perjantai 11. syyskuuta 2015

Melanzane sott'olio - öljyyn säilötyt munakoisot

Yksi parhaimmista makumuistoistani ja maku, jota eniten kaipasin Italian vuosiltani oli kirpeät öljyyn säilötyt munakoisot. 

Yhdistän ne automaattisesti Pugliaan, vaikka niitä valmistetaankin varmasti kaikkialla etelä-Italiassa. Itse olen näitä kuitenkin syönyt oikeastaan aina Pugliassa kyläillessäni ollessa. 

Suomessa vastaavia ei saa kaupasta, ainakaan itse en ole löytänyt, vaikka grillatuja munakoisoja yms. säilykehyllyltä löytyykin. 

Italiassa sen sijaan tämä ei ole mikään erikoisuus, vaan ihan pikkukaupoistakin näitä saa, mutta missään tapauksessa ne eivät vedä vertoja kotitekoisille, vaikka hyviä olisivatkin. 

Valmistus vie sen verran aikaa (3 päivää tarkalleen ottaen - tosin varmasti on hieman lyhiempiäkin valmistustapoja olemassa), että Italiassa kaupan valmiit munakoisot kelpasivät ihan hyvin, 
mutta täällä Suomessa olen joutunut opettelemaan valmistuksen itse, sen verran kovaksi mieliteko lopulta yltyi. :D

Mieliteon yllättäessä tosin on hyvä, jos jääkaapista löytyy jo valmiita purkkeja, koska 3-päiväisen valmistusprosessin jälkeen seuraa vielä tekeytymisaika, jonka suositellaan kestävän vähintään kolme viikkoa. ;)

Vaikeaksi näiden tekeminen ei missään määrin osoittautunut, hieman aikaa vieväksi vain - maku on kuitenkin aivan sen arvoinen! :)

Öljyyn säilöttyjä munakoisoja voit tarjoilla bruschettojen päällysteenä, tuoreen leivän kera tai lihan lisukkeena.

Italiassa näitä tehdään yleensä kerran vuodessa, heinäkuussa iso satsi kerrallaan, ja syksyn mittaan ehkä lokakuusta alkaen aletaan purkkeja ottaa käyttöön, kun munakoisot ovat hyväksi tekeytyneet. Ihan hyvin näitä voi kyllä muulloinkin tehdä, munakoisoja kun tuntuu olevan kaupassa ympäri vuoden. :)

Neljään keskikokoiseen purkilliseen tarvitset

2 kg munakoisoja
suolaa
n. 1 l valkoviinietikkaa
n. 5 dl ekstraneitsytoliiviöljyä
2-3 tuoretta chiliä
valkosipulinkynsiä
iso kourallinen tuoreita mintunlehtiä (jos et pidä mintusta, voit käyttää myös vaikka oreganoa tai timjamia)

Valmistus

Kuori munakoisot ja leikkaa ne ohuiksi, maks. 5 millin paksuisiksi ja n. 5 cm mittaisiksi suikaleiksi. Lado suikaleet kerroksittain siivilään niin, että joka kerroksen väliin on ripoteltu suolaa.

Peitä munakoisot alumiinifoliolla ja laita sen päälle painoja, esim. iso kulhollinen täynnä vettä tai säilyketölkkejä. Laita siivilä syvälle laitaselle tai kulhoon, jotta munakoisojen "itkettymisestä" tuleva tumma neste ei valu ympäriinsä. Siirrä jääkaappiin itkettymään vähintään yön yli, jopa vuorokaudeksi.

Seuraavana päivänä ota munakoisot jääkaapista, vapauta ne painon alta ja kaada tumma itkettymisneste pois. 

Puristele nyrkeissäsi munakoisot nii kuiviksi, kuin mahdollista ja laita suureen, puhtaaseen kulhoon. Kun kaikki munakoisot ovat kulhossa, kaada päälle valkoviinietikkaa niin, että kaikki suikaleet peittyvät. 

Peitä kulho kannella tai foliolla ja laita taas jääkaappiin yön yli maustumaan.

Kolmantena päivänä poista munakoisosuikaleet etikasta ja puristele taas kerran mahdollisimman kuivaksi. 

Steriloi lasitölkit kansineen kiehuvassa vedessä tai 100 asteisessa uunissa, molemmissa tapauksissa väh. 15 min. ajan. 

Sillä välin pese chilit, poista siemenet ja leikkaa rinkuloiksi. Kuori myös valkosipulinkynnet ja leikkaa aivan ohuiksi viipaleiksi. 

Kun lasipurkit ovat steriilejä, voit aloittaa purkituksen - varo kuitenkaan koskemasta purkkeja käsin, vaan mieluummin vaikka puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Aloita purkittaminen siten, että lorautat purkin pohjalle hieman oliiviöljyä, jonka päälle laitat joitakin chilirenkaita, valkosipulin kynsiä ja mintunlehtiä. Laita näiden päälle munakoisoja ja täytä purkki noin puoleen väliin asti. Laita taas joukkoon chiliä, valkosipulia ja minttua ja täytä (ei kuitenkaan aivan täyteen) loppukin purkki munakoisoilla. 

Laita pinnalle vielä chiliä, valkosipulia ja minttua ja kaada joukkoon oliiviöljyä hitaasti niin, että sitä valu jokaiseen rakoseenkin. Varmista asia vielä lopuksi liikuttelemalla ja painelemalla munakoisoja puhtaalla veitsenkärjellä niin, että loputkin ilmakuplat tulevat pois. 

Tarkista tässä vaiheessa, että oliiviöljy peittää kaiken muun purkissa olevan - mitään ei saa jäädä pinnalle. 

Sulje kansi huolella ja laita jääkaappiin tekeytymään väh. 3 viikoksi. 




2 kommenttia:

  1. Hyviä olivat nuo munakoisot bruchetan päällä :-P Tosi iso työ niistä vaan on. Taas niin tyypillisiä italialaisten mammojen juttuja :-D

    VastaaPoista
  2. Juu tosi ihania ovat kyllä ja mitään vastaavaa tuotetta ei ainakaan Suomessa kaupasta saa, joten pakko vaan nähdä se vaiva kerran vuodessa. :D Useammin en ehkä viitsisi hommaan ryhtyä. ;)

    VastaaPoista