Italialaisesta keittotaidosta minulle on juurtunut tapa suosia sesongin raaka-aineita ja harva asia (jos ei mukaan lasketa sieniä ja kurpitsaa) tuntuu niin syksyiseltä, kuin kaali!
Kaali ei ole ykkössuosikkikasvikseni, mutta romanescoa kyllä rakastan ja myös parsa- ja kukkakaaliherkuista pidän kovasti.
Vaan olisitteko osannut arvata, että tämänkertainen kaaliresepti on peräisin aurinkoisesta Sisiliasta...?
Tarvitset (kahdelle):
200 g pastaa (esim. pennejä)
1 pieni kukkakaali
1 pieni sipuli pieneksi silputtuna
2 öljyyn säilöttyä sardellifilettä (purkki kuvassa; saa ainakin Stockmann Herkusta)
pikkukourallinen rusinoita (liota etukäteen vedessä väh. 20 min ja puristele kuivaksi ennen käyttöä)
1,5 rkl pinjansiemeniä
suolaa
mustapippuria
3 -4 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
1/2 dl paahdettuja korppujauhoja (paahda teflon-pintaisella pannulla ilman rasvaa)
Valmistus:
Leikka kukkakaalin kukinnot veitsellä irti, pese huolella ja keitä suolatussa vedessä. Kukkakaalit ovat kypsiä, kun saat vaivatta työnnettyä niistä haarukan läpi.
Poista kukkakaali keitinvedestä reikäkauhalla ja laita erilliselle lautaselle jäähtymään - säästä keitinvesi!
Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipulisilppu - älä paista, eli ole tarkkana, ettei sipuli saa väriä.
Lisää pannulle sardellifileet ja puuhaarukalla avustaen "sulata" ne sipulin joukkoon.
Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Leikkaa kukkakaalin kukinnot hiukan pienemmiksi ja lisää nekin pannulle.
Sekoita huolella, lisää hiukan keitinvettä ja jätä tekeytymään muiden ainesosien kanssa liedelle korkealle lämmölle. Lisää vielä makusi mukaan suolaa.
Keitä sillä välin pasta kukkakaalin keitinvedessä. Hiukan ennen (n. 2 min) kuin pasta on kypsää, ota talteen hiukan keitinvettä ja siivilöi pasta. Lisää pannulle muiden aineiden joukkoon, lisää sopiva määrä keitinvettä ja paista sekoitellen kypsäksi.
Tee annokset, ja lisää niiden päälle aavistus mustapippuria ja etukäteen paahtamiasi korppujauhoja.
Halukkaat voivat lisätä oman annoksensa päälle raastettua parmesaania, granaa tai pecorinoa.
VINKKI: tätä pastaa voi tehdä myös isomman annoksen kerrallaan, sillä se sopii loistavasti seuraavana päivänä pannulla paistaen uudelleen lämmitettäväksi.
AURINKOISTA TIISTAITA! :)
Jännittävä ohje ja varmaan hyvää, vaikka erikoiselta kuulostaakin kukkakaalin ja sardellin yhdistelmä :) No entäs siihen vielä liotetut rusinat :O Nuo korppujauhot ovat pastassa erittäin herkullisia. Tuovat hauskaa rapeutta sinne pastan joukkoon. Resepti muistuttaa sitä yhtä tonnikalapastaa, eikö vain?
VastaaPoistaKieltämättä tässä on paljon samoja elementtejä kuin siinä tonnikalapastassa - ja molemmathan ovat Sisiliasta. :D
VastaaPoistaErikoisen kuuloinen kieltämättä tämä raaka-aineyhdistelmä, mutta uskomattoman hyvin sopii kyllä yhteen! :)
Itse tykkään myös korppojauhoista pastassa samoin kuin pinjansiemenistä, jotka tuovat myös mukavasti purutuntumaa ruokaan tosin ajattelin, että ensi kerralla voisin ne paahtaa ennen sekaan lisäämistä, vaikka alkuperäinen ohje ei niin neuvokaan tekemään. :)