sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Pane tartaruga - kilpikonnaleipä

Eräässä italialaisessa blogissa näin tällaisen ohjeen, ja päätin heti, että toteutukseen pääsee - niin söpöltä lopputulos näytti. :) 

Ryhdyimme pojan kanssa tuumasta toimeen jo samana päivänä ja leipä osoittautui todella herkulliseksi ja onnistui ulkonäöllisestikin yli odotusten. 

Kyse ei ole tyypillisestä tai perinteisestä italialaisesta reseptistä, mutta halusin laittaa ohjeen tännekin, itselleni muistiin vastaisuuden varalta (mietin, että samalla taikinalla saisi herkullisia sämpylöitäkin vaikka kotitekoisiin hampurilaisiin tai muuten vaan) ja vinkiksi muille, jotka lasten kanssa keittiössä touhuavat. :) Meillä leipä saavutti supersuosion paitsi makunsa myös jännittävän ulkonäkönsä ansiosta. 3-vuotias ihastui kilppariin niin, että antoi sille(siinä vaiheessa, kun se vielä taikinana mutta jo oikeassa muodossaan lepäili leivinliinan alla) suukkoja ja ruokki mm. pihalta keräämillään kukilla, sipseillä ja keitetyllä kananmunalla. :)))

Niin ja toteutus on muuten myös yllättävän helppo, eli rohkeasti vaan jauhot pöllyämään ja lasten kanssa keittiöön touhuamaan. :) 

Yhteen kilpikonnaan tarvitset: 

380 g vehnäjauhoja
110 g vettä
80 g maitoa
20 g sokeria
25 g voita
1 kananmuna
10 g suolaa
pussi kuivahiivaa

2 rusinaa (silmiksi) 
1 keltuainen (voiteluun)
1 rkl vettä

Valmistus:

1. Laita suureen kulhoon puolet jauhoista, kuivahiiva ja sokeri. Sekoita. 
2. Sulata (mikrossa tai vesihauteessa) toisessa kulhossa voi ja lisää siihen maito ja vesi. Lisää kuiva-aineiden kulhoon ja sekoita.
3. Lisää tässä vaiheessa kananmuna ja suola. Sekoita edelleen taikinaa ja lisää vähitellen loputkin jauhot. 
4. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, kunnes se on pehmeä, tasainen ja sileä.
5. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä kohoamaan 1-2 tunniksi sammutettuun uuniin. 
6. Kun taikina on kaksinkertaistanut kokonsa, jaa se seitsemään osaan: 80 g:n pala päätä varten, 4 20 g:n palaa jalkoja varten ja 10 g häntää varten. Lopusta taikinasta tehdään kilpikonnalle kilpi.
7. Muotoile pää, jalat ja häntä: tee päästä pyöreä, jaloista ovaalit ja hännästä pitkulainen. Muotoile vielä lopusta taikinasta pyöreä kilpi. Tämä taikina on hyvin pehmeää - saat sen "voimakkaammaksi" ja pitämään paistettaessa paremmin muotonsa, kun taitat ennen muotoilua jokaisen taikinapalan reunat muutaman kerran itsensä alle niin, että taikinasta tulee sileä pallo. 
8. Laita leivinpaperia uunipeltille ja kokoa siihen kilpikonna: aseta ensin jalat ja häntä niin, että ne jäävät pieneksi osaksi kilven alle. Aseta kilpi päälle ja pää aivan siihen kiinni. 
9. Laita tässä vaiheessa rusinat pieneen kuppiin haaleaan veteen pehmenemään. 
10. Peitä kilpikonna liinalla tai kelmulla ja anna kohota vielä tunti. 
11. Kun tunti on kulunut, voitele kilpikonna keltuaisella, johon olet sekoittanut ruokalusikallisen vettä. Paina rusinasilmät paikoilleen. 
12. Ennen paistamista kuvioi vielä terävällä veitsellä kilpi: Viillä ensin ympyrä alhaalta kilven ympäri ja sen jälkeen ristikkäiset viillot "ruudukoksi" kilven sisään. 
13. Paista leipää esilämmitetyssä kiertoilmauunissa n. 20 min tai kunnes se on kullanruskea. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. 2 kommenttia: