perjantai 22. marraskuuta 2013

Finocchi gratinati (fenkoli-gratiini)

Olen kasvissyöjä ja pyrin syömään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kasviksia ja oikeasti pidänkin useimmista niistä ihan valtavasti. Poikkeuksiakin toki on - joidenkin kasvisten ominaismakuun ei vaan tunnu tottuvan, ei vaikka kuinka yrittäisiä. Minulla fenkoli on yksi näistä. Muistan jostakin lukeneeni, että se on kaikkein vähäkalorisin kasvis (jopa vähäkalorisempi kuin kurkku tai salaatinlehti) ja lisäksi siinä on runsaasti kuituja ja monenlaisia terveydelle hyvää tekeviä juttuja, joten olisi kiva saada sitä silloin tällöin ruokalistalle, mutta toistaiseksi olen vielä totutteluvaiheessa, eikä muutosta tunnu tapahtuvan juuri ollenkaan tottumisen suuntaan.

Yksi fenkoliruoka tosin on, jota olen jo oppinut syömään - se ei ehkä ole lempiruokani, mutta syön sitä sujuvasti, koska fenkolin ominaismaku (muistuttaa anista, joten jos tykkäät siitä, tykkäät todennäköisesti fenkolistakin) jää siinä sopivasti runsaan juuston ja voin jalkoihin. ;) Kyseessä on otsikossa mainittu finocchi gratinati eli fenkoligratiini.

Ainekset neljälle:

4 keskikokoista fenkolia
60 grammaa voita
2 dl maitoa
100 g raastettua parmesaania
1 dl korppujauhoja
50 g kuutioiksi paloiteltua voita
suolaa
pippuria

Valmistus:

Pese ja puhdista fenkoli ja leikkaa se lohkoiksi. Sulata 60 g:n pala voita pannulla ja lisää fenkoli. Paista n.5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää suola ja pippuri ja 1 dl maitoa. Anna paistua miedolla lämmöllä kunnes maito on kokonaan haihtunut. Laita parmesaaniraaste pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon 1 dl maitoa. Laita fenkolit uunivuokaan ja kaada sekaan parmesaani-maito -seos. Ripottele päälle korppujauhot ja laita lopuksi sinne tänne voin paloja. Laita vuoka uuniin 180 asteeseen 15-20 minuutiksi, kunnes fenkolit ovat saaneet kauniin värin. Tarjoile lisukeruokana (minusta tämä toimii myös piatto unicona eli sellaisenaan syötävänä ainoana ruokalajina).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti