sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Dolce domenica: crostata di mele - sitruksinen omenapiirakka

Syksyn tullen omenaherkkuja on aivan pakko saada. Ne tuoksuineen luovat niin kodikkaan tunnelman. Mielukuvan vanhoista puutaloista puutarhoineen ja omenapuineen, jotka tuovat mieleen lastenkirjojen  kuvitukset. 

Asumme itse kerrostalossa, mutta aivan lähellä erästä ihastuttavaa Turun puutaloaluetta. Kaunista aluetta aina, mutta näin syksyisin siellä on erityisen ihana kävellä. Kurkistella pihoihin joissa vaahterat ja omenat loistavat upeissä syksyn väreissä. Pihoilla on hiljaista, aika tuntuu niillä pysähtyneen. Siilitkin tuntuvat olevan kovin  ihastuneita alueeseen. 

Äitini on aivan fantastisen hyvä omenaherkku-leipuri. Hänellä on onni saada leipoa oman pihan sadosta. Upeaa voida vain piipahtaa pihalla naappaamassa muutama omppu ja ryhtyä leipomaan.

Itse en ole äitini veroinen leipuri, mutta pikkuhiljaa koitan harjaantua. Siksikin, että poikani saisi samanlaisen "pullantuoksuisen" lapsuuden, joka itselläni on ollut. 

Halusin lauantai-illalla leipoa jotain perheemme yhteiselle sunnuntain aamiaiselle. Inspiroiduin tekemään tällaisen ihanan italialaisen sitruksisen kirpsakan omenapiirakan (kyllä, toisinaan syömme italialaisittain makeaa aamupalalla - yleensä jonakin juhlapäivänä, harvemmin tavallisena sunnuntaina) ja siitä tuli todella maukas - kannattaa kokeilla! :)

Tarvitset...

...pohjaan:

250 g jauhoja
125 g sokeria 
100 g huoneenlämpöistä  voita
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta

...täytteeseen:

4-6 omenaa koosta riippuen
1 appelsiini
1 sitruuna
2 rkl sokeria

lisäksi:

tilkkanen oliiviöljyä
ripaus jauhoja

Valmistus

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko palasiksi pikku kattilaan ja purista joukkoon yhden appelsiinin ja yhden sitruunan mehu. Lisää joukkoon  2 rkl sokeria ja laita kiehumaan miedolle lämmölle. 

Anna omenoiden muhia rauhassa sitrusmehussa usein sekoitellen, kunnes ne ovat aivan pehmeitä, jo aavistuksen sosemaisia, mutta joukossa pitää vielä olla "sattumia".

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Mittaa kaikki pohjaan tarvittavat aineet kulhoon ja sekoita huolellisesti käsin. 

Lorauta pieni tilkka oliiviöljyä piirakkavuoan pohjalla, sivele se tasaisesti kaikkialla vuokaan ja ripauta päälle aavistus jauhoja. Heilauta vuokaa voimakkaasti niin, että jauhot leviävät hieman.

Painele n. 2/3 osaa piirakkataikinasta tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. 

Kaada omenasose pohjalle ja levitä tasaisesti. 

Muotoile ylijääneestä taikinasta "nauhoja", joista muodostat ristikon piirakan päälle. 

Paista esilämmitetyssä uunissa 180 asteessa n. 25 min.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Koristele halutessasi tomusokerilla.








3 kommenttia:

  1. Onpa söpöjä kuvia. Ja herkullisia! Vesi aivan herhti kielelle :P Teillä on ollut suloinen sunnuntain aloitus :) Kiitos myös kauniista sanoista <3 Onpa kiva, jos mielkuvasi on tuollainen lapsuudestasi :) Kyllä teet todella maukaita leivonnaisia. Jatka vaan harrastustasi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Oli kyllä mukava tapa herätä sunnuntai-aamuun! :D
    Ei kestä, kiitos itsellesi, kun olet aina meille kaikkea ihanaa leiponut! <3 Erityisen kivaa, kun oli jonkun synttärit tms., kun pöytä notkui valtavasta määrästä erilaisia sinun tekemiä herkkujasi! :)

    VastaaPoista