sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Farro risottato con zucca confit - spelttirisottoa karamellisoidun kurpistan kera

Hiukan aikaa sitten kokeilin risoton tekoa speltistä. Kokeilu oli onnistunut ja tulen varmasti ryhtymään puuhaan uudemmankin kerran, mutta aidon riisistä tehdyn risoton paikkaa se ei varmasti silti tule sydämessäni viemään. Osansa upean makukokemuksen luomisessa oli varmasti myös taivaallisen herkullisella karamellisoidulla kurpitsalla, joka ruokaa täydensi. 

Karamellisoidun kurpitsan ohjetta voit loistavasti hyödyntää myös perinteisen riisirisoton yhteydessä tai toisaalta valmistaa spelttirisoton minkä tahansa muun risotoissa käytetyn ainesosan kera - kokeile vaikka herkkusieniä.

Tuo speltti eli alkuvehnä on vanha perinteinen viljalaji ja siitä kiva käyttää, että toisin kuin riisiä, sitä viljellään Suomessakin, jolloin tämäntyyppisen risoton valmistus onnistuu myös lähiruoka-ajattelua noudattaen. Jos et ole spelttiä aiemmin kokeillut, niin kannattaa testata, sillä sen purutuntuma on ihanan jämäkkä, itse ainakin tykkään mm. salaateissa tai jopa keitoissa.

Tarvitset (2 annosta)

160 g spelttijyviä 
400-500 g raakaa kurpitsaa
1 pieni sipuli
7 dl kuumaa kasvislientä
pieni lasillinen valkoviiniä (tai proseccoa)
(100 g mascarponea tai cream fraîchea)
2 rkl parmesaaniraastetta
oliiviöljyä
voita
suolaa
jauhettua mustapippuria
2-3 tuoreen rosmariinin oksaa
tuotetta timjamia
hunajaa tai vaahterasiirappia
sokeria
2 valkosipulinkynttä läpikuultavan ohuiksi siivuiksi leikattuna

Valmistus

1. Aloita karamellisoidun kurpitsan valmistuksella: laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen, puhdista kurpitsa siemenistä, leikkaa n. 0,5 paksuiksi siivuiksi ja poista kuori. 
2. Laita viipaleet uunipellille leivinpaperille, jonka olet voidellut oliiviöljyllä. Voitele myös kurpitsojen yläpinta oliiviöljyllä. Laita jokaisen pinnalle vaahterasiirappia tai hunajaa. Ripottele pinnalle myös sokeria, suolaa ja mustapippuria. Levitä kurpitsojen pinnalle valkosipulisiivut, rosmariinin ja timjaminoksat.
3. Paista kurpitsoja uunissa, kunnes ne ovat aivan pehmeitä - n. tunti. 
4. Laita kulhoon yrtteineen ja valkosipuleineen ja muusaa haarukalla. 

5. Valmista seuraavaksi risotto: hienonna sipuli silpuksi ja kuullota pannulla miedolla lämmöllä oliiviöljy- ja voiseoksessa läpikuultavaksi. Lisää speltti ja jakta kuullottamista 1-2 min. samalla sekoitellen. 
6. Lisää valkoviini tai prosecco, lisää lieden lämpötila maksimiin ja anna höyrystyä. 
7. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan samalla koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki liemi on käytetty. Jätä löysäksi. 
8. Lisää kurpitsa, jos haluat mascarpone ja parmesaani ja sekoita huolella. 
9. Tarjoile heti, buon appetito! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti