lauantai 2. marraskuuta 2013

Benvenuti!


Olen rakastanut italialaista ruokaa niin kauan kuin muistan. Kuusi Italiassa vietettyä vuotta tarjosivat aitiopaikan tutustua aitoon italialaiseen keittiöön ja kasvattivat intohimon sitä kohtaan sellaisiin mittasuhteisiin, että aloin haaveilla kokoavani vuosien varrella mukaani tarttuneet reseptit kirjaksi. Haave elää edelleen, mutta testaan nyt alkuun taitojani tämän blogin avulla; lämpimästi benvenuti (tervetuloa) mukaan lukemaan, kokeilemaan ja herkuttelemaan! J

Ylivoimainen suosikkini on ehkä vähän tylsästi pizza ja niin kuin otsikosta arvaatte, lempiherkullani tulee olemaan keskeinen rooli blogissani. J Italialainen keittiö on kuitenkin paljon muutakin kuin pizzaa, joten luvassa on totta kai pastaa ja risottoa mutta myös bruschettoja, focacciaa, keittoja, lisukeruokia ym. ja varmasti silloin tällöin jotain makeaakin. J Olen ollut koko aikuisikäni kasvissyöjä, joten liharuokien tekoa en juuri hallitse - siispä ei ole todennäköistä (joskaan ei täysin mahdotonta), että tulen lihaa sisältävien ruokien reseptejä laittamaan.

Lupaan kuitenkin, että tulette saamaan paljon kivoja ideoita italialaishenkisten lauantai-iltojen viettoon ja sunnuntailounaille (tai yksinkertaisesti nautinnoksi tavalliseen arkipäivään) perheen ja/tai ystävien kesken tai ihan vain itseksenne. Mukaan pääsevät niin italialaiset klassikot, Italian vuosien aikana ystäviltä ja tutuilta saadut reseptit kuin italialaisista ruokalehdistä, -ohjelmista ja keittokirjoista poimitut parhaat palat unohtamatta omia, perinteisiin resepteihin pohjautuvia kehitelmiäni.

Italialaisessa keittiössä vuodenaikojen vaihtelu näkyy selkeästi, ja tyypillistä onkin käyttää kulloisenkin kauden parhaita antimia. Itse pidän syksyisistä ruuista (esim. ihanan lämmittävästä ja höyryävästä risotosta) ja tämän ajan tarjoamista herkuista, kuten sienistä ja kurpitsasta. Ei olekaan sattumaa, että aloitin tämän blogin kirjoittamisen syksyllä – koen nämä tunnelmallisen pimeät, kynttilöiden valaisemat illat erityisen inspiroiviksi ja soveliaiksi kotona oleiluun ja keittiössä puuhasteluun. J

Tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen olen menossa keittiöön valmistamaan illallista varten halloween-henkistä pizzaa, jonka täytteenä käytän kurpitsaa, lehtikaalta ja scamorza affumicataa, eli italialaista savujuustoa (ainekset kuvassa). En ole ennen käyttänyt kurpitsaa pizzassa, joten pysykään kuulolla ja palatkaa katsomaan, miten kokeilu onnistui…

Intanto auguro una buona serata a tutti! J
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti