Italialaiset ovat mestareita käyttämään hyödykseen kaikki mahdolliset syötäväksi kelpaavat raaka-aineet ja tähteetkin periaatteella mitään ei heitetä pois ja kaikenkukkuraksi vieläpä loihtimaan niistä usein vähällä vaivalla pökerryttävän suloisia herkkuja.
Kuivettuneen leivän "kierrättämiselle" olen jo aiemmin tässä blogissa antanut muutaman reseptin (monella maakunnalla on oma tapansa) ja tässäpä vielä yksi,
Toscanalaiset siis tekevät leivänkannikoistaan eräänlaista velliä tai puuroa ja sanottava on, että tämä osoittautui todella loistavaksi tavaksi hyödyntää vanha (paperipussi)leipä - yhdellä sanalla voisi kuitata tämän illan kokeilun: maistui! Maun lisäksi viehätti sykähdyttävä onnen tunne ja lämmin olo, jonka keiton syöminen sai aikaan - todellista hyvän mielen ruokaa, joka sopii näin myrskyisten ja sateisten päivien aikaan loistavasti lämmittämään mieltäkin. :)
Jännä juttu, että olen vuosia asunut Toscanan naapurissa Umbriassa ja silti söin tätä tomaattipuuroa ensimmäisen kerran Suomessa, kotonani täällä Turussa ja itseni valmistamana. Umbrian puolella, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Toscanasta en siis koskaan ole tähän törmännyt, eli umbrialaiseen keittiöön tämä ei siis ilmeisesti ole levinnyt.
Olen toki jo kauan tiennyt tämän ruuan olemassaolosta, mutta jostain syystä - vaikka raaka-aineet löytyvät kotoa jo valmiiksi lähes aina - en ole ryhtynyt tuumasta toimeen, vaikka resepti on kutkuttanut. Olisi kannattanut saada aikaiseksi aiemminkin, kokemus oli loistava ja tulen varmasti tekemään uudemman kerrankin.
Ainekset
kovettunutta (toscanalaista eli suolatonta) leipää
1 tölkki tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
lasillinen kasvislientä
suolaa
pippuria
(ripaus sokeria)
(ripaus sokeria)
tuoretta basilikaa (hienonnettuna)
ekstraneitsytoliiviöljyä
(parmesaaniraastetta pinnalle)
Valmistus
Hiero leipäviipalasiin tuoretta valkosipulinkynttä ja asettele ne korkeareunaisen pannun pohjalle. Kaada päälle reiluhkosti oliiviöljyä ja tomaattimurska. Lisää loput ainekset (muista jättää joitakin basilikan lehtiä annosten koristeluun) ja kypsytä miedolla lämmöllä n. 20 min välillä sekoitellen. Tee annokset ja koristele ne basilikan lehdillä ja halutessasi raasta päälle parmesaania. Tarjoile lämpimänä tai kesällä huoneenlämpöisenä.
P.S. Resepti osoittautui sen verran helpoksi ja nopeaksi, että jo edullisuutensakin puolesta kannattaa ehdottomasti harkita sen liittämistä omaan arkiruokarepertuaariinsa. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti