perjantai 25. maaliskuuta 2016

Risotto al tartufo - tryffelirisotto

Jos vielä pohdit pääsiäisen ajan juhlapöydän tarjottavia, tässäpä helppo, mutta samalla äärimmäisen juhlava ja taivaallisen makuinen idea alkuruoaksi (primo piatto), tai suomalaisittain ehkäpä ennemminkin lisukkeeksi vaikka karitsalle: tryffelirisotto!

Itse erikoista kyllä päädyin tällaista tekemään nyt maanantaina aivan tavallisen arkipäivän illalliselle...No ei meidän perheen tapoihin kyllä tavallisesti kuulu tryffelillä herkutella ihan tavallisena arkena - hyvä, jos juhlapäiväksikään raaskii ostaa.

Nyt on kuitenkin erityistilanne. Muutamme ensi viikolla, ja pyrin laittamaan ruokia kaappeihin ja pakastimeen kertyineistä aineksista, jotta joutuisimme mahdollisimman pienen määrän purkkeja, purnukoita ja pussukoita pakkaamaan mukaamme. Yhden kaapin perältä sattui löytymään purkki salsa tartufataa, tryffelikastiketta, joten ei kun miettimään, mitä kivaa siitä tällä kertaa kehittelisi.

Tryffelirisotto oli mielessäni ollut jo jonkin aikaa, joten se pääsi siis tällä kertaa toteutukseen. 

Nyt ei kotoa löytynyt lainkaan valkoviiniä, jolla höyrystää risotto ja Alkon kautta en ehtinyt enkä viitsinyt käydä. Tuoreimmasta Maku-lehdestä sain ajatuksen risoton höyrystämisestä kuivalla omenasiiderillä, joten ongelma ratkaistu nappaamalla ruokaostosten lomassa pullo siideriä kärryyn. (Koskahan muuten sitä viiniä saa Suomessa alkaa ruokakaupasta ostaa? Sitä odotellessa...)

Lopputuloksesta pidin aivan valtavasti, kaikella tapaa. Perinteisesti valkoviinillä höyrystettynä tosin maku olisi varmasti ollut myös taivaallinen, mutta tuo omenasiideri toi kivan mehevän ja hapokkaan maun ja mukavaa vaihtelua. Suosittelen kokeilemaan. 

Ainekset kahdelle:

n. 2 dl risottoriisiä
n. 1/2 dl tryffelikastiketta (salsa tartufata)
lasillinen valkoviiniä tai kuivaa omenasiideriä
7-8 dl kuumaa kana- tai kasvislientä
pari rkl voita
2-3 rkl laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä (itse käytin tryffelillä maustettua öljyä kun sellaista sattui kotona olemaan, mutta maustamaton sopii myös hyvin)
2-3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli aivan pieneksi hienonnettuna
n. 50 g parmesaaniraastetta + vähän ylimääräistä annosten päälle

Valmistus: 

Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon oliiviöljy. Lisää kokonaiset valkosipulinkynnet ja sipulisilppu. Kuullota riittävän miedolla lämmöllä, jotta sipulisilppu ei saa lainkaan väriä. 

Lisää riisi ja sekoita huolella joukkoon. Kuullota n. minuutin ajan samalla sekoitellen. Lisää viini tai siideri ja anna höyrystyä lähes kokonaan edelleen samalla sekoitellen.

Poista valkosipulinkynnet. Ala lisätä kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan koko ajan samalla sekoittaen. Lisää lientä aina vasta, kun edellinen annos on jo lähes kokonaan imeytynyt. Jatka näin, kunnes liemi on käytetty. 

Muista jättää risotto löysäksi - sen on tarkoitus olla rakenteeltaan lähes lusikoitavaa.

Sekoita joukkoon parmesaaniraaste, anna tekeytyä kannen alla pari minuuttia ja tarjoile parmesaaniraasteen kera. 


HYVÄÄ PITKÄPERJANTAITA! 

1 kommentti:

  1. Joskus arjesta tulee juhlaa, niin kuin nyt tässä tapauksessa :) Kyllä tuo muuttaminen on niin kovaa puuhaa, että yksikin purkki pois muuttolaatikosta on hyvä juttu.
    Varmasti soiikin hyvin karitsalle kaveriksi. Itse en koskaan jaksa tehdä risottoa, kun se vaatii niin pitkän sekoituksen ja läsnäolon, mutta onneksi perheessä joku muu aina silloin tällöin jaksaa sitä tehdä.
    Hyvää Pitkäperjantaita teille myös!

    VastaaPoista