Lupasin palata pääsiäisenä kokkaamiini herkkuihin, ja tässä niistä yhden resepti (joka sopii mainiosti toki muulloinkin valmistettavaksi, kuin pääsiäisenä); kyseessä on perinteinen resepti, jota valmistetaan Liguriassa, erityisesti Genovassa ja sen lähialueilla, nimenomaan siis pääsiäisen aikaan.
Tässä suolaisessa piirakassa käytetään voitaikinaa, jonka voi toki tehdä itsekin, mutta itse käytän kaupan pakastealtaasta nappaamaani valmistaikinaa, jolloin tämä suolainen piirakka on todella helppo ja nopea valmistaa.
Ainekset yhteen
piirakkaan:
1 pkt voitaikinaa
kilo tuoretta pinaattia tai 400 g:n pussillinen pakastettua
250 g ricottaa
5 kananmunaa
100 g parmesaania
tuoretta meiramia hienonnettuna
suolaa
1 valkuainen voiteluun
Valmistus:
1.
Ota
voitaikina hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta – asettele levyt tasaiselle
alustalle (esim. pöydälle leivinpaperille) vierekkäin. niin ne sulavat
nopeiten.
2.
Pese
sillä välin pinaatit (jos käytät tuoreita). Keitä pinaatit suolatussa vedessä,
kaada lävikköön ja valuta huolellisesti. Anna jäähtyä.
3.
Hienonna
kokkiveitsellä ja kaada kulhoon. Lisää ricotta, yksi kananmuna,
parmesaaniraaste, ripaus suolaa ja meirami ja sekoita huolella.
4.
Vuoraa
pyöreä kakku- tai piirakkavuoka leivinpaperilla ja laita vuokaan piirakan
pohjaksi kerros (valmiiksi kaulittua) voitaikinaa. Asettele taikinaa reunoja
myöten niin, että taikinaa riittää reunojen ylikin.
5.
Lisää
pinaatti-ricotta –seos tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle ja tee muotoile
siihen kuoppia, joista jokaiseen rikot yhden raa’an kananmunan.
6.
Peitä
piirakka kerroksella voitaikinaa ja painele reunat huolella toisiinsa kiinni. Käännä
reunojen ylimenevä osa kohti piirakan keskusta hiukan ryppyyn taittaen.
7.
Voitele
munanvalkuaisella ja paista uunissa 180 asteessa 40-45 min. tai kunnes piirakka
on kauttaaltaan kauniin ruskea.
8.
Ota
piirakka uunista ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.
9.
Piirakan
voi tarjoilla myös kylmänä, jolloin se sopii vaikkapa käteväksi piknik-evääksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti