perjantai 20. maaliskuuta 2015

Pääosassa porkkana: risotto con carote e mascarpone - porkkana-mascarpone -risotto

Italialaisessa keittiössä pidän siitä, että ruoka on yksinkertaisista aineksista tehty, ja reseptissä pääosaan voi päästä aivan tavallinen perus juttu, niinkuin tässä reseptissä porkkana. 

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta porkkana on hyvässä reseptissä todellista herkkua ja tämä risotto on maultaan kaukana arkisesta!

Tässä reseptissä porkkana raastetaan ja se on siten niin tasaisesti riisin joukossa, että koko ruoka saa vallan ihastuttavan hennon oranssin värin. Reseptin kruunaa höyrystäminen valkoviinillä ja ennen kaikkea lopuksi joukkoon sekoitettava mascarpone, jonka ansiosta tästä tulee taivaallisen pehmeän makuista. 

Reseptin sain jokin aika sitten, ja alkuperäisen version pohjalta muokkasin oman, hiukan yksinkertaisemman version. Päädyin mm. korvaamaan vermutin valkoviinillä kun sitä sattui sopivasti jääkaapista jämät löytymään ja yrttejä en käyttänyt lainkaan. Alkuperäisen reseptin mukaista en ole vielä maistanut, mutta tällaisenäänkin ainakin niin loistava resepti, että varmasti jää säännöllisesti tehtävien ruokien repertuaarin! 

Ainekset kahdelle

1 pieni (salotti)sipuli
1 suurehko porkkana karkeaksi raasteeksi raastettuna
1,5 dl risottoriisiä
3/4 l kuumaa kasvislientä
1/2 lasia valkoviiniä
(suolaa)
mustapippuria
1 prk mascarponea (hiukan vajaa purkillinenkin saattaa riittää)
parmesaania tai grana padanoa raastettuna
oliiviöljyä
nokare voita

Kuumenna voin ja öljyn seos paistinpannulla ja hienonna sillävälin sipuli. Kuullota sipulia kevyesti pannulla ja lisää porkkana ja kuullota kevyesti sekin. 
Lisää pannulle riisi ja sekoittele n. minutin ajan, jonka jälkeen lisää viini ja anna höyrystyä koko ajan sekoitellen. 
Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallan edelleen koko ajan sekoitellen, kunnes kaikki liemi on käytetty. Lisää uusi kauhallinen aina vasta kun edellinen on jo lähes kokonaan imeytynyt.
Risoton on tarkoitus jäädä varsin löysäksi, joten älä keitä liian kuivaksi.
Sammuta levy ja sekoita joukkoon n. 50 g raastettua parmesaania tai grana padanoa. Mausta makusi mukaan mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. 
Sekoita joukkoon mascarpone ja tee annokset. Ripottele pinnalle parmesaani/grana padano -raastetta tai -lastuja.

BUON APPETITO! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti