perjantai 8. heinäkuuta 2016

Risotto ai frutti di mare - äyriäisrisotto

Makumaailmansa puolesta täydellisesti kesään sopiva risotto. 

Äärimmäisen helppo valmistaa, kun valitset valmiiksi perattuja (pakastettuja) mereneläviä. Valitse kätevä sekoitus eri lajikkeita, niin vältyt monen pakkauksen hankinnalta. 

2-4 neljälle (nälästä ja muusta tarjottavasta riippuen) tarvitset:

1 n. 300 g pkt pakastettuja äyriäisiä (valitse sekoitus, joka sisältää esim. sinisimpukoita, katkarapuja ja pikkumustekaloja)
200 g risottoriisiä
litra kuumaa kasvislientä 
lasi kuivaa valkoviiniä
pari valkosipulinkynttä
(halutessasi aavistus kuivattua chiliä tai pieni pätkä tuoretta)
loraus sitruunamehua
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria
ekstraneitsytoliiviöljyä

Valmistus

1. Ota merenelävät hyvissä ajoin huoneenlämpöön sulamaan, huuhtele ja valuta huolella lävikössä. Jos aikaa on käytettävissä rajallisesti, voit myös sulattaa äyriäiset viileällä vedellä täytetyssä suuressa kulhossa. 
2. Kuumenna loraus oliiviöljyä pannulla ja lisää valkosipulinkynnet (voimakkaamman aromin saat, jos muserrat kynsiä kyljellään olevalla veitsenterällä). Kuullota hetki, kunnes valkosipulinkynnet ovat kullanruskeita, ei yhtään sen kauempaa, ja ota ne pois. Jos haluat käyttää chiliä, lisää se samaan aikaan valkosipulinkynsien kera. Jos käytät tuoretta, kokonaista chilin palaa, poista myös se kuullotuksen jälkeen.
3. Lisää pannulle riisi ja kuullota läpikuultavaksi samalla koko ajan käännelleen. Tämä on nopea vaihe, n. 1-2 minuuttia. 
4. Lisää lasi valkoviiniä ja anna höyrystyä.
5. Ala lisätä kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen - lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. Huomioi, että kaikki liemi ei välttämättä tule käytetyksi. 
6. Kun keittoaikaa on jäljellä n. 5 min., lisää äyriäiset, ruohittua mustapippuria, silputtua persiljaa (jätä osa annosten viimeistelyyn) ja puristus sitruunaa. Jatka edelleen sekoitellen kypsennyksen loppuun asti. Jätä risotto rakenteeltaan löysäksi. 
7. Kun riisi on kypsää, ota pannu pois liedeltä, lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita tasaiseksi. 
8. Tee annokset, viimeistele tuoreella persiljasilpulla ja tarjoile saman tien. 


2 kommenttia:

  1. On kyllä kesäinen resepti. Olisikohan syönyt tuollaista Italiassa, kun tuntuu niin tutulta.
    Hyvää viikonloppua kaikille :-)

    VastaaPoista
  2. Voi olla ja joskus olen minäkin tehnyt samantyylistä spagettia. :)
    Kiitos samoin teille!

    VastaaPoista