sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Unelmia Sisiliasta & gelo di melone (gelo d'anguria) - vesimelonihyytelö

Erityisesti kesäisin tunnen valtavaa kaipausta Italiaa. Hassua sinänsä, koska kesä kumminkin on Suomessakin niin upeaa ja ehdottomasti parasta aikaa. 

Liekö aika vähän kullannutkin muistoja, sillä toki Italiassa sisämaan kesä on tukalan kuuma - ilma seisoo paikallaan, raikkaasta merituulesta ei ole tietoakaan ja monesti toki tuli haaveiltua vähän viileämmisä ilmoista tai ennen kaikkea rannikolle pääsystä. Pulahduksesta kimmeltävään Välimereen. Mereltä puhaltavasta virkistävästä tuulesta. 

Näin kesäisin mieli täyttyykin kaipauksesta nimenomaan rannikolla vietettyjä kesäpäiviä muistellen. Haaveilen myös uusista muistoista, uusissa, vielä vailloittamattomissa paikoissa. Ykköstoivekohteena on pitkään, jo vuosia, ollut Sisilia - minulle vielä toteutumaton unelma. 

Kaihoisasti, mutta samalla mieli innosta täyttyen, selailen kuvia Sisiliasta matkalehdista ja blogeista haaveillen hetkestä, jolloin voin unelmani vihdoin toteuttaa. 

Sisilia-kaipaukseen pientä lohtua (joka toisaalta ehkä lievittämisen sijaan vain lietsoo matkakuumetta, myönnettäköön kyllä) tarjoaa sisilialaisten makujen tuominen omaan kotikeittiöön. 

Tässä raikas, kevyt, hedelmäinen, upean intensiivisen värinen jälkkäri-idea Sisiliasta hellepäivän aterian päätteeksi. Toteutus on todella helppo ja nopea, älä anna kotitekoisen mehun valmistuksen hämätä, sillä se tulet huomaamaan, että se on paljon yksinkertaisempaa, kuin uskoisitkaan. ;)

Ole kuitenkin huolellinen määrien mittauksessa ja noudata muutenkin ohjetta tunnollisesti, jotta saat toivotunlaisen koostumuksen ja lopputuloksen.

Vesimelonihyytelö sopii myös moneen erikoisruokavalioon, sillä se on gluteeniton ja maidoton. Liivatettakaan ei käytetä, joten resepti on täysin vegaaninen. Keveytensä ansiosta sopii myös painoaan tarkkaileville. 

Neljään annokseen tarvitset:

5 dl kotitekoista vesimelonimehua (tarvitset n. 1,5 kg vesimelonia)
50 g sokeria (määrä vaihtelee ja voi olla jopa 100 g/0,5 l mehua hedelmän luontaisesta makeudesta riippuen)
40 g Maizenaa
(halutessasi ripaus kanelia)

Annosten viimeistelyyn:

suolaamattomia pistaasipähkinöitä rouhittuna
tummaa suklaata rouhittuna (kiinnitä huomiota suklaan valintaan, jos syöjien joukossa on erikoisruokavaliota noudattavia); myös valmiina kaupasta ostettavat suklaapisarat sopivat erinomaisesti, sillä ne tuovat vielä paremmin mieleen suklaan tarkoituksen tässä jälkkärissä: vesimelonin siementen jäljittelyn

Valmistus:

1. Poista melonista kuori ja siemenet. Pilko hiukan pienemmäksi ja surauta tasaiseksi mehuksi esim. blenderissä. 
2. Kaada mehu siivilän läpi puhtaaseen kulhoon, jotta saat mahdollisesti sekaan jääneet siemenet ym. poistettua. 
3. Mittaa kattilaan tasan 5 dl mehua. Ota osa erikseen lasiin, ja sekoita siihen Maizena ja lisää sen jälkeen kattilaan lopun mehun joukkoon. Näin estät klimppien syntymisen. Lisää sokeri ja halutessasi kaneli ja sekoita. 
4. Keitä miedolla lämmöllä samalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia. Hyvin pian tämän jälkeen huomaat, että seoksen väri muuttuu nopeasti kirkkaaksi ja tummaksi. Ota tällöin kattila pois liedeltä. 
5. Anna jäähtyä hetki ja kaada sen jälkeen muotteihin, jollaisina voivat toimia vaikka kertakäyttöiset alumiinimuotit ja cappuccinokupit jne.  Vaihtoehtoisesti voit valita kauniita, läpinäkyviä laseja (esim. cocktaillaseja), jos halut tarjoilla hyytelön suoraan niistä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. 
6. Peitä jokainen annos kelmulla ja siirrä jääkaappiin. 
7. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintää 2 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
8. Irroita jokainen pikkuhyytelö varovasti veitsenkärjellä muotista ja kumoa lautaselle, josta haluat tarjoilla. 
9. Viimeistele annokset pistaasi- ja suklaarouheella ja nauti! :) 










AURINKOISTA SUNNUNTAITA! :)

2 kommenttia:

  1. Onpas hieno jälkkäri ja upeat kuvat! Ihmeellistä, että noin hienot annokset valmistuvat noin helposti.
    Voi kyllä tuo Sisilia on niin ihana paikka, että sinne vaan! Alkoikin taas tehdä mieli sinne. Hienot reseptitkin sieltä näköjään tulevat.
    Jännittävää jalkapalloiltaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Tämä on kyllä mielenkiintoinen resepti - kun ensimmäisen kerran tähän törmäsin italialaisessa ruokalehdessä, tiesin heti, että tulen varmasti kokeilemaan. Pelkäsin vaan valmistuksen olevan kovin vaivalloinen, vaan väärässä olin. ;)
    Sisiliaan täytyy ehdottomasti päästä, mielellään mahdollisimman pian. Ja tosiaan saarelta tulee paljon toistaan hienompia reseptejä, erityisesti makeita sellaisia. Paljon on mullakin vielä sisilialaisia erikoisuuksia opettelematta tai kokonaan kokeilematta.
    Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista