Hernerisotto on Italiassa klassikko, jota tietysti on mahdollista tehdä ympäri vuoden pakasteherneistä (säilykeherneitä sen sijaan en ole kokeillut risotossa, mutta eipäilen vahvasti niiden sopivuutta), ja hyvää tulee silläkin tavalla, mutta kesällä tätä ruokaa on aivan ihana tehdä tuoreista kotimaisista herneistä.
Varsin usein tähän reseptiin lisätään kinkku- tai pekonikuutioita, mutta itse en tietysti kasvissyöjänä niitä laita. Klassisesti tämä risotto valmistettaisiin (salotti)sipulipohjaisesti niinkuin muutkin risotot, mutta itse päädyin tällä kertaa käyttämään sen sijaan purjoa, josta olen viime aikoina ollut todella innostunut. Hyvää tuli! :)
Kuvassa valmis annos.
1 pieni purjo (tai salottisipuli tai pieni tavallinen keltainen sipuli)
n.1,5 dl herneitä (tämä määrä tarvitaan siis jo paloista irrotettuja herneitä)
1,5 dl risottoriisiä (esim. arborio)
n. 1 l kuumaa kasvislientä
ekstraneitsytoliiviöljyä
pieni nokare voita
suolaa
pippuria
pieni pala parmesaania tai grana padanoa + hiukan annosten päälle raastettuna
Valmistus
Paloittele purjo ja perkaa herneet. Kuumenna pannulla pieni nokare voita yhdessä öljyn kanssa. Lisää joukkoon purjo ja herneet ja kypsennä kevyesti samalla sekoitellen. Lisää joukkoon riisi ja sekoittele noin minuutin ajan. Lisää joukkoon koko seoksen peittävä määrä kasvislientä ja anna haihtua lähes kokonaan koko ajan sekoitellen.
Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ja toista sama, kunnes liemi on kokonaan käytetty. Pidä huolta lopussa, ettet keitä risotta aivan kuivaksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon pieni määrä parmesaani- tai granaraastetta. Ota pois levyltä ja anna tekeytyä kannen alla n. 5 min ennen tarjoilua.
Tee annokset, raasta päälle lisää parmesaania ja tarjoile, BUON APPETITO! :)
Sesongin raaka-aineet
Riisin kuullotus rasvassa kasvisten kera
Kasvisliemen lisäyksen jälkeen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti