keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Panino caprese - caprilainen sämpylä

Jos ette minun tavoin halua syödä eineksiä edes silloin, kun aikaa oikealle ruuanlaitolle ei ole, panino caprese tarjoaa loistavan ja samalla äärimmäisen herkullisen idean nopeaksi ja kevyeksi lounaaksi. 

Muutamalla pikku huomiolla tästä saa myös kätevästi mukaan pakattavan lounaan. 

Caprese eli "caprilainen" sanalla viitataan klassiseen mozzarellan, tomaatin ja tuoreen basilikan yhdistelmään pizzassa, salaatissa, sämpylän välissä jne. 

Tällä kertaa päädyin käyttämään omana pikku lisänäni vielä pestoa, joka ei kuulu perinteiseen reseptiin, mutta tekee leivästä entistäkin herkullisemman. Sen voi toki halutessaan jättää mainiosti poiskin. 

Jos et syö leipää heti, vaan otat  sen vaikkapa töihin evääksi, kannattaa tomaateista poistaa siemenet, jotta leipä ei vetisty. Samasta syystä myös mozzarella kannattaa valuttaa ja taputella talouspaperilla huolella kuivaksi ennen käyttöä tai sitten käyttää pizzamozzarellaa, joka on kiinteämpää.

Näitä caprilaistyylisiä paninoja saa Italiassa joka paikasta, missä pikkuevästä myydään: huoltoasemilta, kahviloista, Autogrilleiltä (vastaavan tyyppinen ketju, kuin esim. ABC), siksipä nämä tuovatkin Italiasta mieleeni päivät, jolloin oltiin reissunpäällä ja pysähdyttiin jotain nopeaa haukkaamaan. 

Olin vielä siihen aikaa kasvissyöjä, joten caprese oli usein ainut vaihtoehtoni, mutta valitsisin tämän varmaan vieläkin. 

Kuten monesti sanottu, yksinkertainen on parasta - ainakin silloin, kun raaka-aineiden laatu ja tuoreus ovat kohdillaan. :)

Tarvitset:

1 tuore pitkänmallinen sämpylä halkaistuna (myös patonginpätkä toimii hyvin)
1/2 mozzarellapallo
1/2 tomaatti
pestoa (valinnainen)
tuoretta basilikaa
ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa tomaatti ja mozzarella viipaleiksi. Levitä sämpyläm alapuoliskolle pestoa ja lado sen jälkeen mozzarella ja tomaatti vuorotellen (tai niin, että tomaattikerros on alimmaisena ja mozzarella sen päällä) leivälle. Lorauta päälle oliiviöljyä aivan ohuena norona ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää viimeiseksi basilikan lehdet ja sulje sämpylä - buon appetito! :)

2 kommenttia:

  1. Voi noita on Italian-reissuilla syöty Autogrilleissä ja ne ovat niin hyviä ;) Kun lähdimme esimerkiksi Milanosta lentokentältä ajamaan kohti Perugiaa, odotimme aina jo kovin milloin tulee sopiva Autogrilli, jonne poikkeamme syömään tuollaista paninoa :P Kummallista, ettei koskaan ole tullut kotona tehtyä noita. Nytpä täytyykin kokeilla .)

    VastaaPoista
  2. Totta, pikaruokaa parhaimmillaan! :D
    Ei sitä aina vain tule näitä yksinkertaisimpia juttuja kotona tehtyä, kun jotenkin ei aina tule mieleen, että niitä voisi itsekin tehdä. :)

    VastaaPoista