tiistai 9. helmikuuta 2016

Karnevaaliherkkuja: chiacchiere di carnevale

Tänään tiistaina on Italiassa martedì grasso, Suomen laskiaistiistaita vastaava päivä, johon koko karnevaaliaika kulminoituu ja joka myös tämän iloisen, riehakkaan, äänekkään ja värikkään ajan päättää. Huomenna tuhkakeskiviikon myötä laskeudutaan pastoon, joka jatkuu aina pääsiäiseen asti. 

Näin siis oikeastaan koko Italiassa lukuun ottamatta aluetta, jossa vietetään nk. ambrosiaanista messua, eli Milanossa ja valtaosassa muuta Lombardian maakuntaa Monzaa ja joitakin ympäröiviä seurakuntia lukuunottamatta, jossa tuhkakeskiviikkoa ei ole, ja paasto alkaa ordodoksisen kirkon tapaan jo laskiaissuntaita seuraavana maanantaina ja varsinaista karnevaalia vietetään siis jo aiemmin.

Ei paastoa enää nykyään valtavan yleisesti ja tunnollisesti noudateta - ehkä perjantaisin pyritään suosimaan kalaa lihan sijasta, varsinkin pääsiäisviikolla - mutta tuhdit, perinteiset laskiais- tai karnevaaliajan herkkuperinteet elävät edelleen voimakkaasti. 

Tämän juhlakauden tyypilliset herkut ovatkin todella tuhteja, monesti makeat herkut ovat esim. upporasvassa paistettuja. 

Hyvä esimerkki laskiaisajan herkuista on napolilaisten spesiaali, lasagne napoletana con polpette, eli napolilainen lihapullalasagne, jonka ohjeeseen pääset täältä. Ohjetta voi hiukan soveltaakin ja tehdä siitä vielä rikkaammaan; itse tein sitä sunnuntaina perheen yhteisiin laskiaissyöminkeihin, ja lihapullien lisäksi laitoin täytteeksi keitettyjä kananmunia ja kalkkunaleikettä. Mozzarellaa, ricottaa, parmesaania ja tomaattikastikettahan siihen jo tulee muutenkin. Herkullista oli, mutta todella täyttävää. Alla kuva tekovaiheesta, jolloin viimeinen lasagnelevykerros oli vielä laittamatta. 


Tämä lisäksi tein manchego-raasteella kuorrutettua punajuurilasagnea kotitekoisista, tuoreista lasagnelevyistä, joka pirteän värinsä ansiosta sopi karnevaalipöytään loistavasti, ja vielä aterian kruunaukseksi upporasvassa paistettuja makeita chiacchiere di carnevale. eli karnevaali jutusteluja/juoruja.

Monesti maakunnilla on omat perinteiset juhlaherkkunsa, ja niin on toki karnevaaliaikaankin, mutta nämä "juorut" taitavat olla tunnettuja koko Italiassa - nimi vain vaihtelee alueittain. Esim. Umbriassa käytetään varsinkin Perugian alueella myös nimitystä frappe ja pohjois-Italian Liguriassa taas nimeä bugie, valheet jne. 

Resepti on yksinkertainen: valmistetaan taikina, josta leivotaan ohuita levyjä, jotka leikataan taikinapyörällä erimallisiksi kuvioiksi ja paistetaan öljyssä. Herkut viimeistellään tomusokerilla. 

Tarvitset (tästä annoksesta tulee aika iso määrä, joten kannattaa harkita puolittamista, jos syöjiä ei ole paljon; toki mm. peltipurkissa näitä on mahdollista säilyttää useampi päivä):

500 g vehnäjauhoja
1/2 lasia grappaa (jos sitä ei satu kotona olemaan, korvaa jollain muulla - esim. itse käytin limoncelloa ja olin tyytyväinen lopputulokseen)
6 g leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
3 kananmunaa 
1 keltuainen
70 g sokeria
 50 g huoneenlämpöistä voita
paistoöljyä (vaikka rypsi- tai auringonkukkaöljyä) 

Valmistus:

Sekoita ainekset keskenään käsin tilavassa kulhossa. Kaada taikina puhtaalla ja kuivalle työtasolle ja vaivaa sitä, kunnes se on aivan tasaista, sileää ja kiinteää, tähän menee n. 5-10 min.

Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Jätä odottamaan viileähköön paikkaan väh. puoleksi tunniksi, ei kuitenkaan jääkaappiin. Huoneenlämpö on sopiva lämpötila, kunhan huolehdit, ettei taikina ole lämmönlähteiden välittömässä läheisyydessä, eikä toisaalta saa vetoa. 

Leikkaa taikina muutamiin osiin ja tee paloista ohuita, n. 2-3 mm. paksuja levyjä pastakoneella tai kaulimalla. Leikkaa taikinapyörällä levyistä suorakaiteen muotoisia suikaleita tai muita haluamiasi kuvioita. 

Paista kuviot kypsiksi kuumassa (n. 180 asteisessa, ei sen kuumemmassa) öljyssä ja nosta reikäkauhan avulla talouspaperin päälle kuivumaan. Ole hommassa tarkkana, sillä näin ohut taikina kypsyy, ts. muuttuu rapsakaksi ja saa hieman väriä, todella nopeasti. 

Anna jäähtyä, ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile. 


Täällä Turun seudulla ainakaan ei paljon mäkeä taideta laskea tänä vuonna, mutta siitä huolimatta:

ILOISTA LASKIAISTIISTAITA!!!! :)

3 kommenttia:

  1. Niin ihania karnevaaliherkkuja olivat nuo kaikki! Nams! Kiva, kun itse sai taas tulla valmiiseen pöytään syömään.
    Kiitos kokille!
    Mielenkiintoinen tarina taas Italiasta. Kiitos tästä kulttuurijutusta myös!
    Hyvää keskiviikkopäivää, säästä huolimatta :)

    VastaaPoista
  2. Ai niin, unohtui mainita, että tuosta lihavasta tiistaista on joskus puhuttu Suomessakin ja tuhkakeskiviikko on edelleenkin käytössä.

    VastaaPoista
  3. Ei kestä kiittää, kiitos syöjille! :D :P
    Jännä juttu, lihavasta tiistaista en ole koskaan Suomessa kuullut puhuttavan, enkä tuhkakeskiviikostakaan ennen tätä vuotta, jolloin kuulin Naantalissa pidettävistä tuhkamarkkinoista...hyvin olen säästynyt, kun nyt vasta ekaa kertaa kuulin! :O

    VastaaPoista