tiistai 23. helmikuuta 2016

Sfogliata napoletana - napolilainen suolainen piiras lehtitaikinasta

Tällä viikolla vietämme lapsukaisen kanssa talvilomaa työstä ja päiväkodista. Ihan kotosalla Turussa olemme koko viikon, ja mikäs tässä on ollessa - kelikin on kun on juuri talvilomaan sopiva jopa täällä lounais-Suomessa. Silti pitää joka päivälle kehitellä jotain mukavaa tekemistä. 

Tänään oli vuorossa ihan omin pikku kätösin valmistettu brunssi meillä kotona rakkaan ystävän seurassa. (Ja mikä ihana päivä tästä muodostuikaan: keväinen ilma, heti aamusta kaunis kirkas auringonpaiste, rentoa jutustelua ja syömistä loistavassa seurassa pitkälle iltapäivään...)

Helppoja, nopeatekoisia tarjottavia päädyin valitsemaan, sillä eilen en ehtinyt esivalmisteluja tekemään enkä sentään kukonlaulun aikaan lomalla jaksa herätä. ;)

Tarjolla oli aurinkokuivatulla tomaatilla ja parmesaanilla rikastettuja teeleipiä, kasvis-pastasalaattia, vihreä papu-fetasalaattia, kananmunapuolikkaita, smoothieta, hedelmiä, ystävän tuomia croissantteja ja tomaatti-mozzarellaleipäsiä ja lisäksi aamulla paistamani sfogliata napoletana, napolilainen suolainen lehtitaikinasta valmistettu piirakka. 

Tätä sfogliataa en ollut aikaisemmin tehnyt, vaikka toki mielessä oli pyörinyt. Nyt valitsin sen tarjottavien joukkoon, sillä ajattelin, että siten saisi loistavasti pienellä vaivalla ja nopeasti herkkua pöytään.

Hyvää olikin ja kaiken lisäksi värikäs ja kaunis katseltava pöydässä. 

Kannattaa laittaa korvan taakse, kun nopeaa tarjottavaa olisi pöytään  saatava. Raikkaan salaatin kera varmasti erinomainen lounaalle tai iltapalalle ja isommallekin porukalle kiva antipastovaihtoehto.

Lehtitaikinan ostin siis valmiina kaupan pakastealtaasta - sen tekemisen opetteluun en ole vain millään saanut aikaiseksi ryhtyä.

Perinteisesti tämä piirakka tehdään pyöreään vuokaan, mutta itse tein kulmikkaan, kun valmis taikina sattui juuri sen mallinen olemaan. :)

Tarvitset:

1 iso lehtitaikinalevy (600 g)
2 mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
oliiveja (vihreitä, taggiasche- tai kalamata-)
tuoretta basilikaa
(n. 1 rkl oliiviöljyä)

Valmistus:

Ota taikina sulamaan riittävän ajoissa - laita vaikka edellisenä iltana jääkaappiin. 
Valuta mozzarella huolella ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
Leikkaa mozzarella reilun kokoisiksi kuutioiksi ja pese ja kuivaa tomaatit.
Valele piirakkavuoan pohja norolla oliiviöljyä (tai levitä vuoan pohjalle leivinpaperi) ja levitä taikina. Paista uunissa, kunnes taikina on tullut rapeahkoksi. 
Ota uunista ja lado täytteet basilikaan lukuunottamatta vuorotellen pohjalle. Laita uuniin, kunnes mozzarella on sulanut ja tomaatit pehmenneet. 
Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile lämpimänä.


2 kommenttia:

  1. Onpas teillä ollut kiva, herkullinen ja kaikin puolin onnistunut päivä :-) Brunssi on ajatuksena tosi kiva. Itse en ole koskaan sellaista toteuttanut, mutta kerran olemme olleet sunnuntaisynttäreillä, jotka oli toteutettu brunssin ympärille ja kivaa oli.
    Mukavaa hiihtolomaa teille <3 :-D

    VastaaPoista
  2. Oli tosiaankin kiva päivä ja mullekin aivan ihka eka brunssi elämässä! :D En siis ollut aiemmin edes osallistunut.
    Kiitos kovasti!:)

    VastaaPoista