sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Lasagne al salmone e zucchine - lohi-kesäkurpitsalasagne

Uunipastojen paras sesonki alkaa olla ohi, mutta lasagne voi vielä toukokuussakin olla hyvä ja houkutteleva idea kolean sateisena päivänä. Perinteiseen bolognalaistyyliseen lasagneen tuo kivaa vaihtelua valkoinen lohi-kesäkurpitsalasagne. Sen valmistus on helppoa ja taatusti nopeampaa kuin bolognesen.

Ainekset kuudelle: 

béchamel-kastiketta litrasta maitoa
n. 1/2 pkt lasagnelevyjä
n. 300 g kylmäsavulohta
2 pientä tai yksi keskikokoinen kesäkurpitsa
ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa
4 palloa mozzarellaa

Valmistus: 

1. Pese kesäkurpitsa ja leikkaa se n. 1 cm:n paksuisiksi pyörylöiksi ja ne edelleen neljään osaan. 
2. Laita kesäkurpitsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellilla ja sivele päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle maun mukaan suolaa. 
3. Paista kesäkurpitsoja esilämmitetyssä uunissa 200 asteessa 5-10 min tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet. 
4. Kesäkurpitsojen ollessa uunissa valmista béchamelkastike (linkki ylempänä) ja palkoittele kylmäsavulohi.
5. Kokoa lasagne: laita uunivuoan pohjalle kerros kastiketta ja sen päälle osa lohesta ja kesäkurpitsasta. Revi päälle mozzarellaa ja rouhi mustapippuria. Peitä lasagnelevyillä.
6. Jatka kerrosten tekoa samoin, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Viimeisen kerroksen tulee olla ohut kerros kastiketta ja reilu kerros mozzarellaa.
7. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.
8. Anna tekeytyä n. 5 min ennen tarjoilua.


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen versio lasagnesta! Kyllä italialaisesta keittiöstä aina löytyy uusia ulotuvuuksia. Minä kun luulin, että lasagne on lasagne eli aina se sama jauhelihaversio.

    VastaaPoista
  2. Totta, italialaisista klassikoista on muunnelmia vaikka millä mitalla - senpä takia koskaan ei kyllästy ja äärimmäisen harvoin todella kaipaa mitään muuta, kuin italialaista. :)
    Nämä valkoiset lasagnet (samoin kuin valkoiset pizzat) ovat kyllä maukkaita, suosittelen kokeilemaan! :)

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulliselle, tätä pitäisi tehdä itsekin! Harmi, kun mies on kala-allerginen, niin meillä tehdään aivan aniharvoin mitää kalasta. Valkoista lasagnea en ole muuten myöskään tehnyt koskaan, valkoista pizzaa kylläkin :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Heidi! :) Valkoiset lasagnet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia - varsinkin, jos tykkäät valkoisesta pizzasta, niin uskon, että pitäisit valkoisesta lasagnestakin. :)
    Ymmärrän hyvin, että lohilasagne-ei ole houkuttelevin mahdollinen vaihtoehto, jos kala ei kaikille ruokailijoille sovi - kaksien ruokien tekeminen on todella aikaa vievää. Olin aiemmin kasvissyöjä ja tein silloin perheen sekasyöjille usein eri ruoan, kuin itselleni. Aikaa meni kyllä tosi paljon, eikä aina olisi jaksanut tai viitsinytkään.
    Valkoisen lasagnen voisi kyllä toteuttaa hyvin jollain muullakin täytteellä. Kesäkurpitsan kaveriksi sopisivat mainiosti varmasti vaikka sienet. Tulipa vesi kielelle, kun aloin haaveilla kantarelleista, herkkutateista tai suppilovahveroista täyteläisessä valkoisessa lasagnessa... :D

    VastaaPoista