perjantai 23. lokakuuta 2015

Todellista lohturuokaa: risotto ai quattro formaggi - neljän juuston risotto

Mikä lämmittäisikään sielua ja väsähtänyttä mieltä paremmin, kuin neljä toisiinsa kietoutuvaa, täyteläistä, juustoa?

Koostumus on lusikoitavan pehmeää ja mikä sen lempeämmältä tuntuukaan...Voit vaikka käpertyä riisikulhoinesi sohvalle - antaa ulkona sataa ja tuulla, antaa harmaan taivaan roikkua kattojen yllä...Mikään ei häiritse ja kaikki on kohdallaan, kunhan ruoka on hellivää. 

Antaa kuluneen viikon kiireiden ja huolten aiheiden painua unholaan - nyt on perjantai, viikonloppu on taas edessä, ja on aikaa omistautua sille, mitä maailmassa entien rakastaa - perheelle, kotielämälle, keittiölle...

Suloisiin viikonlopputunnelmiin minut tuuditteli tällä kertaa taivaallinen risotto ai quattro formaggi, joka on riittävän hienostunut, että sopii erinomaisesti vierastarjottavaksikin :)

Juustot voivat oikeastaan olla mitä tahanksa, kunhan niitä on neljä. Juustonkannikat pääsevät tässä reseptissä loistavaan hyötykäyttöön, vaikka onkin tunnustettava, että tällä kertaa kävin itse varta vasten Stockmannilla juustoja ostamassa. :) 

Laita kutakin juustoa 50 - 100 grammaa - suhteet voivat vaihdella mieltymystesi mukaan, ja tietenkin miedompia kannattaa laittaa suhteessa enemmän, kuin vahvempia. 

Tarvitset (kahdelle):

8 dl kuumaa kasvislientä
1,5 dl risottoriisiä
1 pieni sipuli pieneksi silpuksi paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
nokare voita
loraus ekstraneitsytoliiviöljyä
1/2 lasia valkoviiniä
ripaus mustapippuria
n. 100 tavallista - tai puhvelin mozzarellaa kuutioituna
pala savujuustoa kuutioituna (scamorza affumicataa, jos löydät; itse käytin hollantilaista savustettua vuohenmaitojuustoa)
pala taleggioa (tai gorgonzolaa)
pala parmesaania tai grana padanoa raasteena

Valmistus:

Kuullota sipulit (teflonpintaisella) pannulla, miedolla lämmöllä voin ja oliiviöljyn sekoituksessa. Sipulit eivät saa saada väriä.

Poista valkosipulinkynnet ja lisää pannulle riisi. Kuullota noin minuutin ajan. Lisää viini ja nosta lieden lämpötila maksimiin. Anna höyrystyä ja ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki liemi on käytetty. Lisää seuraava kauhallinen aina vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. 

Jätä risotto hyvin löysäksi. Lisää juustot ja laske lämpötilaa. Sekoittele, kunnes juustot ovat täysin sulaneet joukkoon ja risotto on puuromaisen pehmeää ja notkeaa.

Tarjoile välittömästi.




ONNELLISTA VIIKONLOPPUA! :)

4 kommenttia:

  1. Voi maalaat niin suloisen, suloisen tunnelman tekstilläsi, että todellakin voi kuvitella huolten unohtuvan, kun tuota lohturuokaa lokakuisessa pimeydessä ja sateessa raskaan työviikon jälkeen syö! Onnellista viikonloppua teille kaikille myös <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :D
    Todellakin, täydellista ruokaa tällaiseen päivään, tällaisen viikon jälkeen, tällaisena vuodenaikana. :)
    Kiitos teille myös, huomiseen! :)
    Ai niin...lisäsin toisenkin kuvan, joka on Murun lavastama. :) Hän siis asetteli parmesaanin palan paikoilleen. :D

    VastaaPoista
  3. Sitä parmesaanipalaa jäinkin kaipaamaan <3

    VastaaPoista