarella ja kinkku on yksi mahdollisuus ja salamiakin käytetään täytteenä jonkin verran.

Ainekset

keitettyä risottoriisiä
tomaattikastiketta (ohje täältä) tai hätätapauksessa pelkkää paseerattua tomaattia
mozzarellaa
vatkattua kananmunaa, johon on lisätty ripaus suolaa
korppujauhoja 
paistoöljyä

Valmistus

Keitä riisi ja anna sen jäähtyä. Kun riisi on jäähtynyt, sekoita siihen tomaattikastiketta niin, että riisimassa saa kauniin punertavan sävyn. Jos käytät paseerattua tomaattia, muista lisätä massaan suola! Muotoile kämmenen avulla puolikas kovera pallukka ja laita täytteeksi pala mozzarellaa. Peitä riisimassalla, ja pyörittele tasaisen pallon muotoiseksi. Palloista kannattaa painella aika tiiviitä, jotta ne pysyvät koossa paistettaessa. Kasta kauttaaltaan vatkattuun kananmunaan ja pöyrittele korppujauhoissa. Laita lautaselle odottamaan ja jatka näin niin kauan kuin riisiä riittää. Anna pallukoiden vetäytyä n. 10 min. Kuumenna reilusti paistoöljyä pannulla ja paista riisipallot kauttaaltaan tasaisen kullanruskeaksi. Laita talouspaerilla peitetylle lautaselle hiukaksi aikaa jäähtymään ja peitä myös arancinit talouspaperilla, jotta liika rasva imeytyy siihen. 

Tarjoile ja nauti! :)

HYVÄÄ VAPPUA JA ANTOISIA RUOKAHETKIÄ KAIKILLE! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti