torstai 3. marraskuuta 2016

Idea pyhäinpäivän aterialle: parmigiana di zucca - kurpitsaparmigiana

Mielestäni pyhäinpäivä tarjoaa kaikki ainekset loistavan ruokajuhlan viettoon: ei "pakollisia" ruokia, kuten jouluna - vain rajaton määrä mielikuvitusta ja valinnanvapautta ihanista sesongin raaka-aineista. Lisäksi kokkailulle löytyy kunnolla aikaa, kun ei ole juurikaan muita velvoitteita, kuin korkeintaan hautausmaalla käynti. Olen aikuisiällä oppinut nauttimaan pyhäinpäivän hiljaisesta, pysähtyneestä tunnelmasta, jota lapsena tai nuorena en voinut sietää. Nyt kuitenkin näen oivan mahdollisuuden viettää vaikka koko päivän lieden ääressä... ;)

Sesongin raaka-aineista puheenollen, rakkauteni kurpitsaan on varmaan käynyt jo selväksi. ;) Mainittakoon vielä, että yksi kaikkien aikojen lempiruoistani on munakoisovuoka parmigiana di melanzane, jonka reseptin olen muuten näköjään julkaissut tasan kolme vuotta sitten, eli se oli yksi ensimmäisistä (varmaan jo ihan toinen) resepti blogissani. Kun kurpitsa- ja parmigiana-rakkauteen vielä lisätään se tosiasia, että hullaannun yleensä ruokien, mm. lasagnen ja pizzan, valkoisista (=tomaattikastikkeettomista)  versioista, oli aivan ennalta-arvattavissa, että ihastuisin ikihyviksi parmigiana di zuccaan, Törmäsin reseptiin ensimmäistä kertaa jo muistaakseni vuosi sitten, mutta jostain syystä se painui unholaan. 

Tänä syksynä kuitenkin törmäsin reseptiin uudestaan, ja oli aivan itsestään selvää, että se pääsisi kokeiluun. Pienen googlettelun jälkeen erilaisia versioita reseptistä löytyikin runsaasti, ja lopulta päädyin yhdistelemään niitä ja luomaan itselleni mieluisimman ja helposti toteutettavan version. 

Voi onnea, kun valmista kurpitsavuokaa maistoin. Olin varma, että se olisi taivaallista, mutta se ylitti mennen tullen kaikki odotukseni. Uskoisin, että tämä pääsee kertaheitolla lempparieni joukkoon, vaikka sinne onkin tunkua. ;) Tämän pehmeämpää ja suloisempaa makunautintoa on vaikea kuvitella. ;) 

Nyt, kun hyytäväkylmyys on saapunut, laita uuni lämpiämään ja paista itsellesi ja rakkaillesi sielua hivelevän suloista ja täyteläistä kurpitsavuokaa. Tarjoa vaikka raikkaan salaatin ja pirskahtelevan, hapokkaan valkkarin kera. Ehkä ikävät ajatukset yhtäkkiä ja liian aikaisin yllättäneestä talvesta kaikkoavat hetkeksi. ;) 

Tätä reseptiä voit myös helposti tuunata mieleiseksesi. Savuscamorzaa on usein vaikea löytää Suomessa, joten korvaa se tarvittaessa muulla savujuustolla. Voit myös käyttää pelkkää mozzarellaa tai sen kaverina grana padanoa tai parmesaania. Tai miksei gorgonzolaa tai aurajuustoa. Kokeile laittaa kerrosten väliin herkkutatteja tai muita sieniä, tai jos et kerrassaan pysty eleämään ilman lihaa, pekonia tai kinkkua. Voit myös tehdä tällä ohjeella helposti lasagne yksinkertaisesti lisäämällä lasagnelevyjä kerrosten väliin. 

Tarvitset: 

n. kilon puhdistettua talvikurpitsaa 
150 g savuscamorzaa tai muuta savujuustoa
250 g mozzarellaa
ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa
jauhettua mustapippuria

Valmistus:

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa sillävälin kurpitsa n. 1/2 paksuiksi viipaleiksi. 2. Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele se oliiviöljyllä. Lado kurpitsaviipaleet pellille vieriviereen, ei päällekkäin. 
3. Voitele pullasudilla myös kurpitsaviipaleiden yläpintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. 
4. Paista uunissa, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Ei kuitenkaan liian, sillä ne pehmenevät vielä toisen paiston aikana. 
5. Viipaloi juustot ja kokoa vuoka: laita keskikokoisen uunivuoan pohjalle kerros kurpitsaa, sen päälle kerros béchamelkastiketta ja lopuksi juustoviipaleita. 
6. Jatka kerrosten tekemistä näin, kunnes raaka-aineet on käytetty. Viimeisen kerroksen tulee olla kastiketta ja juustoa. 
7. Paista uunissa n. 30 min, kunnes juustokuorrote saa väriä.
8. Ota uunista ja anna tekeytyä n. 10 minuuttia ennen tarjoilua. 






2 kommenttia:

  1. Mikäpä raaka-aine tähän vuodenaikaan paremmin sopisikaan käytettäväksi kuin juuri kurpitsa. Uunista hohkaava lämpö on tervetullut uuniruokia kypsennettäessä, kun nyt hytisemme ennenaikaisesti tulleen talven kourissa. Näyttää niin pehmoiselta ja herkulliselta. Kiva uusi resepti!
    Pirteitä mukavia, vaikkakin hyytäviä, marraskuisia talvipäiviä toivottelee Maija (myrskyluodolle@blogspot.com)

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä loistoresepti, jos kurpitsasta ja uuniruoista tykkää. :) Kyllä vaan uuni- ja pataruokien tarjoama suloinen lämpö on ihan omiaan tällaista kamalaa kylmyyttä vastaan. ;)

    VastaaPoista