sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vapun päivän lounasherkku: risotto alle fragole e caprino sfumato con vino rosato - mansikka-vuohenjuustorisotto roseeviinillä höyrystettynä

Vuosia sitten Italiassa asuessan näin ruokalehdessä mansikkarisoton ohjeen. Olen helposti innostuvaa sorttia ja utelias kokeilemaan uutta - näin ainakin keittiön puolella -, mutta tuo resepti ei innostanut alkuunkaan. Olin epäuskoinen: mansikoita risotossa tai ylipäätään suolaisessa ruoassa?!

Tuohon aikaan kokemukseni hedelmien käytöstä suolaisessa ruoassa olivat lähinnä ananaksesta pizzassa ja viinirypäleistä salaatissa, eikä suolaisten ja makeiden makujen yhdistäminen silloin ollutkaan trendikästä samalla tavoin, kuin nyt. 

Nykyään olen jo pitkään ollut innostunut hedelmien yhdistämisestä suolaisiin makuihin: päärynää sosekeitossa, risotossa tai pizzassa, hedelmähilloketta juustojen kanssa, meloni-fetasalaattia jne, mutta mansikkarisotto ei vaan ole innostanut kokeilemaan. 

Ei ennenkuin pari päivää sitten. Ostin vapuksi ison laatikollisen mansikoita ja samalla kauppareissulla koriin päätyi myös vuohenjuustoa ja sillä hetkellä. Aluksi olin ajatellut niitä salaattiin, ja osan käytinkin niin. Sain kuitenkin myös inspiraation vihdoin ja viimein kokeilla mansikoita risotossa ja nimenomaan vuohenjuuston kera. 

Toteutun suunnitelman tänään, vapun päivän lounaalle. Lopputulos oli loistava (ei kuitenkaan aivan lempparirisottojeni joukossa) ja teen varmasti uudestaan. Hauska resepti vaikka äitienpäivänlounaalle, sillä mielestäni tämän risotto on sopivan juhlava hempeän vaaleanpunaisen värinsäkin ansiosta.

Höyrystin risoton eilisillalta ylijääneellä italialaisella roseeviinillä, mutta ei sitä vartavasten tätä ruokaa varten kannata ostaa, sillä valkoviini tai prosecco käy aivan hyvin. 

Tarvitset (kahdelle): 

n. 200 g mansikoita 
1,5 risottoriisiä
1/2 lasia roseeviiniä (tai valkoviiniä)
7 dl kuumaa kasvislientä
1 pieni salottisipuli
nokare voita 
2-3 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
n. 50 g vuohenjuustoa
kourallinen parmesaaniraastetta
ripaus mustapippuria 
(suolaa)

Valmistus:

1. Poista mansikoista kannat, pese ja kuivaa ne ja leikkaa kuutioiksi. Hienonna sipuli aivan pieneksi. 
2. Kuumenna voi ja oliiviöljy laakealla paistinpannulla. Lisää sipulisilppu ja kuullota. Ole tarkkana, ettei sipuli ehdi saada väriä. Sen pitää ainoastaan tulla läpikuultavaksi. 
3. Lisää riisi ja kuullota n. minuutin ajan samalla sekoitellen. 
4. Lisää mansikat ja kuullota nopeasti. 
5. Lisää viini ja höyrystä samalla sekoitellen. 
6. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes kaikki liemi on käytetty tai risotto on kypsää. Lisää uusi kauhallinen aina vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. Muista sekoittaa taukoamatta! Jätä risotto löysäksi. 
7. Sammuta levy ja ota pannu pois levyltä. Lisää mustapippuri ja juustot ja sekoita joukkoon huolella, kunnes juustot ovat sulaneet. Voit tarvittaessa hyödyntää levyn jälkilämpöä, mutta älä anna kiehua enää tässä vaiheessa. 
8. Tee annokset, raasta halutessasi päälle parmesaania. 
9. Tarjoile välittömästi - risotto ei ruokailijoita odottele!



2 kommenttia:

  1. Mamma mia, mikä resepti! Ainekset ovat todella sopivia vappupäivän juhlintaan ja totta totisesti värinsä puolesta ja muutenkin äitienpäivään myös. Itse olen kovasti epäluuloinen mansikan sopivuudesta suolaisiin ruokiin. Saattaa sopiakin, jos vain rohkenee kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin olin aiemmin kovin ennakkoluuloinen. :) Totuttelu mansikan käyttöön suolaisissa ruoissa kannatta aloittaa vaikka vihersalaatista, jossa on mansikkaa. Seuraksi sopii siihenkin hyvin vuohenjuusto tai vaikka feta tai mozzarella. :)

    VastaaPoista