tiistai 24. kesäkuuta 2014

Aurinko keittiössäni: taglierini all'arancia con verdura di stagione e mozzarella di bufala - appelsiinin makuisia taglierineja kauden kasvisten ja puhvelin mozzarellan kera

Ciao taas kaikille huiman pitkän, lähes kahden kuukauden blogihiljaisuuden jälkeen! :)

Viime aikoina aikaa ja innostusta blogille ei juuri ole riittänyt, mutta enpä sen kummempia ole kokkaillutkaan, aika vähän on tullut tehtyä mitään, mitä ei täältä blogista vielä löytyisi. Toivottavasti jotakuta kuitenkin jaksaa vielä kiinnostaa ja viitsitte silloin tällöin vielä piipahtaa vilkaisemassa, sillä oma innostukseni sekä bloggaamiseen että kaikenlaiseen kivaan keittiössä on virkoamassa. :)

Todella innolla odotin kesää (kuten aina, kesäihminen kun olen) muutenkin, mutta myös sen takia, että pääsee keittiössä tekemään kaikenlaista kevyen raikasta ruokaa kesäisistä, kauden aineksista. No, nyt ovat ilmat jo liian pitkään olleet sellaiset, ettei kesäinen ruoka juuri olekaan houkutellut vaan lämmittäviä keittoja tms on enemmänkin tehnyt mieli. :D Insipiraatio siis kauden raaka-aineiden käytössä on hiponut nollaa jo jonkin aikaa, kunnes keksin, että ainahan voi (ja Suomen kesän tapauksessa kannattaa!) tuoda väriä, valoa ja aurinkoa keittiöön ja elämään ylipäätään itse! ;)

Ihanan aurinkoista ruokaa siis valmistamaan, värikkäät astiat ja servetit kattaukseen (osassa kuvista olen käyttänyt taustana niitä servettejä, jotka kattaukseen tällä kertaa valitsin) ja niin sai ihan tavallinen, arkinen, maanantai-ilta vähän piristystä tämän loputtoman harmauden keskelle. ;)

Resepti on omani, kehittelin sen aivan äkkiseltään päässäni miettiessäni, mitä ihania kauden tuotteita voisi käyttää pastan kanssa. Kesäkurpitsa on klassikko keittiössäni, jota tosin käytän aika paljon ympäri vuoden, ja lisäksi mukaan valikoitui porkkana, koska tällä hetkellä ne nyt vaan ovat niin suloisia ja vastustamattomia jo ulkonäöltään, mausta puhumattakaan. :D

Tein siis tällä(kin) kertaa pastaa, ja hyvin yksinkertaista sellaista teinkin. Suosin yksinkertaisia reseptejä ympäri vuoden, mutta varsinkin kesällä kaipaan puhtaita makuja laadukkaista raaka-aineista. :)

Pastaksi valkkasin tällä kertaa tällaisen formaatin kuin taglierini, joka on spaghetin kaltaista, siis pitkää pastaa. Löysin Stockmann Herkusta ihanalta kuulostavaa taglierini all'arancia:a, eli appelsiinin makuista taglierinia, ja pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan. ;) Appelsiini ei maistu siinä mitenkään voimakkaasti, mutta jollain tavalla kylläkin tuo lisämakua. Ei kuitenkaan mitenkään hallitseva maku ole tuo appelsiini, joten huoletta uskaltaa kokeilla. :)

Pastan ja vihannesten seuraksi otin mozzarella di bufala:a, puhvelinmozzarellaa. Toki ihan tavallinenkin käy, mutta tämä tuntui taivaalliselta yhdistelmältä.

En kaivannut joukkoon sen enempää sipulia/valkosipulia kuin mitään yrttejäkään, mutta toki sellaisiakin voi halutessaan käyttää. Itse halusin noiden muiden, hienon hentoisten makujen tuntuvan selkeästi, tästä syystä lisää makua tuli vain suolasta, pippurista ja tietysti extraneitsyt -oliiviöljystä. :)

Sanomattakin selvää tietysti, että koska raaka-aineet ovat näin yksinkertaisia ja niitä on niin muutamia eikä mausteita tms oikeastaa käytetä, niin kaiken käytettävän on oltava ensiluokkaista. :) Ihanan laadukas ja vielä tuore mozzarella di bufala, tuoreet, uuden sadon porkkanat, pienet (ei siis vielä puisevat) kesäkurpitsat...Niistä on nautinnollinen kesäateria tehty. :)

Ainekset kahdelle

200g taglierineja tai muuta pastaa (lyhytkin pasta käy, esim. fusilli, farfalle, penne...)
2-4 pientä porkkanaa, riippuen, kuinka "porkkanaista" haluaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 mozzarella di bufala
oliiviöljyä 
suolaa
mustapippuria

Valmistus

Laita suolattu vesi pastalle kiehumaan, pitkälle pastalle täysi korkea kattilallinen. Valmista veden kuumetessa kasvikset: pese, kuori ja pilko, riippuu valitsemastasi pastasta, millaiseksi kannatta pilkkoa. Jos käytät pitkää pastaa, on hyvä idea leikata myös vihannekset pitkän mallisiksi. Lyhyttä pastaa suosiessasi esim. kuutiot ovat hyvä ajatus.

Paista kasvikset aivan kevyesti oliiviöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, ota hieman keitinvettä talteen. Paloittele mozzarella di bufala. 

Kun pasta on kypsää, siivilöi se ja lisää pannulle kasvisten joukkoon. Lisää tarvittaessa hiukan pastan keitinvettä, todella vähän riittää. Sekoita ja käytä koko seos hellalla lyhyesti koko ajan sekoittaen. Ota pois liedeltä, lisää mozzarella, sekoita ja tarjoile! :) 

Buon appetito! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti