sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Polpettoncini ripieni al sugo - täytetyt minimurekkeet tomaattikastikkeessa

Kun törmäsin tähän reseptiin napolilaisen Giorgian blogissa (alkuperäinen, italiankielinen resepti täällä), tiesin heti, että tätä tulisin kokeilemaan. 

Eilen laitoin suunnitelman toteen ja täytyy sanoa, että herkullista oli! 

Vaikeaa näiden teko ei varsinaisesti ollut, mutta hiukan tarkkuuttaa ja huolellisuutta vaativaa kylläkin, jota murekkeet sai pysymään ehjinä ja täytteen sisäpuolella. 

Alkuperäisessä reseptissä käytettiin sika-nautajauhelihaa, itse käytin pelkkää nautaa. Samoin keittokinkkuviipaleiden sijaan käytin kananfileeleikkeleitä, sillä emme perheessämme syö sianlihaa. 

En osaa tietenkään kommentoida, kuinka paljon tekemäni muutokset vaikuttivat makuun, mutta kuten sanottu, resepti osoittautui näin erittäin hyväksi - valitse itse oman mieltymyksesi mukaan, mitä raaka-aineita haluat suosia. 

Scamorzaa on Suomesta hankala saada, joten jokin muukin juusto käy täytteeksi aivan hyvin. Esim. mozzarella on varmasti loistava, tosin se pitää valuttaa erittäin huolella ennen käyttöä. 

Ainekset (4 isoon tai 6 pienempään minimurekkeeseen):

400 g (naudan)jauhelihaa
150 g kuivahtanutta leipää tai paahtoleipää
sopiva määrä maitoa leivän kasteluun/kostuttamiseen
1 kananmuna
n. 1/2 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja jauhettua mustapippuria maun mukaan

n. 100 g rucolaa pestynä, kuivattuna ja pilkottuna (resepti toimii myös ilman)
n. 100 g (savu)scamorzaa tai muuta pehmeäksi sulavaa juustoa, kuten mozzarellaa (jos olet homejuustojen ystävä, kokeile vaikka sinihomejuustoa)
kanafileeleikkeleitä (tai keitto- tai muutakinkkua viipaleina)

1 pienehkö sipuli aivan pieneksi hienonnettuna tai raastettuna
n. 7 dl paseerattua tomaattia tai hienoa tomaattimurskaa (esim. Mutti)
tuoreen basilikan lehtiä

Valmistus

1. Kastele leipä maidossa niin, että se pehmenee, muttei ole kuitenkaan aivan läpimärkä. Työstä käsin kulhossa niin, että saat leivästä hienohkoa, tasaista massaa. Lisää jauheliha, kananmuna, parmesaaniraaste, suola ja pippuri ja sekoita käsin aivan tasaiseksi ja hienoksi taikinaksi. 
2. Pilko scamorza pitkulaisiksi paloiksi. Kääri yhden kanaleikkeen sisään hiukan rucolaa ja juustoa - tee niin monta käärylettä, kuinka monta minimureketta aiot tehdä. Älä liioittele täytteiden kanssa, muuten niitä on vaikea saada pysymään murekkeen sisällä.
3. Jaa taikina kuuteen (tai neljään) osaan ja jokainen osa vielä kahteen. 
4. Muotoile jokaiselle murekkeelle kämmeniesi avulla pitkulainen ala- ja yläpuoli. Painele kannen ja pohjan keskelle leveä ura, jonne saat laitettua kanarullan täytteineen. Muista tehdä murekkeista tarpeeksi pitkiä, jotta saat ne suljettua kunnolla päistä - näin estät juuston karkaamisen kypsentämisen aikana.
5. Laita murekkeen puoliskot tiiviisti vastakkain kanarullan ympärille. Muovaile käsissä tasaiseksi ja painele todella huolella kiinni. 
6. Muotoile samoin kaikki pikkumurekkeet ja laita esim. mureketaikinan valmistuskulhoon odottelemaan. 
8. Kuori ja raasta sipuli ja kuullota sitä laakealla (valitse niin laakea pannu, että kaikki murekkeet mahtuvat sinne vaivatta vierekkäin kypsymään - päällekkäin niitä ei voi laittaa), korkeareunaisella paistinpannulla läpikuultavaksi. 
8. Lisää pannulle varovasti yksi kerrallaan murekkeet ja kaada niiden päälle paseerattu tomaatti. 
9. Ripottele päälle vielä aavistus suolaa ja makusi mukainen määrä tuoreita basilikanlehtiä pieneksi revittynä. Älä sekoita kastiketta äläkä murekkeita, jotteivat ne mene rikki. Kypsymisen aikana voit välillä heilutella varovasti pannua ja lisäillä silloin tällöin puulusikalla kastiketta murekkeiden päälle. 
10. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla n. 40 min.


1 kommentti:

  1. Onpa kivantuntuinen resepti. Vähän kuin suomalaiset täytetyt lihapullat. Täytyykin joskus kokeilla. Olen tehnyt vastaavanlaisia suomalaisversioita, joiden nimi on Pyhätunturin pihvit. Täytteeksi emmenthal-juustoa ja kylmäsavuporoa. Lihaa vaihtelen mieltymysten mukaan. Savukinkkukin käy. Noita ei kyllä laiteta kasikkeen joukkoon. Päälle ripottelen vain karpaloita koristeeksi. Miksei hyvä sienisoosi sopisisi myös niiden kanssa hyvin. Ryyditetään vielä itsekeitetyllä karpalohillolla ja hyvään on . Hyvää Itsenäisyyspäiväviikonloppua :)

    VastaaPoista