sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Risotto al vino rosso - punaviinirisotto

Ihanaa, risottoaika on täällä taas!!! :) 

Kylmän vuodenajan suosikkiruokani taitaa olla risotto...ehkä sille eivät vedä vertaa edes uunipastat - kuten lasagne. ;) 

Syksyn ekat risotot ovat aina oikeita juhlahetkiä ja aina maku pääsee yllättämään - vielä parempaa, kuin saattoikaan muistaa!

Läpi syksyn ja talven risottoja tulee tehtyä sen verran, että kevään tullen tekee totisesti mieli jotain muuta - tässä luultavasti syy siihen, miksei blogistani vielä löydä tankoparsarisoton ohjetta. ;) 

Tässä helppo ja kätevä idea ylijääneiden punaviinitilkkojen parhaaseen mahdolliseen hyötykäyttöön. ;)

Nam, mikä mehevä syksyinen tuoksu, maku ja väri!

Tarvitset (kahdelle)

8 dl hyöryävän kuumaa kasvislientä
1,5 dl risottoriisiä (arborio, carnaroli)
1/2 lasia punaviiniä
1 pieni punasipuli hienoksi silpuksi pilkottuna
2 valkosipulinkynttä kokonaisena ja kuoripäällysteisenä
(1 rosmariinin oksa)
nokare voita
ekstraneitsytoliiviöljyä
hyppysellinen mustapippuria
parmesaania tai grana padanoa raasteena

Valmistus

Laita voi ja 2-3 rkl oliiviöljyä pannulle lämpenemään miedolla lämmöllä, jotta voi ei pala tai edes ruskistu. Lisää sipulisilppu, valkosipulinkynnet ja halutessasi rosmariinin oksa ja kuullota edellee miedolla lämmöllä, sillä ne eivät saa saada väriä. 

Lisää riisi ja kuullota koko ajan sekoitellen 1-2 min. Lisää punaviini ja höyrystä edelleen koko ajan sekoitellen. 

Ala lisätä kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes kaikki liemi on käytetty. Lisää seuraava kauhallinen aina vasta kun edellinen on jo lähes kokonaan imeytynyt ja muista sekoittaa aivan koko ajan. 

Jätä risotto löysäksi, ota se tarpeeksi ajoissa liedeltä. Poista joukosta valkosipulinkynnet ja rosmariininoksa. Lisää mustapippuria maun mukaan ja kourallinen parmesaaniraastetta. Sekoita huolella joukkoon lieden jälkilämmöllä. 

Tee annokset (mieluiten kuumille lautasille), ripottele pinnalle hienoksi raastettua parmesaania maun mukaan ja tarjoile välittömästi, sillä risoton rakenne muuttuu nopeasti. 


2 kommenttia:

  1. Tunnelmaruokaa syksyyn italialaisittain! Ihanaa! Tämä on varmasti meidän patojen vastike, joita rakastan näin syysaikaan :)

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä jotain samaa risotoissa on, kuin padoissa - saavat lämpimän tunteen, tuoksuvat hyvältä, tekee mieli tehdä ja syödä, kun tulee ulkoa kylmästä sisälle... :)
    Risoton ainut huono puoli on, ettei se valmistu itsekseen, vaan vieressä pitää koko ajan vahdata...Pidän kyllä kovin risoton hämmentämisesä, se on joten rentouttavaa ja terapeuttista. :)

    VastaaPoista