keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Minestra toscana di cavolo nero - Toscanalainen kaalisoppa

Joko tunnet mustakaalin?

Tällainen ihana nippu tarttui kaupasta mukaan maanantaina:


Ihanaa mustakaalia - sitä olin jo hiukan kaipaillutkin ja mahtavaa huomata, että sitä nykyään saa jonkin verran Suomestakin!

Jos mustakaali on vielä vieras, kannattaa siihen ehdottomasti tutustua, sillä se on todella terveellistä ja voittaa ravintoarvoissa jopa nykyisin supersuositun lehtikaalin! Mustakaalista löytyy reilusti rautaa, c-vitamiinia kalsiumia ja jopa proteiinia.

Mustakaali tunnetaan myös nimellä palmukaali sen jännän, palmumaisen ulkonäön ansiosta ja se on kotoisin Toscanasta, jossa sitä käytetään paljon, mm. keitoissa. Tunnetuin on ribollita, jossa mustakaalin ohella käytetään jotain toistakin kaalia, yleensä Savoijinkaalia. 

Itse tein tällä kertaa mustakaalinipustani vähän yksinkertaisempaa leipäkeittoa, jossa tosin ribollitan tapaan käytetään papuja. 

Viime viikolla vietettiin kolmatta kertaa Kuluttajaliiton järjestämää Hävikkiviikkoa, jonka ideana on kampanjoida ruokahävikin vähentämisen puolesta.

Heräsin asiaan liian myöhään, jotta olisin ehtinyt mitään aiheeseen liittyvää postaamaan viime viikolla, mutta tämä resepti olisi sopinut vallan mainiosti kyseiseen teemaan, sillä tämä on yksi niistä ihanista italialaisista resepteistä, jonka tarkoituksena on antaa paperipusseihinsa kuivettuneille leivänkoppuroille uusi elämä - mausta tinkimättä. ;)

Aihe on itselleni rakas, suosin mielelläni "kierrätysaineksista" valmistettuja herkkuja, sillä kammoan ruuan poisheittämistä. 

Kokeilkaa siis ihmeessä tätä ihanaa toscanalaisen maalaiskeittiön herkkua - valmistus on nopea ja helppo, leipäkaappi tyhjenee kannikoista ja samalla saat ladattua itseesi vitamiineja ja muita ravintoaineita flunssakauden tartuntoja vastaan. Sitä paitsi, kun tulee sateesta ja tuulesta sisälle, ei mikään maistu paremmin kuin höyryävä keitto - todellista lohturuokaa! Voiko enempää ruualta toivoa?

Ainekset (annos riittää kolmelle, ehkä neljällekin)

200 g:n nippu mustakaalia (korvaa lehtikaalilla tarvittaessa)
1 tölkki valkoisia papuja (ei tomaattikastikkeessa)
kuivaa leipää
1/2 l kasvislientä
ekstraneitsytoliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä

Valmistus

Pese kaalin lehdet huolella, kuivattele, leikkaa pois paksu lehtiruoti ja leikkaa palasiksi. Kuori valkosipulinkynnet, kuori ja hienonna sipuli. 
Lämmita pannulla muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kuullota siinä sipuli ja valkosipulinkynnet. Ota valkosipulinkynnet pois ja lisää pannulle kaalinpalata, jatka kuullotusta välillä sekoitellen. 
Lisää tölkillinen huuhdeltuja valkoisia papuja ja kasvisliemi ja jätä hautumaan matalalle lämmölle kannen alle, kunnes kaali on pehmennyt. 
Leikkaa leivänkannikat siivuiksi ja laita jokaisen ruokailijan lautasen pohjalle viipale-pari. Kauho päälle soppaa, liemi pehmentää ihanasti kovankin leivän.
Kaada annosten päälle vielä ohuena norona oliiviöljyä. 


Lopuksi tunnelmia keiton kotiseudulta Toscanasta:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti