maanantai 26. lokakuuta 2015

Keski-Italian herkkuja: lenticchie e carote & fettunte - linssi-porkkana -keitto & oliiviöljy- bruschetat

Keski-Italian Umbriassa (entisellä kotiseudullani), Castelluccio di Norciassa ja Colfioritossa, kasvaa maailman - ainakin minun maailman - parhaita linssejä. :) Linsseistä tulevat ensimmäisenä ehkä mieleen intialaiset ruuat, mutta kyllä niitä käytetään eri puolilla Italiaakin aika laajasti.

Linssit kuuluvat herneiden ja papujen lailla palkokasveihin ja ovat yksi vanhimmista viljelykasveista - varhaisimmat todistetusti olemassa olleet linssiviljelmät ovat peräisin 7000 vuoden takaa!

Linssit ovat todella ravinteikkaita: ne ovat erinomainen kasvisproteiinin lähde ja niissä on paljon mm. hyviä hiilihydraatteja, kuitua,  rautaa ja vitamiineja ja ne ovat vähäenergisiä ja täyttäviä.

Linsseistä ja porkkanoista syntyy ihana, helppo ja edullinen arkiruoka - lämmittävä keitto, jota kannattaa tehdä iso kattilallinen, jota voi viikon mittaan lämmitellä, sillä tämä soppa todellakin vain paranee päivien myötä.

Nyt, kun syyssateet ovat saapuneet, on mahtavaa arjen luksusta tulla ulkoa sateesta sisälle, lämmittää lautasellinen valmista keittoa ja keiton lämmetessä paahtaa uunissa hiukan leipää keiton seuraksi...

Fettunte eli yksinkertaiset, oliiviöljyllä, suolalla ja valkosipulilla maustetut bruschetat ovat peräisin Umbrian naapurista, Toscanasta.

Ne tarjoillaan tavallisesti antipastona, mutta sopivat ne pikkupaloina aperitiivillekin. Päätin kuitenkin kokeilla niitä linssikeiton pariksi, ja ne sopivatkin siihen tehtävään hyvin.

Viime torstaina tein sateessa kävellen kauppareissun ja kotiin päästyäni olin hiukan viluinen. Uuni päälle ja leivät uuniin ja keitto lämpiämään ja hetken päästä olo oli taas ihanan lämmin, kun uuni hohkasi lämpöä ympärilleen ja soppa höyrysi lautasella!

LINSSI-PORKKANA -KEITTO

Ainekset

400 g kuivattuja vihreitä linssejä (huolella huuhdeltuna ja liotettuna, jos se on tarpeen - tarkasta paketin kyljestä)
2 suurta porkkanaa kuorittuna ja rinkuloiksi leikattuna
1 pieni sipuli hienoksi silputtuna
ekstraneitsytoliiviöljyä
2 kasvisliemikuutiota
jauhettua mustapippuria maun mukaan
(pientä pastaa)
(halutessasi parmesaania annosten viimeistelyyn)

Valmistus

Kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä suuren kattilan pohjalla. lisää porkkanat, linssit, liemikuutiot ja reilusti vettä (ks. linssipaketin ohjeistus + hiukan päälle).

Jätä kiehumaan miedolle lämmölle kannen alle vähintään, kunnes linssit ja porkkanat ovat kunnolla kypsyiä, eli n. 30-40 min, mutta voit keittää keittoa huoletta aavistuksen soseutuvan pehmeäksikin. Lisää tarvittaessa vettä.

Sekoittele välillä ja lisää mustapippuri keittämisen loppupuolella. 

Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Jos haluat käyttää keitossa pastaa, lisää se joukkoon niin, että se ehtii keittyä pastapaketin osoittaman ajan verran. Voit helposti muunnella reseptiä makusi mukaan: korvaa pasta vaikka speltillä, ohralla tai riisillä.

Tarjoile lämpimänä ja lisää annosten pinnalle norona hieman laadukasta oliiviöljyä. Halutessasi voit viimeistellä annokset vielä hienolla parmesaaniraasteella. 


FETTUNTE

Ainekset:

(vaaleaa) paperipussileipää
muutamia valkosipulinkynsiä kuorittuna
parasta mahdollista ekstraneitsytoliiviöljyä 
suolaa

Valmistus:

Viipaloi leipä ja paahda uunissa 200 asteessa, kunnes viipaleet ovat rapsakoita, mutteivät korppumaisen kovia. 

Hiero jokaiseen palaan valkosipulinkynttä, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa.

Tarjoa lämpimänä!





AURINKOISTA MAANANTAITA! :)

4 kommenttia:

  1. Aika paljon keitto muistuttaa meidän omaa rakasta hernekeittoamme, joten on siis varmasti hyvää! Ihanan kullankeltaiset leivät täydentävät mukavasti aterian ja maistuvat varmaan hyvin keiton kanssa :P

    VastaaPoista
  2. Ihan totta muuten, olen pitänyt aina makua hyvin tutun oloisena, mutten koskaa ole tajunnut miksi! :D
    Hyvää on ja nuo bruschetat sopivat kuin valetut kuvioon mukaan, vaikkeivät ne virallisesti kuulukaan. ;)

    VastaaPoista
  3. Ihana Halloween-blogi <3 Hauskaa Halloween-viikoloppua D)

    VastaaPoista